Cybersecurity

Het aanpakken van de katvangersproblematiek

05 mei 2020

Leestijd: ca. 2 minuten

‘Katvangers’, ‘geldezels’, ‘stromannen’ of ‘money mules’. Vele benamingen voor personen die hun betaalrekening en/of betaalpas laten misbruiken door criminelen om frauduleus verkregen gelden weg te sluizen. 

Katvangers laten zich bijvoorbeeld gebruiken door het afgeven van een betaalpas tegen een vergoeding of door het laten bijschrijven van frauduleuze betalingen op de betaalrekening. Deze betalingen zijn onder andere afkomstig uit cybercrime, zoals phishing en malware, of verschillende soorten fraude, zoals CEO-fraude. Vaak worden deze katvangers geronseld via social media met de vraag “wil jij snel en makkelijk geld verdienen? Stuur dan een DM”.

Waarom gebruiken criminelen katvangers?

Criminelen maken gebruik van financiële katvangers om frauduleus verkregen gelden wit te wassen. Deze katvangers vormen een belangrijke schakel binnen een crimineel netwerk. Georganiseerde misdaad is vrijwel altijd gericht op het behalen van financieel gewin. Door fraudegelden via de katvangersrekening te laten lopen en direct in cash op te nemen wordt de traceerbare geldstroom verbroken. Een cruciale stap voor de criminelen. De katvangers zorgen er daarnaast voor dat de identiteit van de daadwerkelijke crimineel verborgen blijft en niet traceerbaar is voor politie en justitie.

Katvangers zijn de eerste schakel in het proces van het witwassen van illegaal verkregen gelden. Een financiële katvanger faciliteert strafbare feiten en kan zich ook zelf schuldig maken aan witwassen. Van de katvanger kan worden verwacht dat hij redelijkerwijs had kunnen weten dat de gelden die worden ontvangen op de rekening afkomstig zijn van een misdrijf. Katvangers behoren kortstondig tot het criminele netwerk en zijn daarmee geen onderdeel van de kern. Zij vormen de onderlaag, zijn makkelijk te identificeren en daarom makkelijk voor de politie om op te sporen. De pakkans is groot. De katvangers kunnen een strafblad krijgen, of worden een boete of taakstraf opgelegd. Banken plaatsen katvangers onder bepaalde voorwaarden op een waarschuwingslijst zodat zij geen of beperkte financiële diensten kunnen afnemen.

Wat doet ABN AMRO in de strijd tegen de katvangersproblematiek

Om de katvangersproblematiek aan te pakken werkt ABN AMRO samen aan een Europees project genaamd EMMA (European Money Mule Action). Naast het identificeren van katvangers worden mensen via dit project gewaarschuwd voor de gevaren van katvanger worden “don’t be a mule”. Dit project wordt in Nederland gecoördineerd door de Electronic Crimes Task Force. Dit is een publiek-privaat samenwerkingsverband waarin onder andere de vier grootbanken, de politie en het openbaar ministerie zijn vertegenwoordigd. De ECTF heeft als doel om cybercrime-gerelateerde fraude aan te pakken. Katvangers spelen bij deze vorm van fraude een belangrijke rol.

ABN AMRO probeert frauduleuze overboekingen te herkennen. Als wij zien dat er een overboeking naar een katvanger plaats heeft gevonden, nemen wij maatregelen tegen de katvanger. Ook kunnen we deze katvanger op interne en/of externe waarschuwingslijsten plaatsen. Om het betalingsverkeer zo veilig mogelijk te houden vragen wij u dus altijd om (potentiele) fraudes te melden. Neem contact op met onze adviseurs via 088 - 2 26 26 26, of met Client Services in uw regio.

Weten of u cyberrisico's loopt?

Ontdek binnen 5 minuten of uw cybersecurity op orde is en welke risico’s u mogelijk loopt.

Doe de Cyberrisicoscan
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Cybersecurity en Fraude.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cyberveiligheid?

Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit, kan het lastig zijn te achterhalen welke risico's uw onderneming loopt. Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cybersecurity en welke verbetertips er zijn? Doe de Cyberrisicoscan en ontdek het meteen.