Wat is de Scope 12-keuring voor zonnepanelen? | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Wat is de Scope 12-keuring voor zonnepanelen?

06 december 2022 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

De Scope 12-keuring voor zonnepanelen is een technische controle voor zonnestroominstallaties. Liggen er zonnepanelen op het bedrijfsdak? Dan verplichten de meeste verzekeraars om deze keuring uit te laten voeren. De keuring brengt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie in kaart.

Wat is de (SCIOS) Scope 12-keuring?

De SCIOS Scope 12-keuring is een keuring van de elektrische veiligheid en de brandveiligheid van zonnestroominstallaties. Deze keuring is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars en ziet erop toe dat zonnepanelen installeren vakkundig, veilig en volgens diverse normen wordt gedaan.

Een SCIOS-gecertificeerd bedrijf voert de inspectie uit. Het gaat om een keuring in twee delen:

  • Eenmalig: Eerste bijzondere inspectie (EBI) : de inspecteur controleert de volledige installatie, inclusief de zonnepanelen, connectoren, omvormers en de aansluitingen in de meterkast. Bovendien controleert de inspecteur of het dak voldoende draagkracht heeft om de panelen te blijven dragen.

  • Periodiek: Periodieke inspectie (PI) : vervolgens vindt er iedere 5 jaar een herinspectie plaats. De inspecteur kijkt opnieuw naar elektrische veiligheid en brandveiligheid. Eventuele afwijkingen ontvangt u in een rapportage, met daarbij het advies om voor een oplossing te zorgen.

Een van de grootste aanleidingen voor de introductie van de SCIOS Scope 12-keuring, is dat er de afgelopen jaren diverse zonnepanelen(-installaties) in brand zijn gevlogen. Een niet goed verlopen installatie was in veel gevallen de veroorzaker van deze branden. Om deze risico’s af te dekken, is er vervolgens een grondige keuring bedacht die een goede installatie garandeert.

Geldt er een wettelijke verplichting voor de Scope 12-keuring?

Er geldt geen wettelijke verplichting om de keuring Scope 12 voor zonnestroominstallaties uit te laten voeren. In de praktijk stellen veel verzekeraars die keuring verplicht. U kunt pas een (opstal)verzekering afsluiten (of die blijven gebruiken) als de installatie voor zonnepanelen gekeurd is door een gecertificeerd bedrijf.

Een Scope 12-keuring via ABN AMRO

Wij werken met verschillende zonnestroom-installateurs samen om uw zonnepanelen zo snel en goed mogelijk te realiseren. Naast hun standaardwerkzaamheden, helpen zij graag met de realisatie van een Scope 12-keuring. Zij leveren een systeem op dat conform alle geldende normen wordt geïnstalleerd, en kunnen indien gewenst een onafhankelijk bedrijf de keuring uit laten voeren.

Zo voorkomt u gedoe met uw zonnepanelen-verzekeraar achteraf.

Wat houdt de technische controle van zonnepanelen in?

De Scope 12-keuring bestaat uit een controle van een aantal belangrijke documenten, zodat daarna de inspectie kan volgen. De inspecteur controleert vaak o.a. deze documenten:

  • Verklaring bouwkundige constructieberekening

  • Installatietekeningen

  • Legplan

Vervolgens voert de inspecteur een aantal tests en controles uit, denk hierbij aan onder andere:

  • Visuele inspectie van de zonnestroominstallatie

  • Metingen van de installatie met zonnepanelen

  • Beproevingen om kwaliteit en bestendigheid te testen

Geldt de Scope 12-keuring ook voor zakelijke zonnepanelen?

De SCIOS Scope 12-keuring voor zonnepanelen is er speciaal voor bedrijven. Het gaat om zonnestroominstallaties op bedrijfsdaken. Dus bent u de eigenaar van het pand waarop de panelen liggen of huurt u het pand? In de beide gevallen moet er een inspectie plaatsvinden.

Tip: huurt u het bedrijfspand? Het huurcontract beschrijft wie er verantwoordelijk is voor het op tijd uit laten voeren van de Scope 12-keuring. Bespreek dit met de verhuurder als dat niet duidelijk is.

Kan ik zonnepanelen plaatsen zonder Scope 12-keuring?

De controle voor zonnepanelen is niet wettelijk verplicht. Het is in theorie dus mogelijk om zonnepanelen zonder Scope 12-keuring te laten plaatsen. Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars de keuring verplicht stellen, als u een opstalverzekering wilt afsluiten (of wilt blijven gebruiken).

De keuring vindt plaats nadat de zonnestroominstallatie is aangelegd. Zodra een installateur de installatie heeft geplaatst, kunt u een afspraak maken met een SCIOS-gecertificeerd bedrijf om de inspectie uit te laten voeren.

Hoe vraag ik een Scope 12-keuring aan?

De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid om een Scope 12-keuring aan te vragen bij een aangesloten SCIOS-gecertificeerd bedrijf.

Bekijk anders de lijst met gecertificeerde bedrijven bij SCIOS. Alle bedrijven in de lijst zijn gecertificeerd en mogen de keuring uitvoeren. De rapportage is geschikt om bij een verzekeraar naar keuze de (opstal)verzekering af te sluiten of ervoor te zorgen dat u die kunt blijven gebruiken.

Via het blok aan de rechterzijde ontdekt u meer over hoe wij helpen bij de realisatie van uw zonnepanelen. Ook helpen we graag met meer informatie over de Scope 12-keuring.

Ook zonnepanelen op uw bedrijfspand?

Wij helpen ABN AMRO klanten daarom graag bij advisering, financiering én installatie van zonnepanelen.

Bekijk de pagina
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ontdek welke oplossing bij uw onderneming past

Benieuwd welke oplossing uw bedrijf het best verder helpt? Start de Productwijzer, beantwoord enkele vragen en zie direct welke oplossingen passen bij uw situatie.