Wat is het energielabel voor bedrijfspanden?
Het energielabel voor bedrijfspanden toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Bovendien geeft het aan welke energiebesparende mogelijkheden er nog (meer) mogelijk zijn. Een G-label is de slechtste score. De beste score is een A++++-energielabel voor bedrijven. Het energielabel gaat uit van het gebruik van primair fossiele energie, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).
Het label is er voor bijvoorbeeld:
Kantoorgebouwen
Onderwijsinstellingen, zoals scholen en universiteiten
Bijeenkomstlocaties, zoals cafés, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
Logies, zoals hotels en pensions
Sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages
Wanneer is een energielabel verplicht?
Het energielabel voor bedrijfspanden geldt standaard voor kantoren, winkels, horeca, de gezondheidszorg en scholen. Heeft u een bedrijfshal? Dan is het label verplicht als het gaat om een hal mét kantoor en/of kantine, die samen groter zijn dan 50 vierkante meter (m2). Een bedrijfshal zonder kantoor en/of kantine of kleiner dan 50 vierkante meter hoeft geen energielabel te hebben. Dat geldt ook voor monumenten en kerken.
Benieuwd wanneer u het energielabel voor bedrijfspanden moet aanvragen? Dit is verplicht in de volgende situaties:
Verkoop, verhuur of oplevering
Zodra er een transactie plaatsvindt is het bedrijven-energielabel verplicht. Het gaat bijvoorbeeld om de verkoop, verhuur of oplevering van een pand.
Advertenties in commerciële media
Plaatst u een advertentie voor een bedrijfspand in commerciële media? Het is verplicht om de energieprestatie-indicator (labelklasse) weer te geven.
Let op: het energielabel is 10 jaar geldig. Na die periode moet u opnieuw een energielabel voor bedrijven aanvragen.
Energielabel C voor kantoren: vanaf 2023
Vanaf 1 januari 2023 geldt er voor kantoren een aanvullende verplichting. Ieder kantoorgebouw moet dan energielabel C of beter hebben. Dat betekent dat het fossiele energiegebruik maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar mag zijn. Het Bouwbesluit 2012 verbiedt per 1 januari 2023 de ruimte als kantoor te gebruiken als er niet aan deze voorwaarde voldaan wordt.
Tip: er is sprake van een aantal uitzonderingen op deze nieuwe regel.Geen energielabel voor bedrijven: krijg ik een boete?
Als een bedrijfspand geen energielabel heeft op het moment dat dit wel verplicht is kunt u daarvoor een boete krijgen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert hierop.
Energielabel ophangen: is dat verplicht?
Heeft u het energielabel voor bedrijven aangevraagd en laten berekenen? Het is in een aantal gevallen belangrijk om dit zichtbaar op te hangen. Dat geldt voor:
Alle overheidsgebouwen met een geldig energielabel
Gebouwen die van rechtswege een energielabel hebben
Gebouwen met een gebruiksoppervlakte van meer dan 250 m2
Locaties die veelvuldig door publiek bezocht worden
De publiek toegankelijke gebouwen van ministeries, provincies, gemeenten, banken, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren moeten bij een minimale grootte van 250 m2 in alle gevallen zichtbaar het energielabel ophangen. Dat moet gebeuren bij bijvoorbeeld de ingang of naast de receptie.
Voor ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels is dit verplicht als zij een energielabelplicht hebben en als het energielabel is afgegeven. Bij winkels hangt het label in de winkel, in een winkelcentrum hangt dit bij de ingang van het gebouw.