Wat zijn juridische documenten en welke zijn belangrijk? | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Wat zijn juridische documenten (en welke zijn belangrijk)?

16 november 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

In juridische documenten zet u zakelijke afspraken op papier. Met de documenten voldoet u aan verplichtingen, voorkomt u onduidelijkheden, beperkt u aansprakelijkheid en beschermt u bijvoorbeeld (auteurs)rechten. Er zijn allerlei soorten juridische documenten. Wij laten zien waarmee u afspraken maakt over samenwerkingen, personeelszaken, voorwaarden, privacy en financiering. Bovendien zijn er voorbeelden beschikbaar van bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst, een nulurencontract en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

Welke soorten juridische documenten zijn er?

Er is een juridisch document voor iedere zakelijke afspraak en iedere situatie. Met vijf categorieën maken we de diverse documenten en de voorbeelden daarbij overzichtelijk. Zo zijn er:

 1. Juridische documenten voor samenwerkingen;

 2. Juridische documenten voor personeelszaken;

 3. Juridische documenten voor voorwaarden;

 4. Juridische documenten voor privacy;

 5. Juridische documenten voor financiering.

Juridische documenten voor samenwerkingen

Belangrijke juridische documenten voor samenwerkingen zijn de aandeelhoudersovereenkomst, een akte van overdracht auteursrecht en bijvoorbeeld een geheimhoudingsverklaring. Verder gaat het om onder andere een huurovereenkomst bedrijfsruimte, een managementovereenkomst en een oproepingsbrief Algemene Vergadering Aandeelhouders of een VOF-overeenkomst.

Door alles rondom samenwerkingen goed vast te leggen, voorkomt u miscommunicaties en dat afspraken niet nakomen geen gevolgen heeft.

Juridische documenten voor personeelszaken

Regel de personeelszaken juridisch goed met bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd, een nulurencontract of een leaseregeling bedrijfsauto’s. U kunt daarnaast denken aan een vaststellingsovereenkomst, een stageovereenkomst en bijvoorbeeld een opdrachtovereenkomst of een klachtenregeling en een bonusregeling. Juridische documentatie gericht op personeelszaken voorkomen misstanden en zorgen voor duidelijkheid bij u en uw medewerkers.

Juridische documenten voor voorwaarden

Rondom voorwaarden zijn met name juridische documenten zoals de Algemene Voorwaarden Dienstverlening en het incassotraject belangrijk. Een ander belangrijk juridisch document is dat met de webwinkelvoorwaarden. Documenten die de voorwaarden uitlichten, geven vaak extra duidelijkheid aan klanten of personen/instanties die u geld verschuldigd zijn.

Juridische documenten voor privacy

Gebruik de voorbeelden en informatie over juridische documenten voor privacy van bijvoorbeeld het cookie-statement en privacy-statement. Andere belangrijke documenten van deze soort zijn de verwerkersovereenkomst en het verwerkingsregister. Zeker nu het digitale tijdperk niet meer te stoppen is, is afspraken rondom privacy maken belangrijker dan ooit.

Juridische documenten voor financiering

Financiering regelt u juridisch met bijvoorbeeld een leningovereenkomst, een participatieovereenkomst of een rekening-courantovereenkomst. Andere belangrijke juridische documenten voor financieringen zijn de converteerbare leningovereenkomst, de term sheet en bijvoorbeeld de familieleningovereenkomst.

Waarom heb ik voor mijn bedrijf juridische documenten nodig?

De voorbeelden van juridische documenten laten goed zien wat daarin thuishoort en wat u ermee regelt. In grote lijnen dienen de documenten met juridische afspraken een aantal verschillende doelen. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Aan wettelijke verplichtingen voldoen;

 • Conflicten voorkomen;

 • Duidelijkheid garanderen;

 • Op tijd betaald krijgen;

 • (Auteurs)rechten beschermen;

 • Aansprakelijkheid beperken.

Misschien heeft u niet alle juridische documenten voor uw bedrijf nodig. Gebruik het overzicht met documenten van de verschillende soorten om te bepalen wat in uw situatie relevant en belangrijk is. Stel de juridische documenten op met de bovenstaande doelen in het achterhoofd. Dan weet u zeker dat de afspraken op papier staan, zodat u daar altijd op terug kunt vallen.

Juridische documenten online: regel het eenvoudig zelf

Als ondernemer heeft u vaak geen behoefte aan honderden soorten juridische documenten. Ook wilt u de hoge kosten van het inschakelen van een jurist of advocaat zo veel mogelijk voorkomen. Met VraagHugo maakt u juridische documenten eenvoudig zelf, op het moment dat u er eentje nodig heeft. Op basis van een aantal vragen, genereert u moeiteloos standaarddocumenten die zijn opgesteld en gecontroleerd door juridisch experts.

En nog beter: als klant van ABN AMRO ontvangt u kosteloos 20 credits om het uit te proberen. Lees er alles over via het blok aan de rechterzijde.

Maak zelf juridische documenten op maat

Probeer VraagHugo vandaag nog kosteloos uit en ontvang 20 credits, waarmee u ca. één juridisch document afrekent.

Bekijk Juridische documenten van VraagHugo
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Bedrijfsvoering.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Stel zelf snel juridische documenten op maat op

Ondernemen kan juridisch complex zijn, zeker op het gebied van juridische documenten. Dit kan tijdrovend en ingewikkeld zijn. Benieuwd hoe u eenvoudig goede juridische documenten samenstelt?