The Ajax Foundation maakt sociale impact meetbaar | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemersverhalen

The Ajax Foundation maakt sociale impact meetbaar

21 juni 2022 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 4 minuten

Bij Impact Nation willen we écht duurzame impact maken, mét onze deelnemers. Geen plannen maken, maar dingen doen en concrete resultaten neerzetten. Daarom schreven we het verhaal van een aantal deelnemers op. The Ajax Foundation is een van de deelnemers die de afgelopen 100 dagen enorme stappen zette; het meetbaar maken van sociale impact en een positieve tendens creëren op het gebied van eerlijke kansen voor kinderen.

Met welke uitdaging startte The Ajax Foundation het Impact Nation-traject?

‘Wij doen mee met Impact Nation omdat we het heel erg belangrijk vinden om onze maatschappelijke waarden te meten. Om te laten zien aan onze stakeholders wat voor waarde wij in de stad Amsterdam toevoegen. Daarnaast willen we heel graag weten of onze projecten de kinderen inderdaad weerbaarder maken. Mocht het nodig zijn, dan ontdekken we graag of we aanpassingen in het programma moeten maken.’, vertelde Ajax Foundation-directrice Jeannette Jongejans tijdens de aftrap van het honderddagentraject in 2021.

Nu het traject is afgerond, blikken we terug op de resultaten die zijn geboekt.

De presentatie van The Ajax Foundation tijdens Impact Nation Live 2022

“Een op de tien kinderen wordt gepest in de klas”, begint Jeannette haar presentatie. “Een op de vijf kinderen in Amsterdam heeft obesitas. Heel veel kinderen dus, als je daarover nadenkt. En als je het hebt over de beweegnorm van kinderen, meer dan 30 minuten per dag buitenspelen. Al die kinderen halen dat bijna niet meer.”, vervolgt ze.

Bij Ajax bestaat de ambitie om kinderen te inspireren en hun talenten te ontwikkelen. Een gezonde leefstijl, sociale veiligheid en hen inspireren anders te kijken naar hun problemen. The Ajax Foundation zet zich daar dagelijks voor in. Op scholen, in de wijk of bij sportclubs.

“We hebben ongeveer 20.000 kinderen per jaar die wij een lesprogramma aanbieden over onze kernwaarden: sociale veiligheid, gezonde leefstijl en bewegen, want we zijn een voetbalclub. En uiteindelijk is het ons doel om het aantal kinderen dat wij inspireren te verdubbelen.”, vertelt Jeannette.

Maar om deze impact echt inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld voor stakeholders of andere belanghebbenden, moest er worden nagedacht over een manier om dat te doen. Daarom sloot de The Ajax Foundation zich aan bij Impact Nation. In 100 dagen moest er een manier worden gevonden om die sociale impact meetbaar te maken.

En die samenwerking heeft fantastische resultaten opgeleverd.

Sociale impact meetbaar maken

Tijdens het Impact Nation-traject vond The Ajax Foundation een goede partner in Panton. Met hun kennis kon de maatschappelijke impact inzichtelijk worden gemaakt. “Wij hebben voor Panton gekozen omdat zij naadloos aansluiten op wat wij bij Ajax willen presenteren.”, geeft Jeannette aan.

Gedurende de samenwerking met Panton, ontwikkelden de twee partijen samen een applicatie; de Fair Play Workshop Quiz. In deze quiz staan verschillende scenario’s, waarop de doelgroep vervolgens kan reageren. Uit de antwoorden kunnen we dan relateren hoe iemand kijkt naar diversiteit of hoe iemand bijvoorbeeld binnen een groep valt.

Benieuwd naar alle concrete resultaten van The Ajax Foundation en Panton? Bekijk de rest van de presentatie, inclusief het verhaal van Panton, hieronder.

Bekijk de video

Ook sociale impact maken of duurzaam ondernemen via Impact Nation?

Beginnen met duurzaam ondernemen kan een flinke stap zijn. Waarop moet u zich richten? Is dat duurzaam produceren, een duurzaam product of wilt u op sociaal gebied duurzame impact maken? Wat uw duurzaamheidsuitdaging ook is, Impact Nation helpt u graag op weg en brengt u snel in contact met duurzame partners om uw uitdaging aan te gaan.

Meteen contact over verduurzamen via Impact Nation? Meld u aan voor de volgende ronde. U start met een vrijblijvend en strategisch gesprek waarin we helpen om uw grootste duurzaamheidsuitdaging te formuleren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Impact Nation-team, via impactnation@abnamro.nl.

Duurzamer ondernemen in 100 dagen

Begin uw duurzaamheidstraject met Impact Nation en ga uw grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid aan.

Bekijk Impact Nation
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Duurzamer ondernemen binnen 100 dagen?

Met Impact Nation helpen we bedrijven binnen 100 dagen duurzamer te ondernemen. Samen pakken we uw belangrijkste duurzaamheidsuitdaging aan en maken we duurzaamheid onderdeel van uw bedrijfsvoering.