Ondernemerstips

Leer uw medewerkers cyberrisico's herkennen met continuous learning

18 januari 2022 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

Hoe kunt u internetfraude voorkomen, wat is continuous learning en hoe kan continuous learning fungeren als een (cyber)security-awareness-training? In dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden om via continuous learning uw personeel bij te scholen op het gebied van cybercriminaliteit en cyberrisico’s.

Bewustzijn van medewerkers vergroten

Cybercriminaliteit voorkomen vraagt om meer bewustzijn bij medewerkers. Wanneer zij bijvoorbeeld weten hoe ze een phishing-mail of een manipulatieve truc herkennen, is het voor cybercriminelen moeilijker om uw bedrijfsnetwerk binnen te komen. Terugkerende e-learnings of gerichte awareness-trainingen of cursussen – bijvoorbeeld in de vorm van een continuous learning – brengen personeel meer kennis bij op het gebied van specifieke thema’s, bijvoorbeeld het herkennen van cybercriminaliteit.

Zij leren risico’s te herkennen en gaan aan de slag met de beste manieren om hierop te reageren (of vooral niet op te reageren).

Hoe kunt u cybercriminaliteit voorkomen?

Natuurlijk wilt u voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Allereerst brengt u de belangrijkste risico’s in kaart. Wat moet of wilt u beschermen? Welke bedreigingen zijn er? Welke technische maatregelen kunt u nemen? En wat moet u uw medewerkers bijbrengen om het risico te minimaliseren?

Wat goed werkt zijn praktijkvoorbeelden. Uw personeel krijgt zo een beter idee van wat er kan gebeuren. Ze leren wat cybercriminaliteit precies is en waar bijvoorbeeld de risico’s liggen op een datalek of fraude. Daarnaast leren ze problemen door phishing en malware te voorkomen.

Continuous learnings voor meer (cyber)bewustwording bij het personeel

Met continuous learning traint u het personeel om bijvoorbeeld nagemaakt mailadressen te herkennen, verificaties uit te voeren en wat te doen bij andere vormen van cybercrime. Door structureel te leren over cybercrime, datalekken, ingangen voor cybercriminelen en andere gerelateerde zaken, leert u uw personeel hoe te handelen bij eventuele incidenten

Alle bedrijven, groot en klein, krijgen vroeg of laat te maken met cybercriminaliteit. Met een awareness-training of cursus – in de vorm van bijvoorbeeld een continuous learning – verlaagt u de kans u dat personeel pas in actie komt en begrijpt wat er speelt als het te laat is.

Wilt u meer informatie over wat continuous learning in detail inhoudt? Lees ons diepgaande artikel over continuous learning.

5 cyberrisico’s die vragen om continuous learning

Wilt u uw personeel leren om de typische cyberrisico’s herkennen via continuous learning? Dat kan. Denk bij deze typische cyberrisico's herkennen aan:

  • Herkennen van phishing: het personeel ontvangt e-mails, sms-berichten en berichten op social media. Cybercriminelen gebruiken die kanalen voor phishing. Het is een van de meest voorkomende vormen van cybercrime. Medewerkers leren veel voorkomende berichten te herkennen, net als manieren om de echtheid van een bericht te controleren.

  • Datalekken met klant- of patiëntgegevens: maar liefst 15% van de datalekken vindt plaats in de healthcare-sector. Personeel leert welke klant- en patiëntgegevens waardevol zijn voor de internetcriminaliteit. Met praktische tools lukt het om die gegevens beter te beschermen en niet onbedoeld te delen met cybercriminelen die daarop uit zijn.

  • Typische cyberaanvallen bij productie: bijna 18% van de productiebedrijven is recent slachtoffer geworden van cybercrime. Criminelen proberen de productieketen stil te leggen, en daarmee veel impact te maken. Continuous learnings wijzen op de specifieke risico’s, om daar bewuster van te zijn en de beveiliging te verbeteren.

  • Het risico van de publieke sector: de publieke sector is goed voor 16% van de datalekken. Die zijn vaak het gevolg van cybercriminaliteit. Een security awareness training of cursus met continuous learnings maakt duidelijk waar de risico’s zitten en wat medewerkers daartegen kunnen doen.

  • Beveiliging tegen ransomware: ransomware versleutelt gegevens en legt complete netwerken plat. Medewerkers leren met continuous learnings welke berichten en bijlagen tot problemen kunnen leiden. Dat verkleint het risico dat ze hierop klikken of mee in zee gaan.

Meer bewustwording is nodig in 2022

Ieder jaar nemen de online-dreigingen toe en worden cybercriminelen slimmer en gewiekster. Zonder cyber-awareness en algemene bewustwording rondom cyber, blijven er ongemerkt digitale deuren openstaan of worden fouten gemaakt die hadden kunnen worden voorkomen. Cybercriminelen spelen daar handig op in om bijvoorbeeld gegevens te stelen en systemen te gijzelen of ontregelen.

Uit wereldwijde statistieken blijkt dat steeds meer bedrijven te maken krijgt met cybercrime. U kent ongetwijfeld de verhalen over ransomware uit de media. Complete bedrijfsnetwerken worden versleuteld waardoor alle processen stilvallen en pas na betaling van losgeld kunnen worden herstart. De verwachting is dat met de opmars van digitaal werken in 2022 nog meer bedrijven slachtoffer zullen worden. Meer bewustwording is anno 2022 nodig.

Cyber Veilig & Zeker

1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercrime. Cyber Veilig & Zeker is dé cybersecurity-oplossing die voorkomt, versterkt, verhelpt en vergoedt.

Bekijk Cyber Veilig & Zeker
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Cyberbewustzijn.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cyberveiligheid?

Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit, kan het lastig zijn te achterhalen welke risico's uw onderneming loopt. Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cybersecurity en welke verbetertips er zijn? Doe de Cyberrisicoscan en ontdek het meteen.