Deelnemers Impact Nation vertellen hun verhaal op Demo Day | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemersverhalen

Deelnemers Impact Nation vertellen hun verhaal op Demo Day

22 november 2023 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

Met enthousiasme blikken wij terug op alweer de zevende editie van de ‘Impact Nation Demo Day’ die op 21 September 2023 plaats heeft gevonden. Tijdens de Demo Day presenteerden drie deelnemers van het Impact Nation programma met trots hun ontworpen duurzame innovaties ‘TP Industrial Yarns’, ‘Van der Valk Avifauna’ en ‘Craze’.

Impact Nation is het accelerator duurzaamheidsprogramma van ABN AMRO dat ondernemers helpt bij duurzaam ondernemen. Deelnemers van het programma werken binnen 100 dagen naar een werkend MVP, oftewel het Minimum Viable Product. Dit is de meest simpele versie van een product waarmee waarde geboden wordt aan de gebruiker. “Hoe loe lang zou het hebben geduurd zonder de hulp van Impact Nation?” “Twee jaar” geven de deelnemers van het programma aan. We zijn trots op de successen die onze deelnemers hebben geboekt. Lees hieronder de persoonlijke verhalen van de drie ondernemende deelnemers.

Geheel bio-afbreekbaar plastic bij Craze

Craze is een climate-neutral company en heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Ze werken veel met duurzame materialen, maar konden tot op heden voor sommige plastics geen goede vervanger vinden. Daar bracht het door Impact Nation gematchte ‘Mango Materials’ verandering in. Zij hebben de Yopp+ polymeer op de markt gebracht. Dit materiaal heeft veel dezelfde eigenschappen als plastic, maar is geheel bio-afbreekbaar. Het afbraakproces duurt 7 jaar.

De passie van beide partijen zorgde ervoor dat ze samen veel stappen maakten in een korte tijd. ‘Je hebt maar 100 dagen dus begin gelijk, en vol gas! En door het samenwerken met je partner, dat was onze leverancier, Mango Materials, heb je dubbele commitment’.

Herbruikbare band door TP Industrial Yarns

TP industrial Yarns heeft in het Impact Nation programma, Teijn Aramid Yarns als de juiste partner gevonden. Samen hebben ze het voor elkaar gekregen om een industriële stoffen band te maken die herbruikbaar is. ‘Armid’ is een materiaalsoort die in tegendeel tot reguliere plastic garen wel herbruikbaar is. Met aramid-garen maakt het bedrijf Teijn Aramid ‘HP yarn slings’, dat zijn takelbanden die keer op keer gerecycled kunnen worden.

Herproductie voedselafval bij Van der Valk

Door het Impact Nation programma wordt bij de betreffende Van der Valk vestiging voedselafval geproduceerd wat nu als restproduct wordt afgevoerd. Het was een uitdaging om te onderzoeken of de restproducten hergebruikt konden worden en anders gewaardeerd. Het innovatieproces ging allerlei kanten op: van het verwerken van koffierat tot borden en het maken van zeepjes van citroenschillen. Uiteindelijk kwam het team uit op het grootschaliger omzetten van voedselafval tot energie, warmte en natuurlijke meststoffen (digestaat). De uitgekozen partner voor deze innovatie was ‘Waste Transformers’. Zij hebben een vergister hiervoor ontwikkeld, een gasdichte, geïsoleerde, verwarmde en geroerde tank, waarin vergistingsgas wordt gevormd.

Of de innovatie haalbaar is zal de toekomst uitwijzen. “Het is een mooi idee dat de vergister ervoor zorgt dat ons voedsel niet meer in grote ovens wordt verbrand of in het buitenland op een vuilnisbelt belandt’.

Bekijk de aftermovies

Begin ook met duurzaam ondernemen via Impact Nation

Beginnen met duurzaam ondernemen kan een flinke stap zijn. Waar moet u zich op richten? Is dat duurzaam produceren, een duurzaam product lanceren of wilt u een duurzame impact maken op sociaal gebied? Wat uw duurzaamheidsuitdaging ook is, Impact Nation helpt u op weg en brengt u direct in contact met duurzame partners. Zo kunt u snel met uw uitdagingen aan de slag.

Wilt u direct persoonlijk in contact komen? Plan een vrijblijvend en strategisch gesprek waarin we helpen om uw grootste duurzaamheidsuitdaging te formuleren. Voor algemene informatie kunt u terecht bij het Impact Nation-team, via impactnation@abnamro.nl

Onze klanten beoordelen Impact Nation gemiddeld met een 8.8!

Duurzamer ondernemen in 100 dagen

Begin uw duurzaamheidstraject met Impact Nation en ga uw grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid aan.

Bekijk Impact Nation
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Duurzamer ondernemen binnen 100 dagen?

Met Impact Nation helpen we bedrijven binnen 100 dagen duurzamer te ondernemen. Samen pakken we uw belangrijkste duurzaamheidsuitdaging aan en maken we duurzaamheid onderdeel van uw bedrijfsvoering.