Ondernemerstips

Vijf tips om te groeien

01 mei 2020 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 3 minuten

Groei is voor veel mkb'ers een belangrijke doelstelling. Groei levert zakelijk succes op en legt een stevige basis onder uw bestaansrecht. Maar groei brengt ook risico's met zich mee. Zoals wanneer de groei te snel gaat. Bent u daarop voorbereid? 5 tips om onverwachtse groeistuipen te voorkomen.

1. Laat u niet van de wijs brengen

De zaken gaan goed, zó goed dat u ineens langere werkdagen moet maken. U breidt het assortiment uit, investeert in nieuwe producten of materialen en moet misschien meer personeel aannemen. Daarin schuilt het gevaar dat de groei met u op de loop gaat. Pak de tijd om wat afstand te nemen. Ga na wat uw kernkwaliteiten zijn, zoals het product of de dienstverlening waaraan u de groei te danken heeft. De strategie zult u aan de veranderende omstandigheden moeten aanpassen. Uw visie niet, daar houdt u aan vast. Leer ook van andere bedrijven in de groei en sluit u aan bij een ondernemersclub.

2. Neem uw rol in heroverweging

Als uw bedrijf groeit, zult u niet meer alles alleen of met een paar man kunnen doen. U heeft (meer) personeel nodig om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat is moeilijk voor ondernemers die gewend zijn om alleen aan zichzelf verantwoording af te leggen. Een ondernemer in de groei leert delegeren. U houdt niet meer alleen alle ballen in de lucht, maar vertrouwt op bekwame collega’s. Kijk eens in de spiegel en ga na wat u in de nieuwe situatie het liefste doet. Zonder de leiding over te dragen, kunt u best een stapje opzij doen. Draag de operationele zaken bijvoorbeeld over en concentreer u alleen nog op klantbeheer. Maak uw collega’s mede-verantwoordelijk voor het resultaat van de onderneming. Wees ook niet bang om mensen aan te nemen die slimmer zijn dan u.

3. Maak de groei beheersbaar

Bepalend voor groei is of u deze weet te beteugelen. Groei mag nooit met u aan de haal gaan. Er zijn verschillende managementtechnieken om groei beheersbaar te houden. Dat betekent niet direct dat u het minder druk krijgt. Om daarmee om te gaan in de dagelijkse praktijk, kunt u regelmaat inbouwen. Zorg voor een vaste agenda met wekelijkse overlegmomenten. Stel bijvoorbeeld de managementvergadering vast op maandagmorgen, zorg voor een tussentijdse evaluatie op woensdag en een round-up van de hele week op vrijdag. Zo kunt u in overzichtelijke termijnen bepalen of bijsturing nodig is. Bij een toenemende vraag kunt u ervoor zorgen dat u tijdelijk investeert in extra producten, materialen of personele inzet.

4. Blijf zichtbaar voor uw klanten

In groei schuilt het risico dat u bestaande klanten van u vervreemdt. U moet namelijk uw aandacht verdelen over meerdere klanten. Zo wordt het moeilijker om uw trouwe klandizie met dezelfde toewijding te bedienen. Vergeet nooit hoe belangrijk aandacht is voor uw klanten. Zorg daarom ook dat u daar regelmatig zelf tijd voor vrijmaakt. Ook als daar niet direct aanleiding voor is. Op de koffie komen, wordt door iedere klant gewaardeerd. Een belangstellend telefoontje kan ook wonderen doen.

5. Weet uw medewerkers te binden

Om succesvol te groeien, heeft u betrokken medewerkers nodig. Hoe zorgt u dat u ze onderweg niet kwijtraakt? Ondernemers, die hun personeel duidelijk vertellen wat hun visie en strategie is, hebben een meer betrokken, toegewijd en productief werknemersbestand. Dit blijkt uit onderzoek van Hay Group onder 14.000 Europese werknemers. Deze bedrijven doen het op die intrinsieke waarden bijna 5 keer zo goed als organisaties die deze zaken niet op orde hebben. U kunt uw medewerkers ook laten meedelen in het succes van groei. Dat hoeft niet per se een bonus te zijn. Ook een etentje met het hele team kan al een impuls zijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de belangrijkste reden voor personeel om te blijven niet het salaris is, maar de sfeer en leuke collega’s. Het begint bij leidinggevenden die vertrouwen inboezemen. Wees duidelijk, neem vragen van uw medewerkers serieus, houd u aan uw afspraken, vertel de waarheid en neem verantwoordelijkheid.Bij groei komt soms ook een financieringsbehoefte kijken. Bekijk de mogelijkheden voor zakelijk lenen.

Onafhankelijk financieel advies

Er zijn verschillende momenten waarop u als ondernemer op zoek bent naar onafhankelijk financieel advies. Bijvoorbeeld wanneer u een businessplan schrijft of als uw bedrijf groeit. Het vinden van een onafhankelijke en betrouwbare financiële adviseur kan een behoorlijke uitdaging zijn. Wij helpen u graag verder met het vinden van de juiste adviseur. U geeft aan waar u naar op zoek bent en wij vinden kosteloos de best passende specialist voor u.
Benieuwd welke oplossingen uw bedrijf verder helpen?

Wij helpen u graag met meer dan alleen bankproducten. Ontdek waarmee uw onderneming verder komt.

Start de Productwijzer