Ondernemerstips

Waarom moet ik een energielabel voor mijn bedrijfspand aanvragen?

17 augustus 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 4 minuten

Van koelkasten tot grote bedrijfspanden; vrijwel alles wat energie verbruikt moet tegenwoordig een energielabel hebben. Het energielabel voor bedrijfspanden geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Bovendien laat het zien welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn.

Het label is verplicht bij onder andere verkoop en verhuur en bij gebouwen van 50 m2 of groter. Heeft u een kantoorpand groter dan 100 m2? Die gebouwen moeten vanaf 2023 energielabel C hebben.

In dit artikel helpen we u op weg met alle informatie over het energielabel: wat het precies inhoudt, in welke gevallen het verplicht is en waarom het belangrijk is. Bovendien ontdekt u hoe u het energielabel laat opstellen.

Wat is het energielabel voor bedrijfspanden?

Het energielabel voor bedrijven en instellingen geldt voor utiliteitsgebouwen. Het gaat om bijvoorbeeld kantoren, scholen, horeca en de gezondheidszorg. Het label toont de energieklasse van een gebouw. Die energieklasse volgt uit het primaire gebruik van fossiele energie. Dit wordt uitgedrukt in aantal kilowattuur (kWh) per vierkante (m2) meter per jaar (kWh/m2.jr).

Hoe minder fossiele energie een gebouw verbruikt, hoe beter het energielabel. Een energielabel G is de slechtste score. De beste score is een A++++-energielabel voor bedrijven.

Tip: benieuwd hoe dat eruitziet? Bekijk het voorbeeld energielabel voor bedrijven en de toelichting Energielabel utiliteitsbouw.

Is het energielabel voor bedrijven verplicht?

Het energielabel voor bedrijven is sinds 2015 verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een utiliteitsgebouw. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Kantoren

  • Onderwijsinstellingen, zoals scholen en universiteiten

  • Gebouwen voor bijeenkomsten, zoals cafés, restaurants, kinderopvang en vergadercentra

  • De gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen

  • Logies, zoals hotels en pensions

  • Sportgebouwen, zoals sporthallen, stadions en zwembaden

  • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen en showrooms van garages

Let op: het energielabel is ook verplicht voor gebouwen met meerdere functies, waaronder een van de bovenstaande. Het is verder verplicht om de energieprestatie-indicator (labelklasse) te vermelden in advertenties voor verhuur of verkoop in commerciële media. Ook is het goed om te weten dat energielabels 10 jaar geldig zijn.

Waarom is het energielabel belangrijk?

De overheid stelt het energielabel voor bedrijfspanden verplicht om eigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Huurders en kopers kunnen aan het energielabel zien hoe energiezuinig een pand is en welke maatregelen er te nemen zijn. De overheid gaat er vanuit dat dit eigenaren stimuleert meer maatregelen te nemen, omdat de verhuur- of verkoopwaarde anders lager zal zijn.

Let op: heeft u bij verhuur of verkoop of bij plaatsing van een advertentie daarvoor in commerciële media geen geldig energielabel? De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert hierop. Als het label ontbreekt tijdens het transactiemoment riskeert de eigenaar van het gebouw een boete. De hoogte van de boete hangt af van de situatie.

Hoe kan ik mijn energielabel (laten) berekenen?

Wilt u een energielabel aanvragen en laten berekenen voor uw bedrijfspand? Wij helpen u hier graag bij. Via onze Energielabel registreren-pagina, ontdekt u alles wat u nodig heeft.

Zit er een verschil tussen kantoorpanden en bedrijfspanden?

Alle labelplichtige gebouwen moeten bij verhuur of verkoop een energielabel hebben. Voor kantoorgebouwen geldt bovendien een aanvullende verplichting. Vanaf 2023 moet iedere kantoorgebouw in Nederland groter dan 100 m2 een energielabel C of beter hebben.

Zoekt u naar manieren om uw bedrijfspand te verduurzamen? Via onze service ‘Bedrijfspand verduurzamen’ zet u snel de eerste stap. U leest er meer over via het blok aan de rechterzijde.

Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw vastgoed

Voldoe aan wet- en regelgeving en ontdek wat energiezuiniger vastgoed u kan opleveren. Drie manieren om verduurzaming te bereiken.

Bekijk Vastgoed verduurzamen
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.