Ondernemerstips

Het beste ATS-systeem kiezen: recruitmentsoftware vergelijken

07 september 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

Welke ATS-systemen zijn er en hoe maakt u de beste keuze voor uw organisatie? Met meer dan 100 beschikbare systemen in Nederland alleen, is er enorm veel keuze. Dat maakt het er niet makkelijker op, omdat een uitputtende vergelijking praktisch onmogelijk is.

Het beste ATS kiezen voor uw bedrijf

Hoe kiest u dan toch uit de beschikbare systemen voor recruitment? We zetten op een rij welke soorten recruitmentsoftware er beschikbaar zijn, wat dit gemiddeld kost en waarom het loont om een gratis ATS-systeem te proberen wanneer dat mogelijk is. Daarnaast delen we drie belangrijke vragen om te stellen als u zoekt naar het beste ATS voor uw bedrijf. De antwoorden daarop helpen het beste ATS te kiezen voor alles rondom het recruiten van nieuw talent en ander personeel.

Zoekt u meer algemene informatie over de voorwaarden die belangrijk zijn bij het kiezen van een ATS? Lees dan ons vorige artikel over de belangrijke voorwaarden van een goed ATS-systeem.

Welke ATS-systemen zijn er?

ATS-systemen maken recruitment makkelijker. De software om personeel te werven automatiseert processen, optimaliseert de werkwijze en beheert bijvoorbeeld relevante data. Veelgebruikte en grote systemen hiervoor zijn bijvoorbeeld Taleo van Oracle, de brede Workday-software en Greenhouse Recruiting of iCims.

De software van Oracle is een product van een van de grootste softwareorganisaties ter wereld en Workday ontwikkelt software voor zowel Finance, HR als planning. De andere twee zijn producten van organisaties die zich specifiek richten op het werven van personeel.

Ook in Nederland zijn er ontwikkelaars van ATS-systemen, zoals HROffice en Ubeeo. De focus op de werving van personeel en het makkelijker maken van recruitment zorgt voor de doorlopende ontwikkeling van nieuwe functies en toepassingen.

Andersom zijn er zelfs organisaties die hun eigen ATS ontwikkelen. Dat geldt voor (zeer) grote bedrijven zoals Google, Facebook en bijvoorbeeld Apple.

Wat kost een ATS?

Wat een ATS kost kan enorm verschillen. Dat maakt het lastig om er een gemiddelde prijs voor te noemen. Recruitmentsystemen.nl deed een inventarisatie onder 28 leveranciers en kwam tot de gemiddelde kosten van 2.559 euro per jaar, inclusief implementatie.

De prijzen verschillen van 0 euro (gratis) per jaar tot 18.000 euro per jaar. Met name de duurste systemen drijven de prijs op. Zonder de twee goedkoopste en twee duurste systemen gaat het gemiddeld bijvoorbeeld nog om 2.146 euro per jaar.

Drie vragen om een ATS te vergelijken

Om het beste ATS te vinden is het verstandig om drie praktische vragen te stellen:

  1. Is het ATS AVG-proof?

  2. Wat zijn de voor- en nadelen van het ATS?

  3. Kan ik het ATS gratis uitproberen?

1. Is het ATS AVG-proof?

De AVG-wetgeving is voor een groeiend aantal organisaties steeds belangrijker. Dat betekent dat het ATS-systeem in ieder geval moet voldoen aan de privacywetgeving.

De systemen zijn er nog niet altijd volledig op ingericht. Soms worden bijvoorbeeld persoonsgegevens nog niet automatisch gewist, na de toegestane bewaarperiode (4 weken na een sollicitatie). Ook kunnen kandidaten nog niet in alle systemen met één muisklik hun toestemming intrekken (verplicht op basis van de AVG).

Ten slotte is er in veel systemen nog veel handmatig werk door recruiters nodig om te voldoen aan het recht op inzage, correctie, meenemen en vergetelheid.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van het ATS?

Bekijk per ATS dat u overweegt voor het bedrijf de voor- en nadelen. Biedt het systeem om personeel te werven bijvoorbeeld de mogelijkheid om e-assessments af te nemen, ID’s te controleren en verklaringen van goed gedrag of een volledig PZ-systeem te koppelen?

Beoordeel de mogelijkheden om vacatures uit te zetten, te publiceren en te koppelen aan een sollicitatieformulier. En let daarbij ook op de Candidate Experience, dus de manier waarop de kandidaat het proces ervaart.

Zorg er ten slotte voor dat het ATS zoveel mogelijk tijd en handmatige inzet bespaart. Is het mogelijk om het systeem te integreren in bestaande processen? En zal het ATS e-mailverkeer en data zoveel mogelijk automatiseren? Dat zijn belangrijke voordelen.

3. Kan ik het ATS gratis uitproberen?

Ieder ATS biedt voordelen en de ontwikkelaar kan er waarschijnlijk op een overtuigende manier over vertellen. Hoe dat in de praktijk werkt valt echter alleen te ervaren. Het beste ATS is daarom vaak een systeem dat u in ieder geval een tijdje gratis kunt uitproberen. Dat biedt de mogelijkheid om zelf te ervaren of het inderdaad zo handig werkt als wordt gesteld.

Personeel werven met een specialist

Personeel werven kan lastig zijn voor ondernemers. Misschien heeft u geen tijd voor werving en selectie, of heeft u de kennis niet in huis om de juiste kandidaten te bereiken. In dat geval kan hulp van een communicatie- en recruitmentspecialist helpen. AdverOnline is zo'n specialist en helpt u graag bij het bepalen van de juiste middelen om snel personeel te vinden én te werven.

Personeel vinden met een specialist in recruitment

Breng samen met communicatiespecialist AdverOnline uw recruitmentuitdagingen in kaart en bepaal wat er nodig is om personeel te vinden voor uw bedrijf.

Lees meer
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Personeel.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Meer weten over Slim Werven?

Snel de juiste kandidaat voor een openstaande vacature vinden kan lastig zijn. Een beetje hulp is daarom van harte welkom. Slim Werven is een recruitment-tool die het leven van ondernemers makkelijker maakt, zonder torenhoge kosten.

Met de tool brengt u vacatures onder de aandacht bij de juiste doelgroep en kiest u uit meer dan 300 vacaturesites, terwijl u zelf controle houdt over budgetten en looptijden.