Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?
Er zijn verschillende soorten zakelijke subsidies voor zonnepanelen beschikbaar. Houd er rekening mee dat het type aansluiting dat uw bedrijf heeft bepaald waar u (waarschijnlijk) voor in aanmerking komt.
We onderscheiden kortweg een drietal situaties:
Kleinverbruik-aansluiting (3x 80A) tot 50.000 kWh verbruik: meestal kunt u gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
Kleinverbruik-aansluiting (3x 80A) vanaf 50.000 kWh verbruik: het meest interessant zijn de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
Grootverbruik-aansluiting: bent u grootverbruiker en zoekt u de meest passende subsidie voor zonnepanelen? Dan is de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) waarschijnlijk geschikt voor uw bedrijf.
Hieronder zetten we de verschillende subsidies op een rij.
Wat is de Energie-investeringsaftrek (EIA)?
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is er voor ondernemers die investeren in zonnepanelen. Dankzij de aftrek betaalt u minder (inkomsten)belasting.
Wat is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?
De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) maakt het mogelijk om tot 28% van het investeringsbedrag af te trekken van de fiscale winst.
Wat is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)?
De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is er voor het midden- en kleinbedrijf (inclusief zzp’ers). De subsidie is er speciaal voor kleinzakelijke aansluitingen. Het gaat om maximaal € 125 subsidie per kW aan piekvermogen.
Wat is de SDE++?
De bekendste subsidie voor zakelijke zonnepanelen is de SDE++-subsidie, de Stimulering Duurzame Energieproductie. De subsidie is er voor grootzakelijke aansluitingen. De subsidie vergoedt 15 jaar lang de ‘onrendabele top’ van de energie die wordt opgewekt. Deze subsidie kan typisch 2x per jaar worden aangevraagd.
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is eigenlijk geen subsidie, maar maakt het mogelijk om opgewekte, maar niet zelf-gebruikte stroom te verrekenen met afgenomen stroom van het stroomnet. Dit geldt voor bedrijven met een kleinzakelijke aansluiting. Het maximaal te salderen aantal kWh per jaar wordt tussen 2023 en 2031 (versneld) afgebouwd.
Kan ik zonnepanelen leasen of huren met subsidie?
Ja, het is in een aantal gevallen mogelijk om met leasen of huren gebruik te maken van subsidies voor zakelijke zonnepanelen. Bij het leasen van de panelen bepaalt de leasevorm of u juridisch en ook economisch eigenaar bent van de panelen (ze staan op de balans).
Kiest u bijvoorbeeld voor financiële lease met pandrecht? Dan kunt u profiteren van beschikbare zakelijke subsidies.
Als u zonnepanelen huurt, kan de verhuurder soms profiteren van subsidies. Het voordeel is dan vaak al verwerkt in de huurprijs. Zorg ervoor dat je dit altijd bespreekt met uw financieringsspecialist en subsidieadviseur om vervelende verassingen te voorkomen.
Welk effect hebben subsidies op het rendement?
Het rendement van zonnepanelen volgt uit de opbrengst, ten opzichte van de investering. De zakelijke subsidies verlagen het investeringsbedrag en/of verhogen de opbrengst. Op die manier neemt het rendement toe en neemt de terugverdientijd af.
Kom ik in aanmerking voor subsidie voor zonnepanelen?
Of u met uw bedrijf in aanmerking komt voor subsidies voor zakelijke zonnepanelen hangt af van de rechtsvorm, van de investering die u doet en van de specifieke subsidies die er beschikbaar zijn.
Houd er rekening mee dat niet alle subsidies voor alle rechtsvormen (zoals een eenmanszaak, BV, et cetera) beschikbaar zijn. Bovendien bieden sommige gemeenten extra subsidies aan. Vraag bij het Energieloket in uw gemeente aan welke zakelijke subsidie voor zonnepanelen u in 2022/2023 kunt aanvragen. Of neem contact op met onze specialisten. Dan zoeken zij graag met u uit welke subsidies er beschikbaar zijn.ls u informatie zoekt over de beschikbaarheid of wilt spreken met een specialist zijn we u daar bij ABN AMRO graag mee van dienst. Ontdek meer over Zonnepanelen zakelijk via ABN AMRO door te klikken op het blok aan de rechterzijde.