Ondernemerstips

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

06 december 2022 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

Het terugleveren van stroom levert geld op. Als zonnepanelen elektriciteit opwekken die je zelf niet gebruikt, lever je die terug aan het stroomnet. De energieleverancier zal de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de (extra) afgenomen stroom. Die verrekening heet ‘salderen’. De salderingsregeling bepaalt dat leveranciers de stroom moeten afnemen en vergoeden. Vanaf 2025 wordt de regeling waarschijnlijk afgebouwd, totdat deze in 2031 mogelijk helemaal verdwijnt.

Wat is salderen?

Salderen is het verrekenen van teruggeleverde stroom met stroom die u afneemt. Als de zonnepanelen elektriciteit opwekken die u zelf niet gebruikt, levert u dit terug aan het stroomnet. Gebruikt u aan de andere kant meer stroom dan de panelen op dat moment opwekken? Dan neemt u stroom af. De energieleverancier zal die twee op de eindafrekening met elkaar verrekenen.

Een voorbeeld van salderen: stel dat u vooral ’s avonds stroom afneemt en bijvoorbeeld tijdens de bouwvak (in de zomermaanden) een aantal weken dicht bent. Alle opgewekte stroom die u niet zelf gebruikt, wordt teruggeleverd aan het stroomnet. ’s Avonds en bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden wekken de panelen weinig op. Als u dan wel stroom afneemt zal de energieleverancier dit leveren. Door de twee met elkaar te verrekenen krijgt u als het ware ook een vergoeding voor de extra opgewekte stroom op momenten dat u dit niet zelf gebruikt.

Het salderen van opgewekte elektriciteit gebeurt automatisch. Dit zal de energieleverancier voor u doen, het is niet nodig om dat zelf bij te houden.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling verplicht energieleveranciers om extra opgewekte stroom te vergoeden. Sterker nog, leveranciers moeten de stroom vergoeden voor hetzelfde tarief als waarvoor ze stroom leveren. Op die manier worden de twee tegen elkaar weggestreept.

De salderingsregeling wordt waarschijnlijk vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd. Dat betekent dat u ieder jaar tot een lager maximum kunt laten salderen. Hier zijn al meerdere keren wetsvoorstellen voor gedaan. De wetswijziging is op dit moment nog niet definitief.

Tot wanneer loopt de salderingsregeling?

Er is nog geen definitief besluit genomen over het afbouwen van de salderingsregeling. Het lijkt er nu op dat de regeling vanaf 2025 versneld wordt afgebouwd. Dat betekent concreet dat het in 2025 en 2026 nog mogelijk is om maximaal 64% van de geleverde stroom te salderen.

De energieleverancier moet dus voor dat percentage stroom vergoeden voor hetzelfde tarief als waarvoor de stroom wordt geleverd. Goed om te weten: voor de resterende 36% geldt dus ‘gewoon’ de terugleververgoeding.

Vanaf 2031 is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om opgewekte stroom te salderen. Dat betekent dat energieleveranciers vanaf dat moment alleen nog maar een terugleververgoeding hoeven te betalen.

Voor wie geldt de salderingsregeling?

De salderingsregeling voor het terugleveren van stroom geldt voor particulieren en bedrijven. De energieleverancier moet de teruggeleverde stroom vergoeden voor hetzelfde tarief als waarvoor u andersom (extra) stroom afneemt.

Let op: de regeling geldt alleen voor kleinverbruikers (particulier en zakelijk). Dat betekent dat u hier gebruik van kunt maken met een aansluiting tot maximaal 3x 80 Ampère.

Twijfelt u of u een klein of grootverbruik aansluiting op het net heeft? Dat is simpel te achterhalen gelukkig. Wanneer u periodiek een rekening ontvang van uw netbeheerder bent u hoogst waarschijnlijk grootverbruiker en is de salderingsregeling niet van toepassing.

Wat als de salderingsregeling stopt?

Als de salderingsregeling voor zonnepanelen stopt, geldt er een veel lagere terugleververgoeding dan op basis van het salderen. Als een energieleverancier bijvoorbeeld 24 cent per kWh berekent voor de levering wordt er nu een terugleververgoeding van diezelfde 24 cent betaalt.

Zodra de salderingsregeling stopt, daalt de vergoeding naar bijvoorbeeld 6 cent. Het wordt daardoor veel minder aantrekkelijk om stroom terug te leveren. Wanneer onze partners u een offerte sturen, rekenen ze exact uit wat dit voor u betekent en hoeveel u per maand gaat besparen.

Kan ik geld verdienen met het salderen van mijn zonnepanelen?

Strikt genomen is het niet mogelijk om geld te verdienen met het salderen van zonnepanelen. Wel biedt het de mogelijkheid om te besparen op de energierekening. U kunt maximaal salderen tot het eigen verbruik aan elektriciteit. Het is mogelijk om de energierekening voor gebruikte stroom terug te brengen naar nul.

Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, neemt het voordeel af. Het wordt belangrijker om de opgewekte stroom meteen zelf te gebruiken. Als u de stroom zelf gebruikt, is het andersom niet nodig om elektriciteit af te nemen van de energieleverancier. Het is dan ook minder belangrijk om andersom stroom terug te leveren en daarvoor een vergoeding te ontvangen.

Wilt u meer weten over zonnepanelen, stroom opwekken, salderen en de salderingsregeling? Via het blok aan de rechterzijde leest u meer over Zonnepanelen zakelijk realiseren, hoe alles werkt en op welke manier ABN AMRO helpt bij het regelen van zakelijke Zonnepanelen.

Ook zonnepanelen op uw bedrijfspand?

Wij helpen ABN AMRO klanten daarom graag bij advisering, financiering én installatie van zonnepanelen.

Bekijk de pagina
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ontdek welke oplossing bij uw onderneming past

Benieuwd welke oplossing uw bedrijf het best verder helpt? Start de Productwijzer, beantwoord enkele vragen en zie direct welke oplossingen passen bij uw situatie.