Beste ATS-systeem kiezen: welke voorwaarden zijn belangrijk? | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Beste ATS-systeem kiezen: welke voorwaarden zijn belangrijk?

07 september 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

Op welke voorwaarden letten bedrijven die het beste ATS-systeem voor hun organisatie kiezen? Het systeem moet voorzien in de doelstellingen, de gewenste functionaliteiten bieden en zich bijvoorbeeld makkelijk laten koppelen. We zetten zes voorwaarden op een rij die bijdragen aan de beste keuze. Vergelijk de verschillende ATS-systemen op basis van die eisen en eigenschappen en kies dan het beste ATS voor uw bedrijf.

Voorwaarden voor een goed ATS-systeem

Houd bij de keuze voor het beste ATS-systeem in ieder geval rekening met deze voorwaarden:

 • Mogelijkheden om recruitment-doelstellingen te behalen

 • Beschikbaarheid van de gewenste functionaliteiten

 • Koppelingen met andere systemen

 • De kandidaatbeleving (Candidate Experience)

 • Gebruiksvriendelijkheid bij inrichten en aanpassen

 • Kosten tijdens implementatie

Tip: benieuwd wat voor verschillende ATS-systemen er allemaal zijn en wat de kosten hiervan zijn? Eerder schreven we al een artikel waarin we verschillende ATS-systemen met elkaar vergelijken.

1. Recruitment-doelstellingen behalen

Wat zijn de (belangrijkste) recruitment-doelstellingen? U kunt denken aan het verkorten van de time-to-fill, de time-to-hire of de time-to-start. Andere indicatoren die veel organisaties gebruiken zijn bijvoorbeeld de cost-per-hire en de bron van hires.

En gaat het u om de retentie, het verloop of juist de Candidate Experience tijdens het aantrekken van nieuw talent? Stel duidelijke doelstellingen op, bepaal de KPI’s en beoordeel of het ATS recruitment-systeem daarin voorziet.

2. Gewenste functionaliteiten

Welke functionaliteiten moet het recruitment systeem in ieder geval hebben? Populaire functies zijn de talentpools, source-extensies en bijvoorbeeld cv-parsing. Daarnaast kunt u denken aan statistieken, een mobiele app en toegang voor meerdere gebruikers, inclusief de hiring manager.

Vergelijk daarnaast bijvoorbeeld HR-koppelingen en functionaliteiten voor workflowmanagement, smart matching en een SEO-checklist om vacatures zo hoog mogelijk in de Google-zoekresultaten te krijgen.

3. Koppelingen met andere systemen

Beoordeel de mogelijkheden om het ATS te koppelen aan bijvoorbeeld een Werken Bij-website via een API. En bekijk wat de mogelijkheden zijn om reacties van kandidaten direct binnen het ATS te ontvangen of om live video-interviews te houden.

Koppelingen vanuit het ATS maken het makkelijker om de volledige recruitment in eigen beheer te houden. Het systeem integreert naadloos in de rest van de organisatie.

4. Kandidaatbeleving (Candidate Experience)

Het beste ATS biedt kandidaten een geweldige (sollicitatie)ervaring. De Candidate Experience is een belangrijke eigenschap van een goed recruitmentsysteem.

Krijgen kandidaten de juiste informatie? Is het ze duidelijk wie de organisatie is? En waar ze naartoe moeten voor bijvoorbeeld hun eerste gesprek? Beoordeel de kandidaatbeleving, en hoe die bijdraagt aan het (positieve) imago van uw organisatie.

5. Gebruiksvriendelijkheid

In het verlengde daarvan is de gebruiksvriendelijkheid voor u en andere medewerkers belangrijk. Welke mogelijkheden heeft u om het systeem aan te passen, uit te breiden of up-to-date te houden?

Een gebruiksvriendelijk systeem vergroot het draagvlak bij zoveel mogelijk medewerkers. Kies een systeem waarmee het makkelijk werken is. Op die manier is het zowel nu als in de toekomst een goede keuze.

6. Kosten tijdens implementatie

Houd ten slotte rekening met de kosten tijdens de implementatie. Een ATS is een kostbare investering, ook al levert die uiteindelijk natuurlijk veel meer op. Dat wil zeggen, als u het beste recruitmentsysteem voor de organisatie kiest.

Beoordeel de kosten en let op eventuele open eindjes. Welke functionaliteiten zijn er inbegrepen, lukt het om de recruitment-doelstellingen te behalen en garandeert het systeem een goede Candidate Experience?

ATS voor recruitment: 6 voordelen

Het beste ATS voor recruitment levert een aantal belangrijke voordelen op. U profiteert met een goed ATS in ieder geval van deze zeven:

 • De organisatie bouwt met het recruitmentsysteem een talentpool op;

 • Een goed ATS werkt automatisch AVG-proof, dus vrij van privacyzorgen;

 • Het systeem maakt gezamenlijke beoordeling van kandidaten mogelijk;

 • Het ATS toont op een overzichtelijk dashboard hoe het gaat met de KPI’s;

 • Een goed ATS biedt de mogelijkheid om live video-interviews met de kandidaten te houden;

 • Het systeem is eenvoudig aan andere systemen binnen de organisatie te koppelen.

Lees meer ondernemersverhalen en tips over Personeel werven.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Benieuwd welke oplossingen uw bedrijf verder helpen?

Wij helpen u graag met meer dan alleen bankproducten. Ontdek waarmee uw onderneming verder komt.

Start de Productwijzer