Ondernemersverhalen

Hoe een cyberaanval Bronneberg BV volledig platlegde

01 december 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

‘Een cyberaanval of datalek, dat overkomt mij niet.’ is een gedachte die veel ondernemers hebben. Ook Michiel Jegerings, General Manager van Bronneberg BV, dacht op die manier over cybercrime. En toch gebeurde het: een cyberaanval legde het complete bedrijf plat. ‘Op het moment dat zoiets gebeurt, dan ontstaat er echt paniek.’, vertelt Michiel. Lees wat de cyberaanval betekende voor Bronneberg, en wat de machinefabrikant deed om cybercriminaliteit in de toekomst te voorkomen.

Slachtoffer van een cryptovirus

Vier jaar geleden werd Bronneberg slachtoffer van een cyberaanval, een cryptovirus om precies te zijn. ‘Twee collega’s die beiden infomails beantwoorden, kregen een e-mail binnen met een document dat er vertrouwd uitzag. Maar het bleek dus achteraf niet vertrouwd te zijn.’ Het cryptovirus versleutelde binnen de kortste keren alle bestanden van Bronneberg.

Het virus vond zijn weg via een lokale computer, waarna het zich een weg baande naar de rest van het netwerk. ‘Het virus is tot aan onze server gekomen.’, vertelt Michiel. ‘Gelukkig draaiden wij goede back-ups van onze server, maar het gevolg van de cyberaanval was wel dat wij een dag plat lagen met het hele bedrijf.’ En dat door het openen van één mailtje.

De cyberaanval zorgde voor meer bewustwording bij medewerkers

‘Je denkt als ondernemer of als medewerker, dat overkomt ons niet. Je hoort er natuurlijk wel geregeld over in het nieuws, maar op het moment dat zoiets gebeurt dan ontstaat er echt paniek.’, geeft Michiel aan. Hij vertelt dat het effect op de medewerkers vooral een stukje bewustwording was. ‘Alertheid, daar hebben we ook zeker aandacht aan besteed nadat we slachtoffer werden van de cyberaanval.’

Bekijk het interview met Michiel hieronder

ABN AMRO hielp Bronneberg met een slimme cybersecurity-oplossing

‘Het moment dat wij echt aandacht hebben besteed aan cyberveiligheid, was het moment dat ik in contact kwam met ABN AMRO, onze eigen bankier. Deze vertrouwde partij vertelde wat de trends en ontwikkelingen waren binnen cybercriminaliteit. Dat heeft mij op dat moment wel doen denken: hier moeten we iets mee gaan doen.’, geeft Michiel aan.

Sinds een aantal maanden biedt ABN AMRO de cybersecurity-oplossing Cyber Veilig & Zeker aan, samen met hun vertrouwde partner MMOX. Deze oplossing bleek goed te passen bij de behoeften van Bronneberg. ‘MMOX heeft een cybersecurity-service die zij aanbieden. Samen met ABN AMRO hebben we gekeken of die service iets voor ons kon betekenen.’, vertelt Michiel.

En die service kon zeker iets betekenen voor Michiels bedrijf. Maar hoe werkt dat eigenlijk, die cybersecurity-oplossing?

De werking van Cyber Veilig & Zeker

Toen Michiel aan gaf geïnteresseerd te zijn in de cyberbescherming, ging het snel. ‘MMOX plaatste een kastje tussen de firewall en de internetverbinding. Dat kastje meet exact welke IP-adressen proberen jouw netwerk binnen te komen.’ De metingen die het kastje doet, worden direct weergegeven in een real-time dashboard.

‘Je ziet ook waar de aanvallen vandaan komen. Het is schrikbarend om te zien, vanuit Amerika tot aan China, overal ter wereld willen er organisaties en hackers jouw netwerk binnenkomen.’, vervolgt hij.

MMOX blijft in contact met Bronneberg

Na het installeren van het kastje en het opzetten van het dashboard, stopt de samenwerking niet. Michiel vertelt dat er na de eerste drie maanden een gesprek plaatsvond tussen MMOX en hem. MMOX presenteerde tijdens dat gesprek de kwartaalrapportage, waarin duidelijk naar voren kwam waar de cyberrisico’s voor Bronneberg lagen.

‘Niet alleen het dashboard geeft weer wat er gebeurt, maar ook het advies van MMOX is heel waardevol om ons preventief te beveiligen tegen cybercriminaliteit.’, vertelt Michiel.

Uw bedrijf beveiligen tegen cybercriminelen?

Bronneberg werd slachtoffer van een cryptovirus, maar er zijn nog veel meer vormen van cybercriminaliteit. Een DDoS-aanval, malware, phishing, spoofing of iets anders, het kan ieder bedrijf overkomen. Omdat cybercriminaliteit voorkomen beter is dan het genezen, helpen wij graag met het digitaal beschermen van uw onderneming.

Cyber Veilig & Zeker is onze complete cybersecurity-oplossing die uw bedrijf goed beveiligt tegen online dreigingen en cyberaanvallen. Lees meer over deze oplossing voor MKB-ondernemers via het blok aan de rechterzijde.

Cyber Veilig & Zeker

1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercrime. Cyber Veilig & Zeker is dé cybersecurity-oplossing die voorkomt, versterkt, verhelpt en vergoedt.

Bekijk Cyber Veilig & Zeker
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Cybersecurity.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cyberveiligheid?

Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit, kan het lastig zijn te achterhalen welke risico's uw onderneming loopt. Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cybersecurity en welke verbetertips er zijn? Doe de Cyberrisicoscan en ontdek het meteen.