Ondernemerstips

Bedrijfspand verduurzamen: wanneer is een goed moment?

27 oktober 2023 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

Een duurzaam bedrijf is een toekomstbestendig én een maatschappelijk verantwoord bedrijf. Denkt u na over het verduurzamen van uw bedrijfspand? Het drukt de energierekening, voorkomt onnodig verbruik van middelen en draagt bij aan een duurzamer imago. Maar, wat is het beste moment om uw bedrijf te verduurzamen? En wat zijn de maatregelen die u op zo’n moment neemt? We zochten het uit, zodat u snel aan de slag kan met de verduurzaming van uw bedrijfspand. Op het perfecte moment.

Waarom een duurzaam bedrijfspand?

Een duurzaam bedrijfspand heeft minder energie nodig voor de verwarming, koeling, verlichting en andere elektrische apparatuur. Het pand is energiezuinig(er) of zelfs energieneutraal. Een lager verbruik drukt direct de milieubelasting, meer dan de keuze voor duurzaam opgewekte energie.

Bovendien levert een duurzaam bedrijf of duurzaam bedrijfspand een aantal voordelen op:

  • Lagere energierekening: een lager verbruik leidt direct tot een lagere rekening, dus een interessante besparing.

  • Voorbereiding op de toekomst: fossiele brandstoffen worden schaarser en de beschikbaarheid wordt minder betrouwbaar. Een duurzaam bedrijfspand is couranter, beter verkoopbaar of verhuurbaar.

  • Duurzaam merk- of bedrijfsimago: duurzaam ondernemen draagt bij aan een sterker imago. Dat verbetert de reputatie.

  • Vertrouwen door consumenten: consumenten vertrouwen bedrijven met aandacht voor mens, milieu en de maatschappij.

  • Belangrijk voor medewerkers: medewerkers werken graag voor bedrijven die verduurzamen. Daarnaast betekent een duurzaam bedrijfspand vaak ook een beter en leefbaarder binnenklimaat voor medewerkers.

  • Een duurzaam bedrijfspand voldoet aan wet- en regelgeving: er bestaan veel wetten en regels rondom de verduurzaming van bedrijfspanden. Door uw bedrijfspand conform de nieuwste wet- en regelgeving te verduurzamen, voorkomt u boetes.

Verplicht verduurzamen: sinds 1 februari 2022

Sinds 1 februari 2022 geldt er een Europese wettelijke verplichting om te verduurzamen bij grondige verbouwingen. Bedrijven zijn verplicht om bijvoorbeeld warmtepompen of zonnepanelen te installeren of om isolerende maatregelen te nemen.

Dit geldt voor verbouwingen waarbij minimaal 25 procent van de bouwschil (begane vloer, buitenmuren, deuren, kozijnen en het dak) wordt veranderd, vernieuwd of vergroot en waarbij de verwarmings- of koelingsinstallatie wordt aangepakt.

Tip: een rekentool van de Rijksdienst voor Ondernemen maakt duidelijk hoe sterk u minimaal moet verduurzamen.

Welke subsidies en fiscale voordelen zijn er voor het verduurzamen van uw bedrijfspand?

Bedrijven die verduurzamen kunnen gebruikmaken van subsidies en fiscale voordelen. Dus bouwt u aan duurzaam vastgoed of wilt u een bestaand pand duurzamer maken? Er zijn twee subsidies beschikbaar:

  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): er is subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld een zonneboiler of een warmtepomp. De hoogte van de subsidie hangt af van het type apparaat waarin u investeert. Het gaat gemiddeld om enkele duizenden euro’s.

Daarnaast zijn er fiscale voordelen beschikbaar voor bedrijven die hun pand verduurzamen. Duurzame maatregelen komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de:

Wat zijn goede momenten om een bedrijfspand te verduurzamen?

U wilt verduurzamen, maar wanneer is het daarvoor het moment? Twee momenten zijn goed geschikt:

  • Tijdens een verbouwing

  • Als u nieuwe huurders krijgt

Verduurzamen tijdens een verbouwing

Zoals eerder genoemd, komt er steeds meer wet- en regelgeving die verduurzamen verplicht. Het is daarom aan te raden om te voldoen aan deze wetten en regels wanneer u aan de slag gaat met uw bedrijfspand. Tijdens een verbouwing bijvoorbeeld.

Een pand verduurzamen tijdens een verbouwing voorkomt onnodige hinder. Het is een kans om het kantoor te verduurzamen, een winkel duurzamer te maken of een duurzamer gebouw te realiseren.

Voordelen verduurzamen tijdens een verbouwing

Over het algemeen worden gebouwen niet vaak aangepakt als het gaat om verduurzaming. Vaak na 15-30 jaar worden er ingrijpende veranderingen aangebracht aan een pand. Tijdens een verbouwing is een pand toch al vaak (deels) onbezet. Dit is dus een van de perfecte momenten om aan de slag te gaan met verduurzaming.

Verduurzamen tijdens een verbouwing betekent overigens niet dat het gaat om verbouwen. Ook het installeren van isolatiemateriaal, LED-verlichting of een warmtepomp valt onder verduurzamen tijdens een verbouwing.

Nadelen verduurzamen tijdens een verbouwing

Eigenlijk is er maar één kenmerkend nadeel van het verduurzamen tijdens een verbouwing, en dat het bedrijfspand (deels) onbezet moet zijn. Echter, dit is bij iedere verbouwing aan de orde en is dus niet per se een probleem dat speelt bij het verduurzamen van een bedrijfspand.

Verduurzamen als u nieuwe huurders krijgt

Zodra een bestaande huurder de huur opzegt en u op zoek gaat naar een nieuwe huurder is dat een goed moment om verduurzaming van het bedrijfspand te plannen. Gebruik de periode die het pand leeg staat om de duurzaamheid te verhogen. Op die manier heeft niemand er direct last van.

Voordelen verduurzamen bij nieuwe huurders

De nieuwe huurder huurt een duurzamer pand. Dat betekent lagere energielasten, een duurzamer imago én een bedrijfspand dat klaar is voor de toekomst. Dit maakt het makkelijker om een huurder te vinden. Bovendien voorkomt het directe hinder, omdat u verduurzaamt op het moment dat er tijdelijk geen huurder in het pand zit.

Nadelen verduurzamen bij nieuwe huurders

Door te verduurzamen op het moment dat er een nieuwe huurder komt doet u investeringen in een periode waarin er geen inkomsten binnenkomen. Bouw vooraf een buffer op of vraag een financiering aan. Overbrug op die manier de periode zonder huurinkomsten, waarin u het pand verduurzaamt.

Bedrijfspand verduurzamen: trias energetica

Nog een goed punt om mee te nemen voordat u start met de verduurzaming, is het begrip trias energetica. Dit behelst drie punten: (i) beperk de energievraag zoveel mogelijk, (ii) gebruik zoveel mogelijk energie voor warmte en elektra uit duurzame bronnen en (iii) ga zo efficiënt mogelijk om met fossiele brandstoffen.

Bedrijf verduurzamen: dit levert het meest op

Bent u benieuwd naar de beste manier om een kantoor, winkel of ander gebouw of pand te verduurzamen? Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, HR++-glas, verbeterde isolatie, zonnepanelen en LED-verlichting. Wilt u zelf aan de slag met het verduurzamen van uw bedrijfspand en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij helpen u graag verder met uw duurzaamheidsuitdaging.

Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw vastgoed

Voldoe aan wet- en regelgeving en ontdek wat energiezuiniger vastgoed u kan opleveren. Drie manieren om verduurzaming te bereiken.

Bekijk Vastgoed verduurzamen
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.