Ondernemerstips

Vijf tips voor een goede pitch

11 november 2020 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 2 minuten

Een mogelijke opdrachtgever of financier vraagt u om een paar minuten over uw dienst te vertellen. Dit is uw kans. Maar dan moet u die wel grijpen. Hoe doet u dat? 5 tips van Edo van Santen, trainer, spreker, coach én pitcholoog.

1. Bereid u goed voor

2. Blijf uzelf

Net zo belangrijk is de manier waarop u het vertelt. Denk hierbij aan intonatie en lichaamstaal. "Die aspecten kunnen een verhaal maken of breken. Maar blijf vooral uzelf en laat zien wie u bent.' Opdrachtgevers kijken niet alleen naar uw idee, maar vooral naar de energie en passie die u uitstraalt. 'Een goed plan met een slechte of niet-inspirerende ondernemer maakt weinig kans. Een middelmatig plan met een geweldige ondernemer heeft betere slagingskansen."

3. Gebruik geen hulpmiddelen

Wel of geen Powerpoint sheets? Van Santen beveelt aan geen Powerpoint te gebruiken: "Waarom zou u het podium delen met iets dat meer licht geeft dan u? U bent de ondernemer, de aandacht moet vooral naar u gaan. Als u een prototype of een schema van uw product of dienst kan laten zien, prima. Maar, hoe minder hulpmiddelen, hoe effectiever uw verhaal."

4. Maak keuzes

In de pitch gaat het er om dat u aandacht trekt. Dat doet u met de belangrijkste en pakkendste onderwerpen. Dit betekent dat u keuzes moet maken. Waar vertelt u wel en waar niet over. "Sommige onderwerpen hoeft u niet mee te nemen, zoals bijvoorbeeld financiën en een groeiscenario. Deze komen echt wel aan bod in de vervolggesprekken, maar zijn niet per se nodig om de aandacht te trekken."

5. Wees open en eerlijk

"Natuurlijk moet u de toekomst rooskleurig schetsen", vindt Van Santen, "daarvoor bent u ondernemer geworden. Maar blijf wel realistisch." Vertel niet dat u over 3 jaar marktleider bent. Dat komt zelden voor, en als het gebeurt is dat toevallig. Wees eerlijk en open over de groeiscenario's. "Overspeelt u uw kaarten, dan is uw pitch voor niets geweest. Uw financiers trappen er niet in en denken: laat maar."

Lees ook deze 5 tips voor uw eerste gesprek met een potentiële klant.

Een goede basis

Kunt u overtuigend over uw dienst vertellen? En bent u er klaar voor om als zzp'er aan de slag te gaan? Start dan nu met een goede basis. Start met een zakelijke rekening.
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Klant- en relatiemanagement en Netwerken.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Benieuwd welke oplossingen uw bedrijf verder helpen?

Wij helpen u graag met meer dan alleen bankproducten. Ontdek waarmee uw onderneming verder komt.

Start de Productwijzer