Ondernemerstips

7 tips om thuiswerken leuk en gezond te houden

16 april 2020 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 3 minuten

Thuiswerken is niet meer zo fijn als aan het begin van de coronacrisis. Met de kinderen rond de keukentafel was even leuk, maar begint nu te irriteren. Vergaderen via beeldbellen blijkt nog veel vermoeiender dan een live meeting. Bovendien missen we de gezelligheid van onze collega’s. Onze rug mist vooral die instelbare bureaustoel. Irma Neuzerling, adviseur inkomen bij ABN AMRO Verzekeringen, geeft tips waarmee u ook de komende tijd nog gezond en prettig thuis kunt werken.
‘Mark Rutte is trots op ons thuiswerkers. En terecht, want wat in het begin nog ideaal leek, begint zijn glans te verliezen. Dat blijkt ook uit dit artikel op NOS.nl: Steeds meer thuiswerkers zitten erdoorheen, spanningsklachten nemen toe. De irritaties lopen op en ons lichaam gaat steeds meer protesteren. Na een paar weken achter de laptop gebogen zitten, neemt de pijn in nek en rug toe. Hoe houden we het met zijn allen nog een tijdje vol? Onderstaande tips lijken misschien voor de hand liggend, maar het zal u verbazen hoeveel verschil ze kunnen maken.

Tip 1: Geef uw lichaam een goede start

Omdat u niet hoeft te reizen, heeft u tijd over. De verleiding is groot om langer in bed te blijven liggen, maar u kunt die tijd ook benutten om goed te ontbijten. Daarmee geeft u uw lichaam een energieboost. Geen trek ’s morgens? Maak dan een smoothie van vers fruit. En als u dan toch goed bezig bent, doe dan voor het ontbijt oefeningen of ga een rondje (hard)lopen. Op die manier begint u met veel meer energie aan uw dag én houdt u uw weerstand op peil.

Tip 2: Ga goed verzorgd ‘naar kantoor’

Ook dat was even leuk: zonder te douchen, gekleed in sweatshirt en joggingbroek aan het werk. Na een tijdje is de lol daar ook wel vanaf. Sterker nog, u merkt dat u met minder energie aan het werk gaat. Ga daarom tiptop verzorgd aan de slag, alsof u naar een belangrijke meeting gaat. Haren zo goed mogelijk verzorgd, mooie kleding aan, schoenen gepoetst. U zult zien dat u dat enorm veel frisse werklust geeft. Ik ken zelfs mensen die ’s morgens de deur uitgaan en een rondje gaan fietsen. Dat geeft ze het gevoel dat ze naar hun werk gaan.

Tip 3: Ga weg bij de keukentafel

De verleiding om aan de keukentafel te werken is groot. Het is gezellig, lekker vlak bij het koffiezetapparaat en ouders kunnen hun kinderen tussendoor helpen met huiswerk. U heeft waarschijnlijk zelf al gemerkt dat u daar niet bepaald geconcentreerd kunt werken. Bovendien zit u er vast niet heel ‘ergonomisch verantwoord’ (zie de volgende tip). Kunt u de huiswerkbegeleiding verdelen? Ga dan in een aparte ruimte zitten. Dat heeft nóg een groot voordeel: u kunt aan het eind van de middag de deur achter u dichttrekken. U laat uw werk dan letterlijk achter u.

Tip 4: Richt een zo comfortabel mogelijke plek in

Als u een aparte kamer of hoek heeft  gevonden om te werken, zorg dan dat u daar zo comfortabel mogelijk zit. Ga liever niet op een gewone stoel zitten, maar op een bureaustoel die steun geeft aan uw rug. Heeft u die niet in huis? Vraag uw leidinggevende dan of u er een mag lenen of bestellen. Voor zelfstandig ondernemers is de aanschaf van kantoormeubilair een aftrekbare uitgave. Hetzelfde geldt voor een goedwerkende computer en de juiste software: die zorgen ervoor dat u prettig en zonder stress kunt werken. Ook belangrijk: zet af en toe een deur of raam open voor frisse lucht.

Tip 5: Stel vaste werktijden in

Gebrek aan discipline en afleiding, dat zijn de grootste vijanden van thuiswerkers. Die houdt u buiten de deur door voor uzelf vaste werktijden in te stellen. Zorg dat uw gezinsleden of andere huisgenoten weten dat u op die tijden aan het werk bent, zodat ze u dan niet storen. U kunt zelfs een wekker zetten aan het eind van de werkdag. Als die afgaat, weet iedereen dat uw werkdag is afgelopen.

Tip 6: Stel het huishouden uit

Een diepe valkuil voor thuiswerkers is ‘even dat huishoudelijke klusje doen’. Even de was ophangen, even de vaatmachine inruimen en voor u het weet, staat u even de muren te schilderen. Stel die klusjes uit tot u klaar bent met uw werk voor die dag. Spreek dat voornemen ook uit naar uw  huisgenoten, zodat zij niet geïrriteerd raken door de groeiende hoeveelheid vaat op het aanrecht.

Tip 7: Neem regelmatig pauze

Geen huishoudelijke klusjes doen, betekent niet geen pauze nemen. U kunt nu eenmaal niet non-stop urenlang werken. Op kantoor loopt u regelmatig even naar de koffiemachine of maakt u een praatje met uw collega’s. Thuiswerkers zijn eerder geneigd om zonder onderbreking door te gaan. Probeer om de 2 uur even een kwartiertje pauze te nemen. Spreek met een collega af voor een virtuele  koffiepauze of maak een ommetje. Ook belangrijk: neem de tijd om te lunchen!

Hopelijk kunnen we binnenkort weer gezellig over het weer en het weekend praten bij het koffieapparaat. Tot die tijd: stay safe!
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Personeel en Bedrijfsvoering.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Benieuwd welke oplossingen uw bedrijf verder helpen?

Wij helpen u graag met meer dan alleen bankproducten. Ontdek waarmee uw onderneming verder komt.

Start de Productwijzer