Meer bewustzijn verkleint de kans op cybercriminaliteit

16 november 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

Dagelijks staan er berichten in de media over bedrijven waarvan data is gestolen of die plat liggen als gevolg van een ransomware-aanval. De schade voor het Nederlandse bedrijfsleven is aanzienlijk en neemt jaarlijks toe. Cybercriminaliteit voorkomen is een continue uitdaging. U moet immers 24/7 uw complete netwerk beschermen, terwijl cybercriminelen maar één zwakke plek nodig hebben. Bij ABN AMRO ontwikkelden we daarom een microlearning-methode die helpt om uw medewerkers bewuster te maken van de gevaren van cybercriminaliteit. Ruim 90 procent van alle datalekken en cyberaanvallen ontstaat namelijk door menselijk handelen.

Uw medewerkers zijn het favoriete doelwit van cybercriminelen

Om data te stelen of te versleutelen, geld weg te sluizen of systemen onbruikbaar te maken, moeten cybercriminelen eerst uw bedrijf binnendringen. Dit kan door bijvoorbeeld kwetsbaarheden in uw computernetwerk te gebruiken, maar dit is niet de meest voorkomende manier. Cybercriminelen komen uw bedrijf namelijk veel vaker binnen via uw eigen medewerkers.

Phishing-mails zijn al jaren favoriet, maar we constateren dat sociale media, SMS-berichten en mobiele apps steeds vaker worden ingezet. Cybercriminelen gebruiken alle informatie die ze maar kunnen vinden om uw medewerkers te verleiden ergens op te klikken. Een linkje in een SMS-bericht of bijlage in een e-mail bijvoorbeeld.

Medewerkers worden zo op slinkse wijze naar websites gelokt, waar vervolgens wordt gevraagd inloggegevens in te voeren. Op die manier vinden cybercriminelen snel een ingang tot uw netwerk.

Een datalek komt niet altijd door cybercriminelen

Het hoeven echter niet altijd cybercriminelen te zijn die de informatie stelen. Soms geven medewerkers onbewust informatie weg. Door ‘handige’ services op het internet te gebruiken of door plug-ins of browserextensies te installeren, bestaat de kans dat medewerkers informatie uploaden of opslaan op plekken waar het niet thuishoort. Ondanks alle goede bedoelingen.

Cybercriminaliteit voorkomen? Alert blijven is de oplossing

Cybercriminaliteit ontwikkelt zich steeds sneller en nieuwe methoden om uw medewerkers te misleiden duiken regelmatig op. Daarom is het van belang dat uw personeel op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen rondom cyber en voor welke gevaren zij moeten waken.

Een jaarlijkse cybersecurity-training is simpelweg niet meer voldoende. Door maandelijks een aantal minuten te leren over bestaande en nieuwe ontwikkelingen, zorgt u dat uw medewerkers op de hoogte zijn (en blijven) van nieuwe en bestaande cyberrisico’s.

ABN AMRO introduceert Cyber learning

Cybercrime is vaak financieel gemotiveerd en als bank worden wij dagelijks aangevallen door cybercriminelen. De afgelopen jaren heeft ABN AMRO dan ook veel ervaring opgedaan met het beschermen van het eigen netwerk, maar ook met het trainen van alle medewerkers. Die expertise brengen we nu naar de markt. We vinden het namelijk erg belangrijk dat alle bedrijven in Nederland hun weerbaarheid tegen cybercriminaliteit verbeteren.

De microlearning-methodiek die wij als bank gebruiken om cybercriminaliteit tegen te gaan, is nu ook voor uw bedrijf beschikbaar. Tijdens deze terugkerende training leren uw medewerkers over onder andere:

  • Phishing

  • Malware

  • Veilig omgaan met klantgegevens

  • Veilig omgaan met social media

  • Het gebruik van cloudservices

  • Telefonische oplichting

  • En nog veel meer

Via deze online training, genaamd Cyber learning, leren uw medewerkers hoe ze veiliger kunnen werken. Een mooie bijvangst: ook in hun privéleven kunnen ze deze kennis direct toepassen. Als werkgever krijgt u via Cyber learning inzicht in het kennisniveau van uw personeel en voor welk aspect wellicht extra aandacht nodig is.

Cyber learning besteedt aandacht aan online & offline situaties

Cybersecurity stopt niet wanneer uw personeel de werkvloer verlaat. Cyber learning besteedt daarom aandacht aan tal van online en offline situaties, waarbij het thuiswerken en hybride werken wordt meegenomen. Ook tijdens het thuiswerken liggen de cyberrisico’s immers op de loer. De vragen die aan bod komen tijdens Cyber learning, zijn gebaseerd op herkenbare situaties waarin zich risico’s kunnen voordoen.

Cyber learning leert uw medewerkers om deze risico’s te herkennen, waardoor u de kans op een datalek of cyberaanval verlaagt. U leest meer over Cyber learning via het blok aan de rechterzijde.

Leer uw medewerkers cyberrisico’s herkennen

Het doorlopende online trainingsprogramma van Cyber learning verhoogt het cyberbewustzijn van uw medewerkers en verlaagt de kans op een cyberaanval of datalek.

Lees meer over Cyber learning
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Cybersecurity
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cyberveiligheid?

Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit, kan het lastig zijn te achterhalen welke risico's uw onderneming loopt. Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cybersecurity en welke verbetertips er zijn? Doe de Cyberrisicoscan en ontdek het meteen.

Lees meer