Alles wat ondernemers moeten weten over vacaturesites

13 juli 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

‘Personeel gevraagd’. Deze oproep hangt regelmatig in het raam van een winkel of café. Ook in kranten plaatst men nog regelmatig vacatures. Toch vindt tegenwoordig de meeste werving online plaats. Veel bedrijven zetten een vacature op hun eigen website én op een vacaturesite of jobboard. Hoe werkt dat precies?

Wat is een jobboard/vacaturesite?

Een jobboard, vacaturesite of vacaturebank is een online verzamelbak of digitaal prikbord waar werkgevers vacatures kunnen plaatsen en werkzoekenden vacatures kunnen vinden. Vaak zijn deze websites een verzameling van duizenden vacatures. Op algemene vacaturesites, zoals Indeed en Jobbird, staat een breed scala aan vacatures, van loodgieter tot IT-specialist.

Dergelijke vacaturewebsites bieden werkzoekenden de mogelijkheid om vacatures te filteren op vakgebied en regio. Er bestaan ook niche-vacaturesites, die alleen vacatures binnen een bepaald vakgebied of specifieke regio plaatsen, bijvoorbeeld de ICT-sector of de regio Amersfoort. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de meest gebruikte vacaturesites?

De meest gebruikte vacaturesites in Nederland zijn onder andere indeed.com en de nationalevacaturebank.nl. Het voordeel van deze websites is dat veel werkzoekenden ze gebruiken om naar vacatures te zoeken. In theorie bereikt uw vacature via deze websites een grote groep werkzoekenden. Het nadeel is dat uw vacature moet concurreren met een enorme hoeveelheid andere vacatures.

Stel u zoekt een chauffeur in de regio Apeldoorn, dan concurreert uw vacature op Indeed met 180 andere vacatures. Uw vacature wordt de speld in de spreekwoordelijke hooiberg.

Hoe kiest u de beste vacaturesite voor uw vacature?

Wanneer u onderzoekt welke vacaturesite het beste is om uw vacature uit te zetten, let dan op het volgende: is uw vacature voor een functie die specifieke vakkennis vereist? Kies dan voor een sectorspecifieke vacaturesite. Het nadeel van sectorspecifieke sites is dat alleen mensen die op zoek zijn naar werk binnen een bepaalde sector deze websites bezoeken.

Is de functie waarvoor uw wilt werven een algemene functie, zonder specifieke eisen? Kies dan voor een algemene vacaturesite. Omdat het profiel van de potentiële kandidaten minder specifiek hoeft te zijn, is het beter om breed in te zetten. Zo bereikt uw vacature een grotere groep potentiële kandidaten.

LinkedIn

Linkedin.com, hét platform voor zakelijk netwerken, verdient een speciale vermelding. Grote kans dat u het wel kent. LinkedIn is geen jobboard of vacaturesite zoals Indeed, maar staat toch als nummer twee in de lijst van meest gebruikte vacaturesites. Ten opzichte van de klassieke vacaturesites heeft LinkedIn een aantal voordelen; naast het plaatsen van een vacature, is het via LinkedIn mogelijk de vacature actief te verspreiden binnen uw eigen netwerk. Een beproefde methode om goede kandidaten te vinden dus.

Door gebruik te maken van de geavanceerde zoekfuncties van LinkedIn, neemt u werving en selectie zelf in de hand. Hier zitten wel kosten aan vast, maar ten opzichte van andere manieren om te werven en selecteren, valt dit relatief gezien mee.

Naast het vinden van personeel, is LinkedIn ook te gebruiken om uw bedrijf te profileren, bijvoorbeeld door verhalen te delen van medewerkers die met plezier bij uw bedrijf werken. Daarmee maakt u uw bedrijf aantrekkelijker voor de talenten die u wilt bereiken. Employer branding, noemen we dit.

De beste vacaturesite kiezen

Iedere vacaturesite heeft zijn eigen voor- en nadelen. Natuurlijk verschillen de kosten per optie, en bijvoorbeeld het aantal werkzoekenden. Het kan, vooral in het begin van uw zoektocht, helpen om op meerdere platformen te adverteren en hier een selectie in te maken.

Onderaan de streep is het vooral belangrijk dat u goed bepaalt wat voor persoon u zoekt en op welk kanaal hij of zij aanwezig is. Weet u wie u zoekt en waar die kandidaat te vinden is, dan is het slechts een kwestie van doen.

Lees meer ondernemersverhalen en tips over Personeel.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Meer weten over Slim Werven?

Snel de juiste kandidaat voor een openstaande vacature vinden kan lastig zijn. Een beetje hulp is daarom van harte welkom. Slim Werven is een recruitment-tool die het leven van ondernemers makkelijker maakt, zonder torenhoge kosten.

Met de tool brengt u vacatures onder de aandacht bij de juiste doelgroep en kiest u uit meer dan 300 vacaturesites, terwijl u zelf controle houdt over budgetten en looptijden.