Ondernemerstips

Hoe pas ik de erkende maatregelen voor energiebesparing het best toe?

07 september 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

De Erkende Maatregelen voor energiebesparing helpen bedrijven te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Het zijn maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar, die specifiek gelden voor bepaalde branches. De Rijksdienst voor Ondernemen (RVO) heeft voor 19 branches opgesteld welke maatregelen zij (minimaal) moeten nemen.

Hoe werkt dat precies? En hoe bepaalt of u de maatregelen die u neemt voldoen aan de voorschriften? Aan de hand van drie voorbeelden laten we u zien hoe u de maatregelen neemt en hoe bepaalt of u voldoet aan de voorschriften van de Erkende Maatregelenlijst (EML).

Wat zijn de Erkende Maatregelen?

De Lijst met Erkende Maatregelen beschrijft voor 19 branches welke maatregelen zij moeten nemen. Bedrijven waarvoor de Energiebesparingsplicht geldt hebben daarnaast ook een informatieplicht. Ze geven de genomen maatregelen door bij het eLoket van de RVO.

De Erkende Maatregelenlijst beschrijft de te nemen maatregelen. Bedrijven die alle maatregelen (voor hun branche) nemen voldoen automatisch aan de energiebesparingsplicht.

Hoe werkt het? Download de Erkende Maatregelenlijst

Download op de website van de Rijksdienst voor Ondernemen de Erkende Maatregelenlijst. Er is een complete lijst voor de 19 verschillende branches, net als een lijst per branche.

Gebruik de lijst om de Erkende Maatregelen te nemen en daarmee te voldoen aan de Energiebesparingsplicht. De lijst bevat informatie over de:

  • Maatregel bij een activiteit

  • Uitgangssituatie op basis van een referentietechniek

  • Mogelijke technieken ten opzichte van de uitgangssituatie

  • Technische randvoorwaarden

  • Economische randvoorwaarden

  • Toepasbaarheid op zelfstandig of natuurlijk moment

  • Bijzondere omstandigheden

We werken drie van de Erkende Maatregelen uit, om aan te geven met welke eisen en voorwaarden u rekening dient te houden.

Isoleren van de gebouwschil

Het isoleren van de gebouwschil geldt voor veel branches als een Erkende Maatregel. Binnen de branche voor metalelektro en mkb-metaal vindt u bijvoorbeeld de maatregel GA1, die gaat over ‘Warmte- en koudeverlies via buitenmuur beperken van de kantoorruimte’.

De maatregel geldt als isolatie in spouwmuren ontbreekt, terwijl het gebouw wordt verwarmd en/of gekoeld. In dat geval moeten de spouwmuren worden geïsoleerd. Er zijn geen technische randvoorwaarden van toepassing. Economisch geldt de randvoorwaarde dat het gasverbruik lager moet liggen dan 170.000 m3 per jaar.

Ventileren van de ruimte

Voor kantoren geldt bijvoorbeeld een maatregel voor het ventileren van de ruimte. Het gaat onder andere om maatregel GC1. Het is belangrijk om het ‘Aanstaan van ventilatie buiten bedrijfstijd [te] voorkomen’. Dus ontbreekt er een automatische aan- en uitschakeling? Dan is het belangrijk om daar iets aan te doen.

Bedrijven moeten een schakelklok toepassen. Er zijn geen specifieke technische of economische randvoorwaarden van toepassing.

Verwarmen van een ruimte

Binnen de branche voor sport en recreatie gelden er Erkende Maatregelen voor het verwarmen van een ruimte, zoals maatregel GD2. Het gaat om de ‘Opstarttijd cv-installatie regelen op basis van buitentemperatuur en interne warmtelast’.

Als er een optimaliserende regeling ontbreekt is het belangrijk om hier een verbetering in door te voeren. Bedrijven moeten een optimaliserende regeling toepassen om energie te besparen. Er zijn geen technische randvoorwaarden van toepassing. Economisch is het belangrijk dat de cv-installatie in gebruik is voor de basislast (en de pieklast).

Hulp bij toepassen Erkende Maatregelen

De lijst met Erkende Maatregelen om te voldoen aan de Energiegesparingsplicht is lang. Het gaat voor de 19 branches samen om meer dan 860 maatregelen, met allemaal hun omschrijving, activiteiten, eisen en voorwaarden.

Via het blok aan de rechterzijde komt u bij onze pagina 'Vastgoed verduurzamen'. Hier ontdekt u alles over de ideale manier om te starten met de verduurzaming van uw bedrijfspand. Zoekt u hulp bij het toepassen van de Erkende Maatregelenlijst (EML)? Dan is de optie 'Volledige ontzorging' misschien iets voor u.

Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw vastgoed

Voldoe aan wet- en regelgeving en ontdek wat energiezuiniger vastgoed u kan opleveren. Drie manieren om verduurzaming te bereiken.

Bekijk Vastgoed verduurzamen
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.