Ondernemerstips

Bedrijfspand verduurzamen: welke maatregelen maken impact?

07 september 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

U wilt het bedrijfspand verduurzamen, maar welke maatregelen hebben de grootste impact? Heeft het bijvoorbeeld zin om een warmtepomp te laten plaatsen? En wat levert een investering in HR++-glas eigenlijk op of LED-verlichting? We vertellen meer over vijf energiebesparende maatregelen.

5 maatregelen die impact maken

Bedrijven kunnen hun bedrijfspand op allerlei manieren verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld met de maatregelen van de Erkende Maatregelenlijst. Voor vijf maatregelen zochten we uit welke duurzame impact u daarmee als bedrijf kunt maken:
  1. Laat een warmtepomp plaatsen

  2. Investeer in HR++-glas

  3. Verbeter de isolatie

  4. Plaats zonnepanelen

  5. Kies voor LED-verlichting

1. Laat een warmtepomp plaatsen

Een warmtepomp verlaagt het gasverbruik. Een hybride warmtepomp brengt het gasverbruik terug met 40 tot 60 procent. Met een all-electric warmtepomp is er zelfs helemaal geen gas meer nodig.

Per 1.000 m3 gas dat een bedrijf verbruikt bedraagt de CO2-uitstoot ongeveer 1.900 kilogram. Een hybride warmtepomp brengt dat met 40 tot 60 procent terug. Dat helpt een kleine 1.000 kilogram CO2-uitstoot te besparen. Bovendien levert dat financieel voordeel op, omdat elektriciteit goedkoper is dan gas.

Let op: de volledige besparing geldt alleen bij het gebruik van groene stroom. Kies een energiecontract met groene stroom of wek met zonnepanelen zelf duurzaam elektriciteit op.

Een all-electric warmtepomp biedt de mogelijkheid om de CO2-uitstoot volledig te besparen. Zou u nog gebruik maken van grijze stroom? Zelfs dan levert dit een besparing op van circa 500 tot 900 kilo CO2-uitstoot per 1.000 m3 gas die u anders zou verbruiken.

2. Investeer in HR++-glas

Goede isolatie voorkomt het verlies van warmte naar buiten toe. Met name in de herfst, winter en het vroege voorjaar gebruiken bedrijven verwarming om het binnenklimaat aangenaam te houden. Of om de productie goed te laten plaatsvinden.

Glas in gebouwen is een belangrijke bron van veel warmteverlies. Dat geldt met name voor enkel glas. Dankzij dubbel glas en bijvoorbeeld HR++-glas is het mogelijk om aanzienlijke kosten en CO2-uitstoot te besparen.

3. Verbeter de isolatie

Isolatie van een bedrijfspand is sowieso een goed idee om te verduurzamen. Er zijn allerlei mogelijkheden om een gebouw beter te isoleren:

Dakisolatie: door het dak gaat veel warmte verloren. Warme lucht stijgt op. Dat betekent dat de verwarmde lucht in een pand zonder goede dakisolatie verloren gaat. Houd de warmte binnen door het dak te isoleren. Zo blijft de temperatuur binnen aangenaam en kunnen de stookkosten (en CO2-uitstoot) omlaag.

Spouwmuurisolatie: spouwmuren bieden uitstekende mogelijkheden voor meer isolatie. De kosten zijn relatief laag, maar het rendement is hoog. Geïsoleerde spouwmuren voorkomen dat warmte door de muur toe naar buiten verloren gaat.

Gevelisolatie: is er geen sprake van een spouw in de muur? Dan zijn er andere manieren om de warmte binnen te houden, bijvoorbeeld door de gevel te isoleren met een voorzetwand. Tip: wordt het binnen in de zomer juist (te) snel warm? Gevelisolatie helpt de warmte beter buiten te houden.

Vloerisolatie: isoleer de vloer en voorkom dat kou en vocht de kans krijgen om op te trekken. In plaats daarvan voelt de vloer aangenaam warm aan, waardoor het minder noodzakelijk is om (veel) te stoken.

4. Plaats zonnepanelen

Zonnepanelen, bijvoorbeeld op het dak, helpen het bedrijfspand aanzienlijk duurzamer te maken. De panelen zorgen ervoor dat bedrijven zelf duurzame energie opwekken.

Per tien zonnepanelen gaat het om een jaarlijkse opbrengst van zo’n € 450. De precieze opbrengst hangt af van het rendement van de zonnepanelen en de zakelijke kosten die u maakt voor elektriciteit.

Zonnepanelen leveren geld op en besparen CO2-uitstoot. Grijze stroom leidt tot 475 gram CO2-uitstoot per kWh. Per tien zonnepanelen bespaart een bedrijf dus zo’n 1.400 kilogram CO2 per jaar.

5. Kies voor LED-verlichting

Vervang de huidige (oude) verlichting ten slotte door LED-verlichting. LED-lampen hebben minder stroom nodig om tot dezelfde lichtopbrengst te komen. Bovendien is de verlichting er inmiddels in alle mogelijke kleurtinten en met het aantal lumen dat bedrijven nodig hebben.

Een gloeilamp van 75 watt laat zich vervangen door een LED-lamp die goed is voor 900 tot 1100 lumen. Bij 500 branduren per jaar scheelt dit jaarlijks zo’n 35 kWh, per lamp. Dit draagt bij aan een veel lagere CO2-uitstoot en brengt bovendien de energierekening omlaag.

Hoe kan ik mijn bedrijfspand verduurzamen?

Wilt u met de bovenstaande maatregelen aan de slag of zoekt u naar meer manieren om het bedrijfspand te verduurzamen? Via het blok aan de rechterzijde komt op onze pagina ‘Bedrijfspand verduurzamen’. Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft om concrete stappen naar een duurzamer bedrijfspand te zetten.

Meteen zien welke energiebesparende maatregelen wij aanbieden? Hier vindt u meer informatie over deze maatregelen, waaronder een warmtepomp, zonnepanelen, HR++ beglazing en LED-verlichting.

Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw vastgoed

Voldoe aan wet- en regelgeving en ontdek wat energiezuiniger vastgoed u kan opleveren. Drie manieren om verduurzaming te bereiken.

Bekijk Vastgoed verduurzamen
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Vastgoed verduurzamen.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.