Is jouw bedrijf klaar voor de groeispurt?
Voor gezonde groei moet je financieel sterk in je schoenen staan. Snelgroeiende bedrijven krijgen regelmatig met krapte te maken. Logisch ook, want vaak moet je eerst investeren voordat de extra inkomsten binnenstromen.
Denk maar aan een winkel die wil uitbreiden: nieuwe voorraad, een groter pand, extra personeel – allemaal investeringen die gedaan moeten worden. Daarom is het cruciaal om verder te kijken dan alleen je omzetcijfers. Je wilt weten hoeveel geld er écht beschikbaar is, hoe snel je klanten betalen, en of je genoeg ademruimte hebt voor onverwachte uitgaven.
De juiste financiering vinden: wat past bij jou?
- Banklening - Deze traditionele manier van financieren blijft een populaire keuze, perfect voor langetermijninvesteringen met vaak aantrekkelijke rentes, mits je aan de voorwaarden voldoet.
- Leasing - Een slimme optie als je nieuwe machines of apparatuur nodig hebt. Je houdt meer bewegingsruimte in je kas én blijft flexibel.
- Familie, vrienden en kennissen – Ongeveer 21% van de ondernemers die financiering nodig hebben overweegt bij familie, vrienden of kennissen aan te kloppen.
Crowdfunding - Je bereikt meteen potentiële nieuwe klanten en het gaat vaak sneller dan bij de bank, al is de rente meestal hoger. Vaak een uitstekende optie voor het beginnen van je bedrijf.
Ondernemers en hun financieringsbehoefte
Interessant is wel dat meer dan de helft van de ondernemers die een financiering nodig hebben, verwacht dat deze moeilijk of zeer moeilijk te krijgen is. Het mkb is hierin positiever gestemd dan zzp'ers: 37% van de mkb'ers verwacht problemen tegenover 67% van de zzp'ers.
Gezond groeien: zo houd je overzicht
Begin met het aanhouden van een buffer - de hoogte hangt af van je specifieke situatie. Kijk vooruit, liefst 12 maanden, maar blijf flexibel en pas je planning maandelijks aan.
En vergeet niet je successen te vieren! Elke mijlpaal is een moment om even stil te staan bij wat je hebt bereikt.
Een nieuw hoofdstuk: op zoek naar een groter pand
Bijna een kwart van de ondernemers die financiering nodig hebben is dus op zoek naar een verbetering of verandering van huisvesting. Als jij tot deze groep behoort wil je natuurlijk weten wat je opties zijn. Groeien betekent vaak namelijk letterlijk meer ruimte nodig hebben. Als je medewerkers onvoldoende ruimte hebben, je voorraad niet meer past of klanten je moeilijk kunnen bereiken, is het tijd om uit te kijken naar iets nieuws.
Maar ga je voor huur of koop, en kies je voor een bestaand pand of nieuwbouw? En wat voor financiering kies je? Allemaal belangrijke overwegingen die de komende jaren veel invloed gaan hebben op jouw bedrijf, waar wij jou graag bij helpen.Kort over financieringen
Om de eerste stappen uit te stippelen op jouw groeipad is het goed om vooruit te kijken. Wij zetten alvast enkele van de meest voorkomende financieringsvormen op een rijtje voor je.
Zakelijke lening
Een zakelijke lening biedt je meerdere strategische voordelen. Je kunt grote investeringen spreiden over een langere periode, wat je maandelijkse cashflow gezond houdt. En misschien wel het belangrijkste: je kunt direct toeslaan als zich een kans voordoet, zonder te moeten wachten tot je genoeg eigen middelen hebt verzameld. Kijk hier of een zakelijke lening bij je past.Zakelijk krediet
Soms moet je snel kunnen schakelen als zich een kans uit de markt voordoet. Dan kan een zakelijk krediet uitkomst bieden. Zakelijke kredieten zijn ideaal voor ondernemers die snel op kansen willen inspelen. Je krijgt als het ware een extra buffer die je kunt inzetten op momenten dat het jou uitkomt.Lease
Waar zakelijk krediet zorgt voor een extra potje achter de hand, zorgt leasen ervoor dat je meer ruimte in je kas overhoudt. Zo heb je ook een groter potje, maar uit eigen vermogen.
Venture capital
Voor sommige ondernemers is venture capital een aantrekkelijke optie. Het brengt niet alleen een flinke kapitaalinjectie, maar ook waardevolle expertise en een netwerk van ervaren ondernemers.Maar let op: je geeft wel een deel van je bedrijf weg en de verwachtingen zijn vaak hoog. Er komt meer druk op resultaten en je moet regelmatig rapporteren.
Morgen beginnen? Dit zijn je eerste stappen
Bouw een buffer op en zoek een goede financieel adviseur die met je meedenkt. Ongeveer 15% van de ondernemers met financieringsbehoefte een accountant, boekhouder of andere adviseur inschakelt bij het checken van de betrouwbaarheid van nieuwe zakelijke relaties - een verstandige stap bij groei.
Door nu al na te denken over deze financiële aspecten, leg je een stevige basis voor je groei. Want zoals elke ervaren ondernemer weet: een goede voorbereiding maakt het verschil tussen struikelen en soepel doorgroeien.