Hoe kan ik een energielabel aanvragen voor mijn bedrijfspand?

07 september 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 4 minuten

Moet uw bedrijfspand voorzien worden van een energielabel, bijvoorbeeld omdat u het gaat verhuren of omdat het oude energielabel is verlopen? Dan vraagt u dat aan bij een energieadviseur. De adviseur moet gecertificeerd zijn en aan een aantal aanvullende voorwaarden voldoen. De kosten voor het label komen voor rekening van de juridisch eigenaar van het pand. We zetten voor u op een rij hoe u het energielabel voor bedrijven aanvraagt en wat daar de kosten van zijn.

Waar moet u op letten bij het aanvragen van een energielabel?

Wilt u er zeker van zijn dat u niets over het hoofd ziet bij de aanvraag van een energielabel? Wij schreven eerder al een artikel over alle belangrijke onderdelen rondom het aanvragen van een energielabel voor uw bedrijfspand. Kom goed beslagen ten ijs en ontdek waar u precies op moet letten.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

U kunt een energielabel voor een bedrijfspand aanvragen bij een vakbekwaam energieadviseur. Hiervoor gelden een paar aanvullende voorwaarden. De adviseur moet:

 • Zijn aangesloten bij een Certificerende Instelling (CI);

 • Werken voor een organisatie met een Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-U-certificaat.

De energieadviseur ontvangt uw aanvraag en zal een offerte uitbrengen. Na akkoord gaat de adviseur aan de slag door een groot aantal kenmerken van het gebouw op te nemen. Op basis daarvan maakt de adviseur een energieprestatieberekening. Uit die berekening volgt het energielabel.

De adviseur registreert het energielabel in de registratiedatabase EP-online. Zodra het label is geregistreerd ontvangt u als juridisch eigenaar van het bedrijfspand het energielabel. Tip: download bij de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO) een voorbeeld van een energielabel voor bedrijven en de uitgebreide toelichting daarop.

Hoe vind ik een vakbekwame energieadviseur? Gebruik het EP-register om een vakbekwame energieadviseur, die voldoet aan de gestelde voorwaarden, te vinden. (Maakt u gebruik van de Bedrijfspand-duurzaamheidscheck? Dan koppelen wij u aan de diensten van erkend adviseur CFP.)

Voor algemene aanvragen, regelt u alles via de website die daarvoor ontwikkeld werd door het Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving (KEGO).

 1. Ga naar de website van het EP-register
 2. Selecteer ‘Utiliteitsgebouwen’ als het gaat om een energielabel voor bedrijven

 3. Zoek op basis van een plaats, postcode of adres naar een adviseur in de omgeving

 4. Bekijk het overzicht van adviseurs op de kaart of in een lijst

 5. Neem contact op met de energieadviseur van uw keuze

Let op: geef de energieadviseur duidelijk aan dat het gaat om een energielabel voor utiliteitsgebouwen. De adviseur moet hiervoor gecertificeerd zijn om het energielabel te kunnen registreren in de EP-registratiedatabase.

Tip: twijfelt u of het energielabel voor uw bedrijfspand verplicht is of heeft u andere vragen? Bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen aan de Rijksdienst voor Ondernemen.

Wat kost een energielabel?

Benieuwd naar de kosten om een energielabel aan te vragen? Het tarief hangt af van een paar factoren:

 • De energieadviseur die het label opstelt

 • De grootte van het bedrijfspand

 • Het aantal bedrijfspanden waarvoor u een label nodig heeft

Onze partner CFP hanteert de volgende tarieven:

 • Het afmelden van een labelplicht kost tussen de € 900 en € 1.200 voor panden tot en met 2.000 vierkante meter;

 • Het afmelden van een labelplicht kost € 1.200 voor panden vanaf 2.000 vierkante meter.

Energielabel voor een bedrijfspand: duurzaam ondernemen

Heeft u een energielabel voor een bedrijfspand nodig? Via onze pagina 'Bedrijfspand verduurzamen' vindt u alles wat u nodig heeft. Doe de Bedrijfspand-duurzaamheidscheck en krijg binnen 1 minuut een inschatting van het label voor uw bedrijf. Ontdek bovendien of u moet voldoen aan de informatieplicht en krijg hulp bij het verduurzamen van uw bedrijfsgebouw.

Lees meer ondernemersverhalen en tips over Bedrijfspand verduurzamen.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.
Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.