Ondernemerstips

Zonne-energie terugleveren: hoe werkt zakelijk salderen?

06 december 2022 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

Zonnepanelen wekken elektriciteit op als de zon schijnt en als het licht is. Die elektriciteit moet ergens heen. Als u de zonnestroom op dat moment zelf niet gebruikt kunt u dat terugleveren aan het stroomnet. De energieleverancier kan het inzetten om andere gebruikers van duurzame stroom te voorzien. Energieleveranciers zijn (voorlopig) verplicht om de elektriciteit ‘in te kopen’ voor de prijs waarvoor ze hun stroom aan u leveren. Die verrekening heet ‘salderen’. We leggen u in dit artikel uit hoe u daar zakelijk gebruik van kunt maken.

Voor wie geldt de salderingsregeling?

Zakelijk salderen is heel eenvoudig. Het is voldoende om uw systeem met zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder. Die geeft de gegevens door aan de energieleverancier.

Let op: wilt u zakelijk zonne-energie terugleveren en dus salderen? Dat kan alleen als u een kleinzakelijke aansluiting heeft, tot maximaal 3x 80 Ampère. De salderingsregeling geldt namelijk voor particulieren en voor kleinzakelijke aansluitingen.

Hoe werkt salderen?

Salderen staat voor het verrekenen van opgewekte en afgenomen elektriciteit. Dus wekt u jaarlijks 3.000 kWh op en gebruikt u 3.500 kWh aan elektriciteit? De energieleverancier zal die twee met elkaar verrekenen. U betaalt dan dus nog voor 500 kWh.

Een slimme energiemeter houdt bij hoeveel stroom u afneemt en hoeveel stroom u opwekt. Dat biedt de energieleverancier de mogelijkheid om dit tijdens de jaarafrekening met elkaar te verrekenen.

Stroom terugleveren met salderen: is dat slim?

Stroom terugleveren door te salderen is de meest gunstige manier om dit te doen. De energieleverancier streept het verbruik en de opbrengst tegen elkaar weg. Dus stijgt de prijs die u betaalt voor een kWh aan stroom? Dan stijgt automatisch ook het bedrag dat u ontvangt voor de opgewekte stroom die u zelf niet gebruikt.

Het alternatief is een terugleververgoeding die de energieleverancier betaalt. Dat is meestal (veel) lager dan het tarief dat u betaalt om stroom af te nemen. Salderen is daarom aantrekkelijker dan terugleveren voor een vergoeding. Let op: de teruglevertarieven schommelen enorm. Raadpleeg daarom uw energieleverancier voor de actuele tarieven.

Kan ik zakelijk zonne-energie salderen?

Ieder bedrijf met een kleinzakelijke aansluiting (tot 3x 80 Ampère) kan zonne-energie salderen. Meld het systeem met zonnepanelen aan op energieleveren.nl. De netbeheerder controleert de aanmelding en geeft dit door aan de energieleverancier. Die verrekent de opgewekte en gebruikte stroom op de jaarafrekening.

Hoe werkt de salderingsregeling van de overheid?

De salderingsregeling van de overheid is een subsidie voor iedereen die zonnepanelen gebruikt, zowel particulier als zakelijk. De regeling verplicht energieleveranciers om de teruggeleverde stroom te verrekenen met de geleverde stroom.

Er liggen plannen om de regeling vanaf 2025 versneld af te bouwen. Het is in 2025 en 2026 bijvoorbeeld nog mogelijk om maximaal 64% van de opbrengst te salderen. Voor de rest van de teruggeleverde stroom hoeft de energieleverancier nog maar een terugleververgoeding te betalen. In 2031 zou de regeling helemaal afgeschaft moeten zijn.

Hoe kan ik zelf salderen (ofwel: stroom terugleveren)?

Zakelijk zonnestroom salderen is heel eenvoudig. We hebben dit in een stappenplan voor u op een rij gezet:

  1. Meld uw systeem voor zonnepanelen aan op energieleveren.nl : let op: doe dit het liefst vóórdat de zonnepanelen worden geplaatst. U kunt het een en ander op die manier alvast in gang zetten, om vanaf het begin teruggeleverde stroom te laten salderen.
  2. Controle door de netbeheerder : de netbeheerder controleert uw aanmelding. Als alles klopt, geeft deze de gegevens door aan uw energieleverancier. U hoeft dat zelf niet te doen.

  3. Activatie door de energieleverancier : de energieleverancier bevestigt de aanmelding en activatie. Vanaf dat moment zal de leverancier de opgewekte en teruggeleverde elektriciteit salderen met het verbruik. De verrekening vindt plaats op de jaarafrekening.

U hoeft vanaf dat moment niets te doen, het salderen gaat vanzelf. Op de jaarafrekening ziet u zowel het verbruik aan elektriciteit als het teruggeleverde aantal kWh. De energieleverancier trekt de twee van elkaar af, om tot het totaal te betalen (of ontvangen) bedrag te komen. Goed om te weten: onze partner regelen dit graag voor u, zodat u niet over het salderen hoeft in te zitten.

Hoe vraag ik een salderingsregeling aan?

De salderingsregeling geldt automatisch voor iedereen, zowel particulier als (klein)zakelijk. Als u een kleinzakelijke aansluiting heeft (tot 3x 80 Ampère) kunt u daar gebruik van maken. Het is niet nodig om de regeling aan te vragen. In plaats daarvan kunt u zich volgens het bovenstaande stappenplan aanmelden op energieleveren.nl.

Meer weten over Zonnepanelen (zakelijk)? Ontdek alles over hoe wij uw bedrijf helpen met Zonnepanelen via het blok aan de rechterzijde.

Ook zonnepanelen op uw bedrijfspand?

Wij helpen ABN AMRO klanten daarom graag bij advisering, financiering én installatie van zonnepanelen.

Bekijk de pagina
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ontdek welke oplossing bij uw onderneming past

Benieuwd welke oplossing uw bedrijf het best verder helpt? Start de Productwijzer, beantwoord enkele vragen en zie direct welke oplossingen passen bij uw situatie.