Eerst jezelf, dan je bedrijf
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar begin met zorgen voor jezelf. Want alleen als jij financieel gezond bent, kan je bedrijf dat ook zijn. Maak er daarom een gewoonte van om elke maand een deel van je inkomsten opzij te zetten. Zie het als een investering in je gemoedsrust - en in je toekomst.
Onderzoek van de KVK toont aan dat 47% van de ondernemers aangeeft financiële reserves te hebben voor periodes waarin ze onvoldoende inkomen uit hun bedrijf kunnen halen. Iets meer dan de helft van de ondernemers heeft dit dus niet, wat zorgelijk is. Probeer er dus voor te zorgen dat jij bij de groep hoort die dit wel kan.
Jouw financiële vangnet
Stel je voor: je grootste klant betaalt onverwacht later, of je bedrijfsauto geeft er ineens de brui aan. Vervelend, maar met een goede buffer hoeft het geen ramp te zijn. Het hebben van een financiële buffer is essentieel voor je gemoedsrust én je groeikansen.
Gelukkig verwacht maar 7% van de ondernemers in de komende zes maanden financiële moeilijkheden. Maar dergelijke moeilijkheden zijn helaas niet altijd even goed te voorspellen. Zorg daarom voor een goede buffer en wees goed voorbereid.
Geld voor groei - wat past bij jou?
Tegenwoordig kun je als ondernemer veel verschillende soorten financiering afsluiten. Maar hoe zorg je voor een goede financieringsmix? Het is als het samenstellen van een perfect gerecht - je kiest de ingrediënten die bij jouw smaak passen.
De CBS Financieringsmonitor 2024 laat zien dat voor ondernemers die financiering zoeken, verschillende opties openstaan:
- 48% kiest voor een banklening
- 18% gebruikt leasing of factoring
- 21% klopt aan bij familie, vrienden of kennissen
Lease wordt steeds populairder onder kleinere en groeiende ondernemers. Logisch, want deze vorm van financieren is handig voor nieuwe apparatuur of voertuigen voor je bedrijf, en je houdt meer geld in kas en blijft flexibel.
Van droom naar realiteit
25% van de ondernemers geeft aan te groeien, terwijl 42% zegt onveranderd door te gaan met hun bedrijf. Groei is dus zeker mogelijk, maar de ambitie moet er zijn – en het moet gepland worden.
Ondernemers die te lang wachten met het regelen van financiering lopen kansen mis. Financieringen kunnen juist de bron zijn van groei voor jouw bedrijf. Dus als het passend is voor jouw bedrijf en de situatie, loont het om jouw mogelijkheden goed in kaart te brengen.
Een slimme eerste stap is het maken van een werkkapitaalscan. Zo krijg je meteen inzicht in je financiële situatie en weet je waar je aan toe bent.
Gezond groeien is de prioriteit
Check regelmatig hoe gezond je bedrijf is. Het is als een APK-keuring voor je financiën - even stilstaan om daarna weer veilig vooruit te kunnen. 58% van de ondernemers geeft hun huidige bedrijfssituatie een 8 of hoger, wat gelukkig wijst op een gezonde basis bij veel bedrijven.
Belangrijk is ook om je vooruit te blijven ontwikkelen. Uit het CBS-rapport blijkt dat 18% van het mkb groei of uitbreiding met het bedrijf als een van de belangrijkste aandachtspunten ziet. Met een gezonde financiële basis kun jij daarvan profiteren.
Begin klein: zet een spaarpotje op en check regelmatig je kasstromen. Schroom niet om hulp te vragen of te kijken naar financieringsmogelijkheden.
Jouw volgende stap
Het mooie van ondernemen is dat je niet alles in één keer perfect hoeft te doen. Begin met kleine, behapbare stappen:
- Schrijf je doelen uit
- Identificeer de weg ernaartoe
- Bekijk investeringsmogelijkheden
- Vraag advies als je er niet uitkomt
Volgens KVK-onderzoek geeft 18% van de ondernemers aan dat strategiebepaling of toekomstvisie een van hun belangrijkste aandachtspunten is. Door hier bewust mee bezig te zijn, sta je al een stap voor op veel anderen.
Bijna elke succesvolle ondernemer is ooit klein begonnen. Met dezelfde vragen, dezelfde twijfels en dezelfde dromen als jij. Het verschil? Ze zijn gewoon begonnen; en dat kun jij ook.