Waarom een duurzaam bedrijfspand?
Een duurzaam bedrijfspand heeft minder energie nodig voor de verwarming, koeling, verlichting en andere elektrische apparatuur. Het pand is energiezuinig(er) of zelfs energieneutraal. Een lager verbruik drukt direct de milieubelasting, meer dan de keuze voor duurzaam opgewekte energie.
Bovendien levert een duurzaam bedrijf of duurzaam bedrijfspand een aantal voordelen op:
Lagere energierekening: een lager verbruik leidt direct tot een lagere rekening, dus een interessante besparing.
Voorbereiding op de toekomst: fossiele brandstoffen worden schaarser en de beschikbaarheid wordt minder betrouwbaar. Een duurzaam bedrijfspand is couranter, beter verkoopbaar of verhuurbaar.
Duurzaam merk- of bedrijfsimago: duurzaam ondernemen draagt bij aan een sterker imago. Dat verbetert de reputatie.
Vertrouwen door consumenten: consumenten vertrouwen bedrijven met aandacht voor mens, milieu en de maatschappij.
Belangrijk voor medewerkers: medewerkers werken graag voor bedrijven die verduurzamen. Daarnaast betekent een duurzaam bedrijfspand vaak ook een beter en leefbaarder binnenklimaat voor medewerkers.
Een duurzaam bedrijfspand voldoet aan wet- en regelgeving: er bestaan veel wetten en regels rondom de verduurzaming van bedrijfspanden. Door uw bedrijfspand conform de nieuwste wet- en regelgeving te verduurzamen, voorkomt u boetes.
Verplicht verduurzamen: sinds 1 februari 2022
Sinds 1 februari 2022 geldt er een Europese wettelijke verplichting om te verduurzamen bij grondige verbouwingen. Bedrijven zijn verplicht om bijvoorbeeld warmtepompen of zonnepanelen te installeren of om isolerende maatregelen te nemen.
Dit geldt voor verbouwingen waarbij minimaal 25 procent van de bouwschil (begane vloer, buitenmuren, deuren, kozijnen en het dak) wordt veranderd, vernieuwd of vergroot en waarbij de verwarmings- of koelingsinstallatie wordt aangepakt.
Tip: een rekentool van de Rijksdienst voor Ondernemen maakt duidelijk hoe sterk u minimaal moet verduurzamen.Welke subsidies en fiscale voordelen zijn er voor het verduurzamen van uw bedrijfspand?
Bedrijven die verduurzamen kunnen gebruikmaken van subsidies en fiscale voordelen. Dus bouwt u aan duurzaam vastgoed of wilt u een bestaand pand duurzamer maken? Er zijn twee subsidies beschikbaar:
- Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): er is subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld een zonneboiler of een warmtepomp. De hoogte van de subsidie hangt af van het type apparaat waarin u investeert. Het gaat gemiddeld om enkele duizenden euro’s.
Daarnaast zijn er fiscale voordelen beschikbaar voor bedrijven die hun pand verduurzamen. Duurzame maatregelen komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de:
Wat zijn goede momenten om een bedrijfspand te verduurzamen?
U wilt verduurzamen, maar wanneer is het daarvoor het moment? Twee momenten zijn goed geschikt:
Tijdens een verbouwing
Als u nieuwe huurders krijgt
Verduurzamen tijdens een verbouwing
Zoals eerder genoemd, komt er steeds meer wet- en regelgeving die verduurzamen verplicht. Het is daarom aan te raden om te voldoen aan deze wetten en regels wanneer u aan de slag gaat met uw bedrijfspand. Tijdens een verbouwing bijvoorbeeld.
Een pand verduurzamen tijdens een verbouwing voorkomt onnodige hinder. Het is een kans om het kantoor te verduurzamen, een winkel duurzamer te maken of een duurzamer gebouw te realiseren.
Voordelen verduurzamen tijdens een verbouwing
Over het algemeen worden gebouwen niet vaak aangepakt als het gaat om verduurzaming. Vaak na 15-30 jaar worden er ingrijpende veranderingen aangebracht aan een pand. Tijdens een verbouwing is een pand toch al vaak (deels) onbezet. Dit is dus een van de perfecte momenten om aan de slag te gaan met verduurzaming.
Verduurzamen tijdens een verbouwing betekent overigens niet dat het gaat om verbouwen. Ook het installeren van isolatiemateriaal, LED-verlichting of een warmtepomp valt onder verduurzamen tijdens een verbouwing.
Nadelen verduurzamen tijdens een verbouwing
Eigenlijk is er maar één kenmerkend nadeel van het verduurzamen tijdens een verbouwing, en dat het bedrijfspand (deels) onbezet moet zijn. Echter, dit is bij iedere verbouwing aan de orde en is dus niet per se een probleem dat speelt bij het verduurzamen van een bedrijfspand.
Verduurzamen als u nieuwe huurders krijgt
Zodra een bestaande huurder de huur opzegt en u op zoek gaat naar een nieuwe huurder is dat een goed moment om verduurzaming van het bedrijfspand te plannen. Gebruik de periode die het pand leeg staat om de duurzaamheid te verhogen. Op die manier heeft niemand er direct last van.
Voordelen verduurzamen bij nieuwe huurders
De nieuwe huurder huurt een duurzamer pand. Dat betekent lagere energielasten, een duurzamer imago én een bedrijfspand dat klaar is voor de toekomst. Dit maakt het makkelijker om een huurder te vinden. Bovendien voorkomt het directe hinder, omdat u verduurzaamt op het moment dat er tijdelijk geen huurder in het pand zit.
Nadelen verduurzamen bij nieuwe huurders
Door te verduurzamen op het moment dat er een nieuwe huurder komt doet u investeringen in een periode waarin er geen inkomsten binnenkomen. Bouw vooraf een buffer op of vraag een financiering aan. Overbrug op die manier de periode zonder huurinkomsten, waarin u het pand verduurzaamt.
Bedrijfspand verduurzamen: trias energetica
Nog een goed punt om mee te nemen voordat u start met de verduurzaming, is het begrip trias energetica. Dit behelst drie punten: (i) beperk de energievraag zoveel mogelijk, (ii) gebruik zoveel mogelijk energie voor warmte en elektra uit duurzame bronnen en (iii) ga zo efficiënt mogelijk om met fossiele brandstoffen.