Sectorgids

De Nederlandse economie na de lockdown – In juni een opleving, maar niet terug naar ‘normaal’

07 juli 2020 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 30 minuten

Op 11 mei werd een deel van de ‘lockdown’-maatregelen versoepeld. Hoewel sommige bestedingscategorieën hiervan profiteerden, concludeerden we al dat de heropleving niet spectaculair was (zie: Consumenten gaven 19% minder uit tijdens de lockdown). De maatregelen werden verder versoepeld op 1 juni, waarbij zelfs werd gesproken van een ‘heropening’ van de economie (zie hieronder een overzicht van de versoepelde maatregelen). Toch mag nog niet alles; zo blijven discotheken gesloten en zijn grote, vergunningplichtige evenementen nog steeds niet toegestaan. Al met al keerde de Nederlandse economie grotendeels terug naar het ‘normaal’ van voor de coronacrisis. Maar zien we dit ook terug in de economische data? In deze publicatie onderzoeken we aan de hand van actuele data hoe succesvol de heropening van de Nederlandse economie in juni is geweest. Download het rapport hieronder.

"Ondernemen in tijden van corona - Retail" (PDF)

Download het rapport

Aan dit rapport werkten mee:

Nora Neuteboom is senior econoom Nederland bij het Economisch Bureau. Ze bestudeert en publiceert over macro-economische thema’s zoals de arbeidsmarkt, koopkracht en groeiverwachtingen.

Meer over Nora Neuteboom

Albert Jan Swart is sectoreconoom bij ABN Amro. Binnen de afdeling Sector Advisory richt hij zich op de sectoren Industrie en Transport & Logistiek. Hij doet onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van technologie of de arbeidsmarkt. Zijn aandacht gaat ook uit naar de manier waarop ondernemers op deze ontwikkelingen proberen in te spelen bij het bepalen van hun strategie. Hij gaat graag bij bedrijven langs om daarover in gesprek te gaan. Voorheen werkte Albert Jan als financieel journalist, onder meer bij De Telegraaf, en als data-analist op de afdeling Strategie bij informatieleverancier Elsevier, onderdeel van RELX Group. Studeren deed hij ook: Duits (in Berlijn), Nederlands (in Nederland) en Bedrijfskunde (aan Nyenrode).

Lees meer ondernemersverhalen en tips over Macro-economische ontwikkelingen.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Benieuwd welke oplossingen uw bedrijf verder helpen?

Wij helpen u graag met meer dan alleen bankproducten. Ontdek waarmee uw onderneming verder komt.

Start de Productwijzer