Ondernemerstips

Hoe haalt u uw salaris uit uw bedrijf?

01 november 2020 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 4 minuten

Als ondernemer bepaalt u zelf hoeveel salaris u aan uzelf uitkeert en wanneer u dat doet – al geldt er voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) een minimumsalaris. De manier waarop het geld vrijkomt kan verschillen, afhankelijk van de rechtsvorm die u gekozen heeft (vof of bv). Daarbij moet u rekening houden met de inkomstenbelasting en uw privérekeningen betalen. Hoe gaat u als mkb’er op een verantwoorde manier met uw eigen salaris om?

Kees van Welie heeft met zijn broer Maarten en vader Bram een vof: Abram Makelaardij en Vastgoedbeheer, gevestigd in Gouda. Zij hebben ervoor gekozen om over hun salarissen geen afspraken te maken, alleen over de verdeling van de winst. "Maandelijks nemen we elk een voorschot op de winst", legt Kees uit. "Dat is een vast bedrag. Ons salaris houden we gedurende het jaar zo laag mogelijk. Zo kan het na de jaarrekening nooit tegenvallen, mocht de winst lager uitvallen dan gehoopt. We kijken hoeveel we privé nodig hebben, meer dan dat keren we niet uit."

Buffer

Wel hebben ze uitzonderingen in de afspraken gemaakt over onvoorziene privéomstandigheden: bij een verbouwing, verhuizing of geboorte mag extra geld worden opgenomen. Van het winstbedrag dat na de jaarrekening overblijft, wordt eens per jaar een deel uitgekeerd. "De enige eis die wij hanteren is dat we zakelijk altijd een buffer van 6 maanden aanhouden", aldus Kees. "Zo kunnen we ook vooruit als het een periode wat minder gaat."

Sommige ondernemers met een vof kiezen ervoor zichzelf te belonen naar rato van de gewerkte uren. Een nadeel hiervan, ten opzichte van een 50/50-verdeling als je met z’n tweeën werkt, kan zijn dat je elkaars concurrent wordt: elke vennoot gaat niet zozeer voor méér uren, maar voor meer uren dan de ander – zodat zijn of haar aandeel in de winst groter wordt.

Kosten

Bij Van Welie is dan ook bewust gekozen voor een model waarin geen uren worden bijgehouden. Elke vennoot heeft zijn eigen projecten en verantwoordelijkheden en de werkdagen die worden gedraaid, komen overeen. Wat betreft het salaris adviseert Van Welie collega-mkb'ers om de kosten scherp in de gaten te houden. "Zowel privé als zakelijk. Je kunt zakelijk heel kritisch inkopen en op elke cent letten, maar als je privé geld over de balk smijt, vliegt het geld er zakelijk vroeg of laat alsnog uit."

Salaris in bv

Heeft u een bv? Dan werkt salaris uitkeren anders dan bij een vof. In dat geval kunt u uzelf betalen in loon of in dividend (een uitkering van een deel van de winst aan de aandeelhouder). Dividend wordt als aantrekkelijker gezien, omdat het belastingtarief daarover lager is (25%). Om te voorkomen dat bv-eigenaren zichzelf alleen nog uitkeren in dividend, is bepaald dat de directeur-grootaandeelhouder (dga: iemand die 5% of meer van de aandelen bezit), zichzelf een ‘gebruikelijk loon’ moet toekennen. Dat is minimaal € 45.000 per jaar. Voor start-ups geldt, onder voorwaarden, een lager gebruikelijk loon: € 20.000 per jaar.

Tips

  • Houd rekening met de inkomstenbelasting. Kees van Welie noemt het salaris dat maandelijks wordt uitgekeerd nadrukkelijk "een voorschot op de winst". De Goudse ondernemers houden altijd de Belastingdienst in hun achterhoofd – de reden waarom ze hun salaris het liefst zo laag mogelijk houden. "De inkomstenbelasting kan weleens tegenvallen."

  • Betaal de inkomstenbelasting vooraf. Bij Abram Makelaardij hebben ze ervoor gekozen hun inkomstenbelasting maandelijks vooraf te betalen, in plaats van in één keer achteraf. "We moeten vast nog meer afrekenen, maar het is een prettig idee dat je maandelijks belasting betaalt. Dan reken je jezelf niet rijker dan je bent."

  • Houd rekening met de toets van 'zakelijkheid'. Heeft u een vof? Dan kan de winst in principe naar eigen inzicht worden verdeeld. Houd wel rekening met de toets van ‘zakelijkheid’. Dit wil zeggen dat de winstverdeling redelijkerwijs overeenkomt met de werkzaamheden en inbreng van de diverse vennoten. Is deze verhouding scheef, in de praktijk vooral een winstverdeling die per saldo leidt tot minder belastingheffing, dan kan de Belastingdienst de winstverdeling corrigeren. Een winstverdeling kan worden opgenomen in de oprichtingsakte van een vof, maar dit is niet verplicht.

Krijg snel inzicht in uw liquiditeitspositie

Maak gebruik van onze kosteloos liquiditeitstemplate en krijg direct inzicht in uw liquiditeitstekort.

Meer over de Liquiditeitstemplate
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Liquiditeit, Subsidiemogelijkheden en Juridische zaken.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Hoe maakt u zelf goede liquiditeitsprognoses?

Van horecaondernemer of kapper tot grote corporate, een goede liquiditeitsprognose is voor elke ondernemer belangrijk. Zeker in tijden van crisis. Door onzekerheid die met de huidige tijd gepaard gaat is het als ondernemer belangrijk grip te hebben op je liquiditeit. Benieuwd hoe u zelf een goede liquiditeitsprognose maakt of wilt u graag zien hoe ABN AMRO hiernaar kijkt?