OMDUS & de Dakdokters – van idee naar innovatief, integraal dakconcept | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemersverhalen

OMDUS en De Dakdokters – van idee naar innovatief, integraal dakconcept met Impact Nation

04 juni 2024 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

Bij Impact Nation staat actie voorop – dat is tenslotte hoe wij van de wereld een betere en duurzamere plek kunnen maken. Toen OMDUS ons benaderde met de vraag of wij ze konden helpen hun verduurzaming te accelereren waren wij uiteraard razend enthousiast om met ze aan de slag te gaan.

In dit verhaal gaan we kort in op wat wij via het Impact Nation traject voor OMDUS hebben kunnen realiseren.

OMDUS in het kort

OMDUS versnelt duurzaam wonen én werken van morgen. Zij verbindt en inspireert aangesloten renovatie- en onderhoudsbedrijven waardoor innovaties ontstaan die bijdragen aan duurzame leef- en werkomgevingen.

Van gesprek naar concept naar realisatie

Na strategische gesprekken tussen OMDUS en de ABN AMRO bankier kwam OMDUS in aanraking met het Impact Nation programma.

Impact Nation helpt met de praktische kant van de verduurzaming van bedrijven. Door middel van een 100-dagen programma wordt de grootste duurzaamheidsuitdaging geïdentificeerd, waarna innovatieve partijen vanuit het Impact Nation netwerk aangehaakt worden om naar een oplossing toe te werken.

Binnen het Impact Nation traject wordt er allereerst een zogenaamde ‘Challenge Shaping workshop’ gehouden. Hierin wordt samen met de klant gekeken naar relevante trends en ontwikkelingen bij de klant, waarna de grootste duurzaamheids- en innovatievraagstukken voor de organisatie, en dus de ‘challenge’, helder worden.

Voor OMDUS lag de grote uitdaging in de woonwijken: ‘Hoe kunnen de woningen en wijken meer klimaatadaptatief gemaakt worden door natuurinclusieve oplossingen te gebruiken? Kan er bijvoorbeeld i.p.v. meer installaties, meer groen toegevoegd worden?”

Met deze duidelijk geformuleerde uitdaging konden de partners van Impact Nation, TheNextWeb en ImpactHub, op zoek naar start-ups, scale-ups of andere kennispartners die goed aansloten bij OMDUS (dit heet de scouting- en selectiefase). Samen hebben deze partners toegang tot maar liefst 50.000 innovatieve oplossingen.

De match voor OMDUS: De Dakdokters

Uit de scouting en selectiefase kwam één duidelijke match: De Dakdokters. Wie zijn De Dakdokters? Zoals de naam misschien al suggereert, richten zij zich op het gezonder en duurzamer maken van daken.

Door een combinatie van oplossingen, van het introduceren van kleinere stukjes groen tot het volledig transformeren van daken, streven De Dakdokters naar een groener, duurzamer stadsbeeld.

De oplossing? Optoppen!

Dit sloot uitstekend aan bij de ambities en doelen van OMDUS. Met een groot aantal woningen in het beheer van woningcorporaties is er in totaal maar liefst 15 miljoen vierkante meter aan platte daken in ons land. Met een concreet plan om deze woningen op te toppen kan er per jaar wel 1.500.000 Mwh energie opgebracht worden, maar ook 11 miljoen kubieke meter aan hemelwater geborgen worden.

Om dit mogelijk te maken is er vanuit OMDUS en De Dakdokters een innovatief, integraal concept bedacht, genaamd Up2Us. Dit concept zorgt ervoor dat verschillende belangrijke punten op de juiste manier worden aangepakt:

  • De bewoners krijgen een hoogwaardige buitenruimte met uitzicht

  • Zonnepanelen worden op een pergola aangelegd t.b.v. een samenhangende dakinrichting en duurzame opwekking van energie

  • Regenwater op het gehele dak wordt opgevangen en hergebruikt.

  • Toevoegen van extra woningen, zonder zelf grondposities nodig te hebben

  • Onderliggende woningen profiteren door lagere warmtevraag en meer koelte in de zomer

Benieuwd naar de volledige oplossing?

OMDUS presenteert haar case over het belang van biodiversiteit in de bebouwde omgeving op de grootste vastgoedbeurs van Nederland, de PROVADA. Hier wordt ook het integrale concept wat zij samen met De Dakdokters hebben ontwikkeld uitgebreid behandeld.

Zelf de stap zetten naar een duurzamer bedrijf?

Meteen contact over verduurzamen via Impact Nation?

Plan dan een vrijblijvend en strategisch gesprek in waarin wij kijken wat bij uw organisatie past.

Duurzamer ondernemen in 100 dagen

Begin uw duurzaamheidstraject met Impact Nation en ga uw grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid aan.

Bekijk Impact Nation
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Duurzamer ondernemen binnen 100 dagen?

Met Impact Nation helpen we bedrijven binnen 100 dagen duurzamer te ondernemen. Samen pakken we uw belangrijkste duurzaamheidsuitdaging aan en maken we duurzaamheid onderdeel van uw bedrijfsvoering.