ABN AMRO Groei - Innovatie financieren: zo maak je je dromen waar

Innovatie financieren: zo maak je je dromen waar

19 maart 2025 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 4 minuten

Denk je regelmatig aan die nieuwe kans voor je bedrijf? Dat nieuwe softwaresysteem dat alles efficiënter zou maken, die slimme productiemethode, of dat baanbrekende nieuwe product? Innovatie is spannend én noodzakelijk. Maar hoe financier je die sprong voorwaarts?

Waarom innovatie nu belangrijker is dan ooit

Innovatie is essentieel voor groei en toekomstbestendigheid. Uit het rapport "Perspectief op financiering van transities, innovatie en het mkb" (april 2024) blijkt dat innovatie significante positieve effecten heeft voor Nederland, zoals kennisoverdracht binnen sectoren en bijdragen aan productiviteitsgroei. Het is geen geheim dat innovatie vaak efficiëntie met zich meebrengt en ondernemers en medewerkers in staat stelt hun tijd beter te besteden. De KVK geeft aan dat 8% van de ondernemers innovatie of vernieuwing binnen het bedrijf als één van hun belangrijkste aandachtspunten ziet. En 18% van de ondernemers beschouwt het automatiseren en verbeteren van bedrijfsprocessen als een prioriteit. Vooral binnen het huidige landschap van ondernemen, waar de nieuwe tools en AI-implementaties je om de oren vliegen, is het meegaan met de juiste stromen voor jouw bedrijf van essentieel belang. Het vereenvoudigen van processen en automatiseren kan voor ongekende verbeteringen zorgen. Afhankelijk van jouw ideeën en je financiële situatie kan het zijn dat een financiering nodig is om je plan tot een realiteit te maken. De meeste Nederlandse bedrijven investeren substantieel in hun innovatieprojecten. Maar niet alles hoeft direct gefinancierd te worden van buitenaf. Laten we alle opties bekijken.

Begin met wat je hebt (en wat gratis is!)

Voordat je op zoek gaat naar externe financiering, is het slim om eerst in je eigen portemonnee te kijken. Veel Nederlandse ondernemers financieren hun eerste innovaties uit eigen middelen. Het is als het verbouwen van je huis: je begint met wat je zelf kunt doen, voordat je grote leningen aangaat.

En er is meer goed nieuws: de overheid staat klaar om je te helpen! Verschillende regelingen kunnen als een steuntje in de rug werken:

De WBSO bijvoorbeeld, is als een fiscale high-five: je krijgt geld terug van de belasting voor je ontwikkelingswerk. De voorwaarde is wel dat je zelf nieuwe programmatuur, een (tastbaar) product of productieproces ontwikkelt, of dat je technisch-wetenschappelijk onderzoek doet. Deze subsidie is dus niet voor ieder bedrijf relevant.De MIT-regeling is specifiek bedoeld voor het mkb dat wil innoveren. Wel goed om te weten dat het aanmelden voor de MIT alleen periodiek mogelijk is. Goed om dus in de gaten te houden als je toekomstplannen hebt.Tot slot heb je ook nog het Innovatiekrediet. Het Innovatiekrediet is bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve ontwikkelprojecten met flinke technische risico’s en een uitstekend marktperspectief. Het Innovatiekrediet is er voor alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven.Het rapport "Perspectief op financiering" benadrukt het belang van subsidies als onderdeel van het overheidsbeleid om innovatie te stimuleren. Het is dus zaak om eerst goed rond te kijken naar subsidies die goed aansluiten bij jouw bedrijf. Als je in aanmerking komt voor een dergelijke subsidie kan dit een goede manier zijn om de kosten te drukken en toch te innoveren.

Al duidelijke plannen? Kijk naar de zakelijke lening

Kijkend naar de verschillende financieringsvormen is een zakelijke lening één van de meest populaire vormen. Het is een traditioneel krediet in de zin dat je een bepaald doel voor ogen hebt en een financiering afsluit om dat doel te behalen.

De KVK ziet een duidelijk profiel bij bedrijven die succesvol gebruik maken van zakelijke leningen. Meestal hebben ze al minimaal twee jaar operationele ervaring, tonen ze een gezonde winstgevendheid, en hebben ze een duidelijk groeiperspectief. Maar bovenal: ze weten precies waar het geleende geld naartoe gaat. Als jij hier echter aan voldoet kan het een flinke steun in de rug zijn.

Wel de behoefte om te groeien, maar nog niet de plannen?

Soms weet je nog niet waar de groei of innovatiekans vandaan komt, maar wel dat je er klaar voor wilt zijn. Dan moet je snel kunnen schakelen. En dan kan een zakelijk krediet uitkomst bieden. Zakelijke kredieten zijn ideaal voor ondernemers die snel op kansen willen inspelen.

In tegenstelling tot een zakelijke lening hoef je dus niet een specifiek doel voor ogen te hebben. Je leendoel kan bijvoorbeeld groei en uitbreiding zijn, en dan kun je zelf bepalen waar en wanneer je dit investeert. Je krijgt als het ware een extra buffer die je kunt inzetten op momenten dat het jou uitkomt.

Als ondernemer met het oog op innovatie kan dit je de ruimte geven om met bepaalde partners in zee te gaan, nieuwe dingen te proberen die je anders zou laten liggen of pas na een financieringsaanvraag zou kunnen regelen, waardoor de kans aan je voorbij kan gaan.

Volgens de CBS Financieringsmonitor 2024 kiest een substantieel deel van het mkb voor deze route. Het mooie is: je houdt de controle in eigen hand en kunt het geld inzetten wanneer het jou uitkomt. Qua kosten valt het ook mee, je betaalt naast servicekosten alleen wanneer je daadwerkelijk geld opneemt. Meer over zakelijke kredieten lees je hier.

Grote ambities? Denk aan angel investors

Voor wie echt grote stappen wil zetten, zijn angel investors interessant. Dit zijn ervaren ondernemers die niet alleen hun portemonnee openen, maar ook hun kennis en netwerk met je delen. Je kan het zien als een mentor die ook investeert in je bedrijf.

Iets meer dan 1 op de 10 ondernemers die financiering zoeken overweegt een particuliere of informele investeerder (business angel) te benaderen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in technologische vernieuwing en nieuwe diensten. De keerzijde is wel dat zij een gedeelte van je bedrijf krijgen (vaak zo'n 10-25%). Je spreekt echt van een partnership dat verder gaat dan alleen geld.

Angel investors zijn niet voor iedereen relevant, maar als jouw bedrijf kwalificeert en je vindt de juiste investeerder voor jouw bedrijf kan het een uitzonderlijke versneller van je groei zijn – dus zeker het overwegen waard.

Jouw innovatiepad kiezen

De beste financiering voor jouw bedrijf is volledig afhankelijk van je situatie. Volgens het CBS doet 59% van de mkb-bedrijven die zich hebben georiënteerd op financieringsmogelijkheden daadwerkelijk een aanvraag. Van die aanvragen is maar liefst 91% succesvol, wat een positief beeld geeft voor ondernemers met innovatieplannen. Het helpt natuurlijk als je van tevoren een goed beeld hebt van wat je wilt realiseren. Met een helder plan vergroot je je kansen op succes aanzienlijk.

Stap voor stap naar succes

Deel je innovatieproject op in behapbare stappen. Het is als het beklimmen van een berg - je bereikt de top niet in één keer, maar door weloverwogen stappen te zetten. Per fase kun je dan bepalen welke financiering het beste past.

Begin met een helder plan: hoeveel geld heb je nodig, en vooral, wat gaat het je opleveren? Want uiteindelijk gaat het erom dat je investering zich terugbetaalt - in efficiëntie, in marktaandeel, of in nieuwe mogelijkheden voor je bedrijf.

Innovatie is geen luxe meer, het is de sleutel tot toekomstig succes. Met een goed plan en de juiste financiering kun jij die volgende stap zetten.

Lees meer ondernemersverhalen en tips over Financieel.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Benieuwd welke oplossingen je bedrijf verder helpen?

Wij helpen je graag met meer dan alleen bankproducten. Ontdek waarmee jouw onderneming verder komt.

Start de Productwijzer