Wat zijn de beste vacaturesites om personeel te vinden? | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Wat zijn de beste vacaturesites om personeel te vinden?

20 juli 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

Wat de beste vacaturesite is om personeel te vinden, verschilt per situatie. Wilt u gekwalificeerd personeel vinden of is het uw missie om vooral snel iemand te vinden? Heeft u budget om de vacature op een grote vacaturesite te plaatsen en te promoten of houdt u liever de kosten laag? Om de beste vacaturewebsite voor uw vacature te vinden, moet u bepalen wat voor u leidend is. In dit artikel leggen we uit wat voor vacaturesites er zijn en hoe u bepaalt welke voor u de beste is.

Wat zijn de beste/grootste vacaturesites?

Vacaturesites zijn op verschillende manieren te rangschikken. Volgens vacaturewebsite Jobsonline.nl zijn Vacant.nl, Jobbird.com, en Werk.nl de vacaturesites met het hoogste aantal unieke vacatures. De meest gebruikte vacaturesites in Nederland zijn onder andere Indeed.com, Linkedin.com en Nationalevacaturebank.nl. Of dit dan meteen de beste vacaturesites zijn, is lastig te zeggen.

Hoeveel vacatures er op een site staan of hoe vaak de site wordt gebruikt, zegt indirect iets over de kwaliteit van deze vacaturewebsites. Of ze echt de beste optie voor uw vacature zijn? Dat ligt aan uw situatie.

Wanneer is een grote vacaturesite voor mij de beste optie?

Grote en veelgebruikte vacaturesites hebben voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat ze bekend zijn en door veel werkzoekenden worden gebruikt om te speuren naar vacatures. Het nadeel is dat uw vacature op zo’n website moet concurreren met honderden of duizenden andere vacatures.

Toch is een meer algemene vacaturesite een prima optie wanneer er voor uw vacature geen specifieke vacaturesite bestaat. Of wanneer u een vacature hebt waar geen tot weinig specifieke kennis en vaardigheden voor zijn vereist. Dan is uw vacature geschikt voor een groter aantal kandidaten en wilt u het net zo wijd mogelijk uitgooien.

Grote vacaturesites zijn vaak prijzig als het gaat om het plaatsen en promoten van een vacature. Goede alternatieven zijn andere, relatief grote vacaturesites waar u gratis vacatures kunt plaatsen, zoals Joof.nl  en werkzoeken.nl.

Wat zijn de beste specifieke vacaturesites om personeel te vinden?

Naast alle grote vacaturesites zijn er ook specifieke vacaturesites; websites die zich richten op een bepaald vakgebied, specifieke doelgroep of bepaalde stad of regio.

Een vacature op een dergelijke website plaatsen levert mogelijk minder respons op, maar vergroot de kans dat de kandidaten die wél op de vacature reageren vakspecialisten zijn. Zij zijn namelijk vooral op zoek naar kwaliteitsvacatures. Een goed geschreven vacature op de juiste vacaturesite levert vaak de beste resultaten op.

Er bestaan honderden specifieke vacaturesites. Bepaalde websites bieden een overzicht van diverse niche-vacaturesites per sector of doelgroep. Dit is een goed startpunt als u wilt weten welke specifieke vacaturesites er zijn binnen uw sector. Niet voor elke sector bestaat er een specifieke vacaturesite. In dat geval is een grote, algemene vacaturesite vaak de beste optie.

Hieronder lichten we er een aantal voorbeelden uit.

Specifieke vacaturesites voor gekwalificeerd personeel

Een goed voorbeeld van een specifieke vacaturesite is ICTergezocht.nl. Daarop staan alleen ICT-vacatures, zoals de naam al doet vermoeden. Ook al is dit een niche-vacaturesite, vanwege de grote vraag naar ICT’ers staan ook hier duizenden vacatures. Toch is deze website een betere optie voor het plaatsen van een ICT-vacature dan een grote, algemene website als Indeed.nl.

Ervaren ICT’ers zullen eerder op deze of een soortgelijke vacaturesite zoeken naar vacatures dan op een algemene grote vacaturesite.

Voor vacatures in de techniek is Technicus.nl een goede vacaturesite. Ook op deze site staat een groot aantal vacatures. Technicus.nl claimt het grootste bereik onder alle technici in Nederland. Mensen die op zoek zijn naar een baan in de techniek schrijven zich vaak in op de maillijst van deze website, zodat ze een melding krijgen van vacatures die voldoen aan hun zoekcriteria. De meeste vacaturesites, groot en klein, bieden deze mogelijkheid.

Het voordeel bij specifieke vacaturesites is dat u op die manier eerder geschikte kandidaten bereikt dan via een grote, algemene vacaturesite.

Een ander voorbeeld is Villamedia.nl; een vacaturesite speciaal voor vacatures in de journalistiek- en communicatiebranche. Net als de twee bovengenoemde vacaturesites, biedt deze website werkzoekenden de mogelijkheid om te filteren op locatie, functie, en sub-vakgebieden, zoals marketing.

Mensen die op zoek zijn naar eenzelfde functie als waar uw bedrijf een vacature voor heeft, zullen op een sectorspecifieke vacaturesite als Villamedia.nl uw vacature sneller vinden.

Tijdelijk/snel personeel vinden

Een ander geval waarin een specifieke vacaturesite de voorkeur heeft, is wanneer u tijdelijk personeel nodig hebt. Zoekt u voor de zomer wat extra handjes, dan is een vacaturesite gericht op studenten wellicht een goed idee. Bijvoorbeeld StudentenVacature.nl. Wilt u snel personeel voor een tijdelijke klus, dan is een uitzendbureau als Randstad of Olympia een goede optie. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden.
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Personeel werven.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Benieuwd welke oplossingen uw bedrijf verder helpen?

Wij helpen u graag met meer dan alleen bankproducten. Ontdek waarmee uw onderneming verder komt.

Start de Productwijzer