Energielabel aanvragen voor een bedrijfspand: waar moet u op letten? | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Energielabel aanvragen voor een bedrijfspand: waar moet u op letten?

17 augustus 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

In veel gevallen is een energielabel voor uw bedrijfspand verplicht, bijvoorbeeld bij verhuur of verkoop. Zeker nu wet- en regelgeving bepaalt dat ieder kantoorpand per 1 januari 2023 energielabel C moet dragen. Ook als het voor uw bedrijfspand niet verplicht is, kan het interessant zijn om een energielabel aan te vragen. Zo weet u niet alleen hoe energiezuinig uw gebouw is, maar krijgt u ook inzicht in welke energiebesparende mogelijkheden u nog meer kunt treffen. Gaat u voor uw bedrijfspand een energielabel aanvragen, dan zijn een aantal zaken belangrijk om op te letten. Welke? Dat leest u in dit artikel.

Wat is het energielabel voor bedrijfspanden?

Het energielabel voor bedrijfspanden toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Bovendien geeft het aan welke energiebesparende mogelijkheden er nog (meer) mogelijk zijn. Een G-label is de slechtste score. De beste score is een A++++-energielabel voor bedrijven. Het energielabel gaat uit van het gebruik van primair fossiele energie, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).

Het label is er voor bijvoorbeeld:

 • Kantoorgebouwen

 • Onderwijsinstellingen, zoals scholen en universiteiten

 • Bijeenkomstlocaties, zoals cafés, restaurants, kinderopvang en vergadercentra

 • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen

 • Logies, zoals hotels en pensions

 • Sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden

 • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Tip: download bij de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO) een voorbeeld van een energielabel voor bedrijven en de uitgebreide toelichting op dit label.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Het energielabel voor bedrijfspanden geldt standaard voor kantoren, winkels, horeca, de gezondheidszorg en scholen. Heeft u een bedrijfshal? Dan is het label verplicht als het gaat om een hal mét kantoor en/of kantine, die samen groter zijn dan 50 vierkante meter (m2). Een bedrijfshal zonder kantoor en/of kantine of kleiner dan 50 vierkante meter hoeft geen energielabel te hebben. Dat geldt ook voor monumenten en kerken.

Benieuwd wanneer u het energielabel voor bedrijfspanden moet aanvragen? Dit is verplicht in de volgende situaties:

 • Verkoop, verhuur of oplevering

Zodra er een transactie plaatsvindt is het bedrijven-energielabel verplicht. Het gaat bijvoorbeeld om de verkoop, verhuur of oplevering van een pand.

 • Advertenties in commerciële media

Plaatst u een advertentie voor een bedrijfspand in commerciële media? Het is verplicht om de energieprestatie-indicator (labelklasse) weer te geven.

Let op: het energielabel is 10 jaar geldig. Na die periode moet u opnieuw een energielabel voor bedrijven aanvragen.

Energielabel C voor kantoren: vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er voor kantoren een aanvullende verplichting. Ieder kantoorgebouw moet dan energielabel C of beter hebben. Dat betekent dat het fossiele energiegebruik maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar mag zijn. Het Bouwbesluit 2012 verbiedt per 1 januari 2023 de ruimte als kantoor te gebruiken als er niet aan deze voorwaarde voldaan wordt.

Tip: er is sprake van een aantal uitzonderingen op deze nieuwe regel.

Geen energielabel voor bedrijven: krijg ik een boete?

Als een bedrijfspand geen energielabel heeft op het moment dat dit wel verplicht is kunt u daarvoor een boete krijgen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert hierop.

Energielabel ophangen: is dat verplicht?

Heeft u het energielabel voor bedrijven aangevraagd en laten berekenen? Het is in een aantal gevallen belangrijk om dit zichtbaar op te hangen. Dat geldt voor:

 • Alle overheidsgebouwen met een geldig energielabel

 • Gebouwen die van rechtswege een energielabel hebben

 • Gebouwen met een gebruiksoppervlakte van meer dan 250 m2

 • Locaties die veelvuldig door publiek bezocht worden

De publiek toegankelijke gebouwen van ministeries, provincies, gemeenten, banken, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren moeten bij een minimale grootte van 250 m2 in alle gevallen zichtbaar het energielabel ophangen. Dat moet gebeuren bij bijvoorbeeld de ingang of naast de receptie.

Voor ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels is dit verplicht als zij een energielabelplicht hebben en als het energielabel is afgegeven. Bij winkels hangt het label in de winkel, in een winkelcentrum hangt dit bij de ingang van het gebouw.

Energielabel aanvragen voor uw bedrijf

Wilt u het energielabel voor uw bedrijf aanvragen of bent u benieuwd naar meer mogelijkheden om duurzamer te ondernemen? We helpen u graag verder. Via het blok aan de rechterzijde van dit artikel, komt u bij onze pagina Bedrijfspand verduurzamen.

Hier vindt u alles over het verduurzamen van uw bedrijfspand, van het aanvragen en registreren van een energielabel tot volledige ontzorging op het gebied van verduurzaming.

Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw vastgoed

Voldoe aan wet- en regelgeving en ontdek wat energiezuiniger vastgoed u kan opleveren. Drie manieren om verduurzaming te bereiken.

Bekijk Vastgoed verduurzamen
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.