Ondernemerstips

5 manieren om uw bedrijfspand te verduurzamen

20 april 2022 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 8 minuten

U wilt het bedrijfspand verduurzamen. Wat is daarvoor de beste manier en welke mogelijkheden zijn er voor uw bedrijf? Wij leggen in dit artikel uit hoe het werkt, welke duurzame voordelen dat oplevert en welke (duurzaamheids)subsidies er beschikbaar zijn.

Welke manieren zijn er om uw bedrijfspand te verduurzamen?

Een duurzaam bedrijfspand is een verzameling van meerdere maatregelen. We bespreken in dit artikel vijf toegankelijke maatregelen, die ieder bedrijf kan nemen om het gebouw of pand duurzamer te maken:

  1. Warmtepomp voor verwarming

  2. Isoleren om warmte te behouden

  3. LED-lampen om te verlichten

  4. Zonnepanelen om elektriciteit op te wekken

  5. HR++-glas voor de ramen

Verduurzamen met een warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Het systeem haalt warmte van buiten naar binnen en werkt als het ware als een omgekeerde koelkast. Er zijn hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen. In combinatie met zonnepanelen of een contract voor groene stroom is het een duurzame manier om een gebouw of pand te verwarmen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Die warmte is beschikbaar om het pand te verwarmen. Nadat de warmte is afgegeven stroomt de koude(re) lucht of het water weer terug de woning uit. Er ontstaat een circuit, waarbij warmte van buitenaf wordt gebruikt om binnen te verwarmen. Het systeem gebruikt elektriciteit om de gewenste temperatuur te behalen. Dat werkt energiezuiniger dan bij elektrische verwarming zonder warmtepomp.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt elektrisch. Dat voorkomt de noodzaak tot (aard)gas, zoals voor een cv-ketel. Duurzaam opgewekte elektriciteit maakt de warmtepomp een duurzame bron van verwarming voor bedrijven.

Tip: vergelijk de hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp. In het eerste geval verwarmt u met een combinatie van gas en elektriciteit. Bij een volledige warmtepomp verwarmt u het bedrijf helemaal elektrisch.

Zijn er subsidies voor een warmtepomp voor bedrijven?

Bedrijven die willen verduurzamen met een warmtepomp kunnen daarvoor de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) gebruiken. Het type warmtepomp bepaalt de precieze subsidie die er beschikbaar is.

Overweegt u over te stappen op een warmtepomp? Bij ABN AMRO bespreken wij graag uw wensen en helpen wij met het zetten van de juiste volgende stap. Plan een vrijblijvend Oriëntatiegesprek over duurzaamheid en ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijfspand. Ontdek meer over onze vrijblijvende Oriëntatiegesprek over duurzaamheid.

Isoleren om warmte te behouden

Eenmaal verwarmd is het belangrijk om die warmte beter te behouden binnen het bedrijfspand. Een duurzaam bedrijf is goed geïsoleerd. Dat scheelt tot 30% aan stookkosten (en dat loopt in de huidige energiemarkt snel op), terwijl de werkplek zowel in de zomer als winter aangenamer aanvoelt. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar voor het zakelijk isoleren.

Hoe werkt isoleren?

Isolatie voorkomt het verlies van warmte, van binnen naar buiten. Andersom houdt het de warmte in de zomermaanden beter buiten, waardoor er minder noodzaak is om te koelen. Isolatie reduceert het verlies van energie, dus draagt bij aan een aangenamer binnenklimaat.

Wat zijn de voordelen van isoleren?

Isoleren voor bedrijven levert een aanzienlijke energiebesparing op. Er gaat tot 30% minder warmte verloren, waardoor de stookkosten enorm omlaag kunnen. De terugverdientijd is met 5 tot 10 jaar relatief kort. Bovendien draagt het bij aan een meer aangename werkplek, zowel in de zomer als in de winter.

Zijn er subsidies voor isoleren voor bedrijven?

Het isoleren van een bedrijfspand kan bovendien subsidie opleveren. Dat geldt voor bedrijven die onder de Energiebesparingsplicht vallen, net als voor kleine(re) (MKB)bedrijven die minder dan 50.000 kWh en 25.000 m3 aardgas verbruiken.Benieuwd welke wet- en regelgeving geldt voor uw situatie? Bekijk onze overzichtspagina en vind uw weg naar de juiste oplossing.

LED-lampen om te verlichten (en te besparen op elektriciteit)

LED-lampen verduurzamen bedrijven. Er is veel minder vermogen nodig om tot dezelfde lichtopbrengst te komen. Bovendien heeft LED-verlichting een lange levensduur, dus is het een directe investering in een betere toekomstbestendigheid.

Wat zijn LED-lampen?

LED-lampen gebruiken moderne techniek om licht uit te stralen. Het is de opvolger van gloeilampen en TL-verlichting, zoals die gebruikelijk was bij veel bedrijven. De techniek werkt energiezuiniger en biedt meer mogelijkheden, bijvoorbeeld dankzij lichttemperaturen zoals warm wit (3000K), natuurlijk wit (4000K) en helder of koel wit licht (6000K).

Wat zijn de voordelen van LED-lampen?

LED-lampen besparen enorm veel energie ten opzichte van gewone lampen. De energierekening daalt, terwijl de lichtopbrengst hetzelfde is. Bovendien wordt LED-verlichting niet heet, hebben de lampen geen opstartkosten en is er geen onderhoud aan nodig. Ten slotte heeft de verlichting een langere levensduur, dus gaat de investering veel langer mee.

Zijn er subsidie voor LED-lampen voor bedrijven?

Bedrijven kunnen gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor LED-lampen die ze aanschaffen om te verduurzamen. Dat is mogelijk tot een investeringsbedrag van maximaal 1.000 euro per armatuur, indien wordt voldaan aan de specifieke voorwaarden.

Zonnepanelen installeren om elektriciteit op te wekken

Zonnepanelen wekken duurzaam elektriciteit op. Het zijn als het ware eigen energiecentrales, waarmee bedrijven sterk kunnen verduurzamen. Er is elektriciteit beschikbaar voor de eigen verlichting, systemen en bijvoorbeeld om elektrische auto’s op te laden. Bovendien is het mogelijk om opgewekte duurzame elektriciteit (terug) te verkopen aan het stroomnet.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen vangen zonlicht op. Dat licht zetten ze om naar elektriciteit. Op die manier wekken de panelen duurzaam elektriciteit op, met name wanneer de zon schijnt. Een omvormer zet de elektriciteit om naar bruikbare stroom voor bedrijven en/of particulieren.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen beperken de afhankelijkheid van het stroomnet. In plaats daarvan helpt het bedrijven te verduurzamen én zelfstandig elektriciteit op te wekken. Naarmate er meer zonnepanelen beschikbaar zijn lukt het om een groter deel van de benodigde elektriciteit zelf op te wekken.

Zijn er subsidies voor zonnepanelen voor bedrijven?

Bedrijven die zonnepanelen (laten) plaatsen kunnen de btw aftrekken en gebruik maken van de algemene investeringsaftrek. Bovendien mogen bedrijven die op deze manier verduurzamen gebruik maken van energie-investeringsaftrek (EIA) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Benieuwd welke voordelen zonnepanelen voor uw bedrijf hebben en voor welke subsidies u mogelijk in aanmerking komt? Bekijk onze Zonnepanelen-pagina en ontdek er alles over.

HR++-glas voor de ramen

HR-glas, HR+-glas, HR++-glas en HR+++-glas: het is hoogrendementsglas dat de isolatie van bedrijfspanden verbetert. Het is een duurzame keuze, als verdere verbetering ten opzichte van dubbel glas. Dankzij meerdere lagen glas met speciaal gas ertussen blijft de warmte beter behouden, en lukt het in de zomermaanden om de hitte buiten te houden.

Wat is HR++-glas?

HR++-glas isoleert uitstekend. Dat verlaagt de energierekening, omdat u als bedrijf minder hoeft te stoken om het binnen aangenaam te houden tijdens de wintermaanden. Andersom lukt het om hitte buiten te houden in de zomer, waardoor er minder noodzaak is tot koelen.

Wat zijn de voordelen van HR++-glas?

HR++-glas en andere varianten van hoogrendementsglas verlagen de energierekening, omdat er minder gestookt hoeft te worden. Ondertussen is het een duurzame keuze, die bovendien bijdraagt aan een aangenaam binnenklimaat om in te werken. Een investering in HR++-glas levert gemiddeld zo’n 23 euro per vierkante meter glas per jaar op.

Zijn er subsidies voor HR++-glas voor bedrijven?

Bedrijven die investeren in HR++-glas kunnen onder andere gebruik maken van de energie-investeringsaftrek (EIA). Het gaat om maximaal 150 euro per vierkante meter glas, mits de investering voldoet aan de voorwaarden die er gelden.

Beginnen met duurzaamheid

Beginnen met duurzaamheid, of duurzaam ondernemen, kan lastig zijn. Want waar begint u? En welke duurzame oplossing levert onderaan de streep wat op? Wij helpen graag bij het beantwoorden van dergelijke vragen. Bekijk onze Bedrijfspand verduurzamen-pagina of plan een vrijblijvend Oriëntatiegesprek in om te praten over uw situatie.

Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw vastgoed

Voldoe aan wet- en regelgeving en ontdek wat energiezuiniger vastgoed u kan opleveren. Drie manieren om verduurzaming te bereiken.

Bekijk Vastgoed verduurzamen
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.