Beginnen met duurzaam ondernemen: 7 tips om te starten | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Beginnen met duurzaam ondernemen: 7 tips om vandaag te starten

07 september 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

Duurzaam ondernemen is makkelijker dan veel ondernemers denken. Bent u benieuwd naar de belangrijkste stap? De belangrijkste is de eerste; gewoon beginnen. In dit artikel geven we zeven tips om snel te beginnen met duurzaam ondernemen.
Dankzij een aantal quick wins en praktische tips kan ieder bedrijf vandaag nog starten met maatschappelijk verantwoord, duurzaam en circulair ondernemen. Dat hoeft namelijk niet in één keer perfect. Iedere bijdrage telt en draagt bij aan een duurzame economie zoals onze Nederlandse overheid nastreeft.

7 tips: maatschappelijk verantwoord, circulair en duurzaam

Met deze zeven tips wordt duurzaam ondernemen een stuk makkelijker. Gebruik de tips en voorbeelden om maatschappelijk verantwoord en bijvoorbeeld circulair te ondernemen:

  1. Start met quick wins

  2. Stimuleer gebruik van het OV en de fiets

  3. Geef personeel aandacht

  4. Werk met duurzame leveranciers

  5. Zamel afval gescheiden in

  6. Print alleen als dat nodig is

  7. Verduurzaam het bedrijfspand

1. Start met quick wins

De naam zegt het al: het is mogelijk om snel meters te maken. Duurzaam ondernemen begint al met LED-verlichting in plaats van oude (gloei)lampen en bijvoorbeeld het licht uitschakelen op plekken waar niemand aanwezig is.

Laat waterbesparende toiletten en kranen plaatsen en kies bij de vervanging van apparaten voor een energiezuinige variant. Adviseer klanten hoe ze producten of diensten zo milieuvriendelijk kunnen gebruiken en stuur aan op herstel of reparatie als dat duurzamer is dan vervanging.

2. Stimuleer gebruik van het OV en de fiets

Medewerkers die met de auto naar kantoor komen veroorzaken onnodig veel milieubelasting. Stimuleer ze om de fiets te pakken of het OV te gebruiken. De NS rijdt al jarenlang volledig op duurzame windstroom, dus is een milieuvriendelijk alternatief voor de auto.

Tip: bied medewerkers een mobiliteitsbudget aan in plaats van een vergoeding voor (auto)kilometers. Integreer voordelen voor het gebruik van de fiets en het OV, zodat dit een extra aantrekkelijke optie vormt.

3. Geef personeel aandacht

Vervul een maatschappelijke rol door personeel in de breedte aan te nemen. Leid jonge medewerkers op tot volwaardige krachten, gun ouderen de kans om hun ervaringen te delen of betrek medewerkers die anders aan de zijlijn van de samenleving zouden blijven staan.

En geeft u uw medewerkers korting op een sportschoolabonnement of biedt u mogelijkheden binnen een vitaliteitsprogramma? Dit draagt bij aan de collectieve gezondheid. Bovendien verbetert daardoor de productiviteit binnen uw bedrijf.

4. Werk met duurzame leveranciers

Selecteer leveranciers niet alleen op de laagste prijs of het breedste aanbod. Stel strenge eisen aan de duurzaamheid. Maak afspraken over de inkoop van milieuvriendelijke grondstoffen, de duurzame verwerking of bijvoorbeeld circulariteit van afval dankzij recycling.

Werk samen met leveranciers die minder verpakkingsmateriaal gebruiken. Of bekijk de lokale mogelijkheden om de transportbewegingen tot een minimum te beperken.

5. Zamel afval gescheiden in

Iedere kilo afval is er eigenlijk één te veel. Begin met het scheiden van afval, bijvoorbeeld door groente-, fruit- en tuinafval (GFT) apart te houden, net als papier en karton, glas, petflessen en batterijen. Lever de verschillende afvalstromen gescheiden aan bij de afvalverwerker, zodat er veel meer recycling mogelijk is.

Tip: probeer ook afval te voorkomen, zodat het niet nodig is om het te scheiden. Beperk bijvoorbeeld het gebruik van verpakkingsmateriaal.

6. Print alleen als dat nodig is

Door zoveel mogelijk digitaal te werken wordt printen vanzelf overbodig. Wat moet er nog worden afgedrukt en wat kan er via een scherm? Probeer het aantal prints te verkleinen, bijvoorbeeld door via e-mail, Slack of een andere messaging-service samen te werken.

Tip: is het belangrijk om bepaalde documenten te blijven printen? Gebruik een Ecofont. Dat bespaart tot 46,5 procent inkt.

7. Verduurzaam het bedrijfspand

Verduurzaam ten slotte uw bedrijfspand. Een kantoor, magazijn, winkel of ander bedrijfspand heeft grote invloed op de milieubelasting. Wat is bijvoorbeeld het energielabel, welke energiebesparende maatregelen zijn er genomen en wat is er nog mogelijk? Benieuwd hoe u uw bedrijfspand het best kunt verduurzamen? Op onze pagina ‘Vastgoed verduurzamen’ ontdekt u er alles over. Met al onze verduurzamingsoplossingen zet u snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, een warmtepomp aanschaffen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.

Aan de slag: beginnen met duurzaam ondernemen

Benieuwd hoe andere bedrijven dit aanpakken? Doe inspiratie op met vijf voorbeelden van andere bedrijven die duurzaam, maatschappelijk verantwoord en circulair ondernemen.

Om écht een vliegende start te maken met duurzaam ondernemen, riepen wij samen met Impact HUB en TNW Impact Nation in het leven. Impact Nation helpt bedrijven hun producten of diensten te verduurzamen en gaat verder dan alleen quick wins. Ook in 100 dagen naar een duurzamere organisatie? Lees meer over Impact Nation via het blok aan de rechterzijde.

Duurzamer ondernemen in 100 dagen

Begin uw duurzaamheidstraject met Impact Nation en ga uw grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid aan.

Bekijk Impact Nation
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Duurzamer ondernemen binnen 100 dagen?

Met Impact Nation helpen we bedrijven binnen 100 dagen duurzamer te ondernemen. Samen pakken we uw belangrijkste duurzaamheidsuitdaging aan en maken we duurzaamheid onderdeel van uw bedrijfsvoering.