
Vijf succesfactoren voor een sterke wervingsstrategie
- HR & Mensen
Terwijl de werkloosheid in Nederland historisch laag is en het aantal vacatures blijft groeien, neemt de uitdaging om de juiste mensen te vinden alleen maar toe. Dus hoe zorg je voor een wervingsstrategie die echt werkt in deze krappe arbeidsmarkt?
We delen graag praktische tips en inzichten met je waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je de juiste talenten aantrekt voor jouw groeiende bedrijf.
Waarom een wervingsstrategie noodzakelijk is
Uit recent onderzoek blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt ook in 2025 aanhoudt. Ondanks een lichte stijging van de werkloosheid blijft het vinden van personeel een uitdaging voor veel organisaties.
Voor een écht effectief personeelsbeleid is het cruciaal om met een langetermijnvisie te werken. Daarnaast moet je investeren in je ‘merk’, en een goed begrip hebben van waar mensen naar op zoek zijn.
Laten we kijken naar vijf succesfactoren die het verschil maken.
1. Ken je doelgroep en wervingskanalen
Het begint allemaal met een goed begrip van wie je zoekt en waar je deze mensen kunt vinden. Zo zal je ook merken dat je niet voor iedere functie dezelfde aanpak kan hanteren.
De juiste kanalen per doelgroep
Voor verschillende doelgroepen zijn verschillende wervingskanalen effectief. Uit recent onderzoek blijkt dat LinkedIn nog steeds het belangrijkste wervingskanaal is voor professionals, met een succespercentage van rond de 72%. Voor jonge talenten zijn daarentegen sociale media zoals Instagram en TikTok steeds belangrijker.
Zorg voor een concreet functieprofiel, denk hierbij bijvoorbeeld aan senioriteit, een (brede) range van waar je aan denkt qua leeftijd, en welke kanalen jij denkt dat ze gebruiken.
Maak een analyse van je wervingskanalen en bepaal welke het best werken voor jouw specifieke doelgroep. Hier is een voorzetje:
- LinkedIn: het zakelijke platform, ideaal voor zowel beginnende als ervaren professionals
- Instagram en TikTok: effectief voor het bereiken van jongere doelgroepen
- Referral recruitment: werkt goed voor moeilijk vervulbare vacatures
- Netwerkevenementen en beurzen: geschikt voor specifieke vakgebieden
- Eigen website en "werken bij"-pagina: belangrijk voor je employer branding
2. Versterk je employer branding
Je werkgeversmerk is een cruciale factor in het aantrekken van talent. In een krappe arbeidsmarkt kiezen kandidaten voor werkgevers met een sterk en aantrekkelijk imago.
Maar waar moet je nou op letten voor een goede employer branding?
Authenticiteit
Deel verhalen van huidige medewerkers, geef een kijkje achter de schermen van je organisatie en wees transparant over wat werken bij jouw bedrijf inhoudt. Dit geeft potentiële kandidaten een realistisch beeld van wat ze kunnen verwachten.
Onderscheidend
Bepaal wat jouw organisatie uniek maakt als werkgever. Is het de informele sfeer, de innovatieve projecten, de maatschappelijke impact of de doorgroeimogelijkheden?
Consistentie
Je employer brand moet consistent zijn in alle communicatie-uitingen, van je vacatureteksten en sociale media tot de sollicitatiegesprekken en onboarding. Ons volledige artikel over employer branding lees je hier.
3. Optimaliseer je sollicitatieproces
Het sollicitatieproces is het eerste directe contact dat kandidaten hebben met je organisatie. Een soepel, transparant en respectvol proces maakt een wereld van verschil. En hetzelfde geldt voor het tegenovergestelde. Bij een moeilijk sollicitatieproces wordt het enthousiasme van je nieuwe medewerker eigenlijk meteen al ingeperkt.
Maak het proces gebruiksvriendelijk
Bekijk of het proces van insturen van je sollicitatie gebruiksvriendelijk genoeg is. Mensen solliciteren met hun CV, laat ze dan niet ook apart hun naam en werkervaring in een andere omgeving invullen. Dubbel invullen van gegevens wordt vaak gezien als hinderlijk. Het zijn kleine dingen, maar alles bij elkaar zorgt een ingewikkeld of tijdrovend sollicitatieproces ervoor dat zo’n 60% van de kandidaten afhaakt.
Houd er ook rekening mee dat niet iedereen via de computer of laptop solliciteert. De ervaring moet dus ook goed zijn voor mobiele apparaten.
Snelheid en communicatie
Wellicht niet geheel verrassend, maar tijdig reageren op sollicitaties is zeer belangrijk. Vooral wanneer je je bedenkt dat jouw potentiële werknemer meerdere sollicitaties tegelijk heeft lopen. Snelheid is dan essentieel. Ook het op de hoogte houden van of het inzichtelijk maken van de status van het sollicitatieproces is een goede manier om de sollicitant betrokken te houden.
Goede kandidaten zijn vaak binnen enkele dagen al uit de markt, en met 56% van de organisaties die plannen heeft om nieuw personeel aan te nemen in 2025, moet je dus snel handelen.
Persoonlijke benadering
Laten zien dat je de sollicitant echt binnen wilt halen is cruciaal. Dit kan je ook doen door te laten zien dat je niet met sollicitaties omgaat d.m.v. een automatisch, copy-paste proces. Dus zorg ervoor dat je in je communicaties de naam van de kandidaat gebruikt en bijvoorbeeld ook specifieke feedback deelt na een sollicitatiegesprek.
4. Investeer in technologie en data-analyse
Technologie en data-analyse spelen een steeds grotere rol in een effectieve wervingsstrategie. Ze helpen je om efficiënter te werven en betere beslissingen te nemen.
AI en automatisering
Artificial intelligence (AI) en automatisering gaan een steeds grotere rol spelen in het wervingsproces. De AI kan repetitieve taken in het wervingsproces overnemen, zoals het screenen van cv's, het plannen van interviews, en het beheren van administratieve rompslomp. Let er wel op dat je het CV inhoudelijk controleren niet volledig aan AI overlaat - je wilt niet dat een AI uiteindelijk je werving en selectie overneemt.
Als je dit goed inricht geef je recruiters meer tijd voor het persoonlijke contact met kandidaten.
Data-gedreven werving
Gebruik data om je wervingsstrategie te optimaliseren. Maar liefst 75% van de organisaties is van plan is om meer te investeren in het centraliseren en analyseren van recruitment data. Analyseer waar je beste kandidaten vandaan komen, welke vacatureteksten het beste presteren en hoe lang kandidaten in je sollicitatieproces blijven. Met deze inzichten kun je je strategie voortdurend verbeteren.
Skill-based hiring
In 2025 verschuift de focus steeds meer naar skill-based hiring, waarbij de vaardigheden en competenties van kandidaten centraal staan in plaats van hun formele kwalificaties of werkervaring. Mensen ontwikkelen zich op andere manieren, en niet iedereen doorloopt hetzelfde pad. Door te kijken naar vaardigheden en competenties in plaats van het juiste papiertje kan je ook de perfecte kandidaat vinden – en vaak is dit voor de kandidaat ook een fijner proces.
Dit opent ook de deur voor een bredere pool van kandidaten en zorgt voor een diverse, inclusieve werkomgeving.
5. Zorg voor een effectieve onboarding
Een goede wervingsstrategie stopt niet bij het aannemen van een nieuwe medewerker. De onboarding is een cruciaal onderdeel dat bepaalt of een nieuwe medewerker succesvol integreert in je organisatie.
Voorbereid beginnen
Zorg ervoor dat alles klaar is voor de nieuwe medewerker op de eerste werkdag: een werkplek, toegang tot systemen, een duidelijk inwerkprogramma. Dit geeft meteen een professionele indruk. Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle start.
Sociale integratie
Besteed aandacht aan de sociale integratie van nieuwe medewerkers. Introduceer hen bij collega's, plan gezamenlijke lunches en bied een ‘buddy’ aan die hen wegwijs kan maken in de organisatie. Het is voor een nieuwe medewerker erg fijn als er iemand is die ze op weg kan helpen met vragen.
Duidelijke verwachtingen en doelen
Stel duidelijke verwachtingen en doelen voor de eerste weken en maanden. Dit geeft nieuwe medewerkers houvast en helpt hen om zich snel productief te voelen. Een duidelijk plan voor de eerste 90 dagen is cruciaal voor een succesvolle integratie in de organisatie, zoals blijkt uit verschillende onderzoeken naar effectieve onboarding.
Aan de slag met je wervingsstrategie
Een effectieve wervingsstrategie is niet statisch, maar evolueert mee met de veranderende arbeidsmarkt en de behoeften van je organisatie. Evalueer regelmatig wat werkt en wat niet, en pas je aanpak daarop aan.
Begin met het in kaart brengen van je huidige wervingsproces en identificeer verbeterpunten.
Bepaal vervolgens welke van de vijf succesfactoren de meeste impact kunnen hebben voor jouw organisatie en focus daarop.
Onthoud dat recruitment in 2025 draait om meer dan alleen het vullen van vacatures. Het gaat om het opbouwen van langdurige relaties met potentiële en huidige medewerkers. Door te investeren in een sterke wervingsstrategie, investeer je in de toekomst van je organisatie.
Wil je meer weten over het behouden van talent nadat je ze hebt aangenomen? Lees dan ons artikel "De verborgen kosten van personeelsverloop" en ontdek waarom investeren in behoud net zo belangrijk is als werving. Of leer hoe je een onweerstaanbaar onboardingprogramma opzet in ons artikel "Zo maak je een onweerstaanbaar onboardingprogramma".