Waarom is duurzaam verbouwen belangrijk? | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Bedrijf verduurzamen: waarom is duurzaam verbouwen belangrijk?

20 april 2022 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 7 minuten

Het bedrijf verduurzamen: steeds meer bedrijven zijn zich bewust van hun impact op het milieu. En van de kansen die er liggen om daar iets aan te doen. Dat voorkomt onnodige milieubelasting. Bovendien levert het allerlei voordelen op. Duurzaam verbouwen maakt een bedrijf beter toekomstbestendig, helpt te voldoen aan wet- en regelgeving en kan zelfs financiële voordelen opleveren.

Wanneer is het een goed moment om te verduurzamen?

Voordat u gaat beginnen met duurzaamheid, is het goed om te weten wanneer een goed moment is om te verduurzamen. Ontdek het in het artikel dat we daarover schreven.

In dit artikel duiken we in de vraag: waarom is het belangrijk om duurzaam te verbouwen? En wat is de beste manier om een gebouw of pand te verduurzamen, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of als er nieuwe huurders in gaan.

We leggen er alles over uit in dit artikel. Bovendien delen we 5 concrete tips om te verduurzamen, met een grote impact op het milieu en de toekomstbestendigheid van uw bedrijf.

Wat zijn de voordelen van verduurzamen?

Duurzaamheid bij bedrijven en de verduurzaming van vastgoed levert minstens vijf voordelen op:

  • Toekomstbestendig ondernemen

  • Voldoen aan wet- en regelgeving

  • Financiële voordelen (directe besparing op uw energiekosten)

  • Winst voor het klimaat

  • Minder afhankelijk van uw energieverbruik

Hieronder gaan we dieper in op alle vijf voordelen van verduurzaming.

Toekomstbestendig ondernemen

Een duurzaam kantoor, een duurzame winkel of een ander duurzamer gebouw of pand verlaagt het energieverbruik. Dat bespaart kosten én het voorkomt afhankelijkheid van (fossiele) energiebronnen. Er zijn allerlei mogelijkheden om zelf elektriciteit op te wekken. Isolatie voorkomt bijvoorbeeld de noodzaak om overmatig te verwarmen.

Een energieneutraal bedrijfsgebouw beperkt of voorkomt de afhankelijkheid van energieleveranciers en daarmee (fossiele) energiebronnen. Dat garandeert een betere toekomstbestendigheid, ook in relatie tot de kosten.

Tip: in steeds meer aanbestedingen speelt duurzaamheid een rol. Met name (lokale) overheden hebben een voorbeeldfunctie. Ze hechten daarom veel waarde aan de duurzaamheid van een bedrijf.

Voldoen aan wet- en regelgeving rondom duurzaamheid

Duurzaamheid voor bedrijven wordt steeds belangrijker, bijvoorbeeld door wet- en regelgeving die strenger wordt. Zowel de Nederlandse overheid als Europese richtlijnen draaien de duimschroeven aan. Bedrijven moeten een leidende rol spelen bij de verduurzaming van de economie en de samenleving.

In aanloop naar nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzaamheid is er vaak subsidie beschikbaar. Dat maakt het voordelig om voorop te lopen met verduurzamen. Na verloop van tijd houden subsidies op, maar is de wet- en regelgeving minstens zo streng.

Financiële voordelen bij verduurzaming (directe besparing op uw energiekosten)

Ten slotte zijn er financiële voordelen beschikbaar voor bedrijven die hun gebouw of pand verduurzamen. Er zijn subsidies beschikbaar. Bovendien verlaagt verduurzaming de energierekening. Ondertussen stellen steeds meer consumenten en ook zakelijke klanten het op prijs als een bedrijf zich bezighoudt met de impact op het milieu. Investeringen in duurzaamheid verbeteren het imago, waarna er extra omzet ontstaat uit die focus.

Tip: er zijn speciale financieringen beschikbaar voor duurzame investeringen. Bovendien bieden steeds meer verzekeraars speciale polissen met lagere premies aan voor bedrijven die verduurzamen.

Minder afhankelijk van uw energieverbruik

Wanneer u uw bedrijfspand gaat verduurzamen, bespaart u vrijwel direct op uw energiekosten en bent u minder afhankelijk van (extern) energieverbruikt. Het zelf opwekken van energie maakt u dus minder afhankelijk én bespaart op langere termijn op de kosten.

Met de spelende wereldwijde discussie rondom het verlagen van energieverbruik, is nu beginnen met verduurzaming een goede stap naar een betere toekomst.

Directe besparing op uw energiekosten

Zoals we al beschreven, bespaart u flink op uw energiekosten als u de energie zelf opwekt. Het zelf opwekken van energie is vaak een eenmalige investering die zich na verloop van tijd uitbetaalt. Omdat het niet gemakkelijk is om te bepalen of het voor u lucratief is om zelf energie op te wekken, helpen wij u graag aan meer informatie tijdens een vrijblijvend Oriëntatiegesprek over de mogelijkheden.

Een 'perfecte storm' om te verduurzamen

Momenteel leven we in een perfecte storm. De normen en wetgeving rondom duurzaamheid wordt strenger, de klimaatdoelstellingen moeten in kortere tijd worden gehaald, de middelen en installateurs worden schaarser én de energieprijzen schieten omhoog. Dit is de storm waarin de ondernemer van nu oplossingen moet vinden, terwijl de urgentie zichtbaar en voelbaar is.

Welke verduurzaming levert het meeste op?

U hoeft niet in één keer de meest duurzame onderneming van Nederland te worden. Deze vijf maatregelen leveren direct een verduurzaming op, bijvoorbeeld voor een kantoor, winkel, productiehal of een ander bedrijfspand:

  • Warmtepomp voor verwarming: een warmtepomp vervangt de traditionele cv-ketel. Het systeem verwarmt op basis van elektriciteit, die zich makkelijker duurzaam laat opwekken dan bijvoorbeeld aardgas. Warmtepompen halen hun warmte uit de lucht of uit de bodem.

  • Isoleren van de buitenschil: minder verlies van warmte (of koude) beperkt de noodzaak om binnen te verwarmen (of koelen). Isolatie van het dak, de muren, ramen, deuren en de vloer verlaagt direct het energieverbruik.

  • LED-verlichting in het gebouw: energiezuinige LED-verlichting kan met een veel lager vermogen (wattage) dezelfde lichtopbrengst realiseren. Bovendien gaan LED-lampen veel langer mee dan traditionele (TL) verlichting voor bedrijven.

  • Zonnepanelen op het dak: eigen zonnepanelen op het dak of op een andere locatie wekken zelf duurzaam elektriciteit op. Dat beperkt de afhankelijkheid van stroomleveranciers en draagt bij aan de verduurzaming van het bedrijf.

  • HR++-beglazing plaatsen: dankzij HR++-beglazing gaat er ook door de ruiten zo min mogelijk warmte (of koude) verloren. De investering verdient zich snel terug en draagt bovendien bij aan de waarde van het bedrijfspand of -gebouw.

Advies over de verduurzaming van uw bedrijfspand

Wij helpen ondernemers graag met de verduurzaming van hun bedrijfspand. Met een passende oplossing, financiële steun of gedegen advies. Bespreek daarom in een vrijblijvend gesprek over verduurzaming uw situatie, of laat een Routekaart voor verduurzaming opstellen, waarin u via een uitgekiende routekaart precies ontdekt op welke manier u rendabel kan verduurzamen.

Welke financiële mogelijkheden zijn er rondom verduurzaming?

Het verduurzamen van uw bedrijf(spand) vraagt om investeringen. Die investeringen verdienen zich gemiddeld genomen relatief snel terug. Toch moet u eerst de uitgaven doen. Dankzij subsidies, fiscale voordelen en financiering is dit voor veel bedrijven beter bereikbaar dan u misschien zou denken:

Subsidies voor duurzaamheid

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en de stimulering duurzame energietransitie (SDE++) vormen de belangrijkste subsidies voor bedrijven die duurzaam investeren.

Fiscale voordelen rondom duurzaamheid

Dankzij de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) profiteren bedrijven die verduurzamen van fiscale voordelen.

Financiering van verduurzaming

Financieren van verduurzaming van uw bedrijf kan bij ABN AMRO met een Groenlening, Zakelijke lening New10 of een Zakelijke lening. De voorwaarden zijn speciaal afgestemd op investeringen in duurzaamheid. Ook voor andere zaken rondom verduurzaming van uw bedrijfspand kan u bij ons terecht.

ABN AMRO helpt u verder bij verduurzaming van uw bedrijfspand

Ook als bank houden wij ons dagelijks bezig met duurzaamheid. Voor onszelf en onze klanten. Daarom bieden wij tal manieren om te verduurzamen aan via Doorpakken. Ontdek op welke manier wij helpen op het gebied van de verduurzaming van uw bedrijfspand en kies de oplossing die u het snelst verder helpt.

Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw vastgoed

Voldoe aan wet- en regelgeving en ontdek wat energiezuiniger vastgoed u kan opleveren. Drie manieren om verduurzaming te bereiken.

Bekijk Vastgoed verduurzamen
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.