NIS2 | ABN AMRO Doorpakken | ABN AMRO Doorpakken

Alles wat je moet weten over de cyberwetgeving NIS2

Bereid je goed voor op de aankomende NIS2 EU-wetgeving

Als opvolger van de NIS1, is de NIS2-richtlijn ingevoerd met het doel om informatiebeveiliging binnen de Europese Unie beter te reguleren. Zo kan er gewerkt worden aan een klimaat waarin alle EU-lidstaten zichzelf kunnen verdedigen tegen cyberaanvallen.

Waar de NIS1 zich richtte op een selecte groep bedrijven, omvat de NIS2 de gehele keten. Dit houdt in dat ook bedrijven welke betrokken zijn bij het produceren of leveren van goederen, diensten, software of systemen binnen de essentiële diensten of vitale sectoren aan de NIS2 zullen moeten voldoen.

Als je bedrijf hieronder valt is het essentieel dat je goed op de hoogte bent van deze nieuwe wetgeving, maar ook tijdig actie onderneemt. Wij helpen je graag op weg.

Cyberwetgeving NIS2

Zorg ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan
Bekijk onze praktijkgids
  • Uitbreiding van de betrokken sectoren
  • De zorg- en meldplicht
  • Verantwoordelijkheid bestuurders op het gebied van cyberveiligheid

De NIS2 in een notendop:

De belangrijkste punten op een rij

Uitbreiding van sectoren

De NIS2 gaat over essentiële en belangrijke bedrijven. Dit heeft vooral betrekking op middelgrote tot grote bedrijven, maar de Nederlandse overheid mag ook bepaalde kleine bedrijven hieraan toevoegen.

Beveiliging van de keten

Naast alleen de eigen activiteiten moeten bedrijven ook hun 'supply-chain' veilig gaan stellen. Dit betekent dat de gehele end-to-end keten beveiligd moet worden.

Duidelijke verdeling

De NIS2 richtlijnen verdelen bedrijven in essentiële en belangrijke sectoren, in plaats van exploitanten van essentiële diensten en aanbieders van digitale diensten.

Concretere richtlijnen

Door een lijst met minimale beveiligingsmaatregelen op te stellen zorgt de NIS2 voor een duidelijker pad richting een veilige bedrijfsvoering.

Cyberveilig met ABN AMRO

In slechts drie stappen
1

Identificeer je risico's

Welke zaken zijn cruciaal voor je bedrijf? Identificeer deze punten en de grootste relevante bedreigingen. Wat is het gevolg van deze bedreigingen en wat doe je nu al?

2

Bepaal je maatregelen

Door de basismaatregelen van het Nationaal Cyber Security Centrum en de basisprincipes van het Digital Trust Center toe te passen ga je goed van start. Onze cybersecurity specialisten kunnen je hierbij helpen.

3

Stel je response plan op

Door je procedures vast te leggen in een toegewijd plan kun je in het geval van nood snel schakelen. Maak gebruik van ons stappenplan om je cyberveiligheid te verhogen met een goed uitgewerkt plan.

usp-image

Liever in gesprek?

Het is ook best lastig, daarom helpen onze cyberexperts je graag met een vrijblijvend gesprek

Download de praktijkgids hier

Download de praktijkgids hier

Creëer een goed overzicht van je situatie en zorg ervoor dat je geen belangrijke onderwerpen mist.