Cyberveilig ondernemen voor het MKB | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Startpunt voor uw cyberbeveiliging

23 mei 2023 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 4 minuten

Niet alleen de grote bedrijven zijn doelwit van cybercriminelen; juist in het mkb zien we een stijgende lijn in het aantal cyberincidenten, dus passend beschermd zijn is essentieel. Weet u waar te beginnen bij het treffen van beveiligingsmaatregelen? Inzicht krijgen in de kwetsbaarheid van uw bedrijf kan een goed startpunt zijn!

Weet u hoe kwetsbaar uw systemen zijn voor cybercriminelen?

Hoe kwetsbaar uw organisatie is voor cybercriminelen is afhankelijk van veel factoren: welke dreigingen er op uw bedrijf afkomen, in hoeverre uw werknemers in staat zijn cyberveilig te werken, of uw processen voor o.a. databescherming cyberveilig ingericht en ga zo maar door. In dit artikel gaan wij dieper in op de veiligheid van uw IT-systemen. Zoeken op internet, e-mailen naar klanten of contactaanvraag via de website, al die activiteiten worden mogelijk gemaakt door uw IT-systemen. Waar de digitale afhankelijkheid groeit en voordelen biedt, creëerde het ook deuren voor potentiële cyberinbreuken. Inventariseer daarom regelmatig hoe kwetsbaar uw digitale systemen zijn.

“Zorg dat u niet de langzaamste zebra bent”

Kwetsbaarheden zijn eigenlijk zwakheden in systemen. Systemen kunnen zijn: computersystemen, netwerksystemen, netwerkknooppunten, routers, switches en firewalls en netwerk- of computertoepassingen. Cybercriminelen kunnen deze kwetsbaarheid via verouderde software of een bug in het systeem misbruiken om uw bedrijf binnen te dringen. Vaak is het geen bewust gekozen doelwit dat slachtoffer is, maar is het de onderneming met minimale verdediging – de “langzaamste zebra in de kudde” – die de gemakkelijkste winst biedt. Zorg ervoor dat uw bedrijf niet de langzaamste zebra van de savanne is.

Het is onmogelijk om te repareren wat u niet weet

Een kwetsbaarhedenscan/-assessment is een proces waarmee een organisatie potentiële inbreuken of toegangspunten in systemen, netwerken en hardware kunt bewaken en beheren. Het is immers onmogelijk om de gebreken die u niet kent te verhelpen, dus het is belangrijk om eerst elke zwakte te identificeren.

Een kwetsbaarheden assessment geeft een beeld van uw huidige beveiligingsstatus. Meestal ontvangt u een assessmentrapport, dat dient als diagnostisch hulpmiddel voor het beoordelen van de "cybergezondheid" van uw organisatie en het zorgt ervoor dat u of uw IT-professional gericht actie kan ondernemen om het beveiligingsniveau te verbeteren.

De resultaten bespreken met de cyberexpert die het assessment heeft uitgevoerd is waardevol, ook om de urgentie en mogelijke business impact van de kwetsbaarheden te bespreken. Zo weet u als ondernemer waar prioriteit aan gegeven moet worden.

Let erop dat een kwetsbaarheden-assessment een momentopname is. Het is een goede eerste stap in het grotere proces om uw cyberrisico's te beheersen. U kunt het ook periodiek doen om uw kwetsbaarheden te blijven monitoren.

Weten of u cyberrisico's loopt?

Ontdek binnen 5 minuten of uw cybersecurity op orde is en welke risico’s u mogelijk loopt.

Doe de Cyberrisicoscan
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Cybersecurity.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cyberveiligheid?

Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit, kan het lastig zijn te achterhalen welke risico's uw onderneming loopt. Benieuwd hoe uw onderneming scoort op cybersecurity en welke verbetertips er zijn? Doe de Cyberrisicoscan en ontdek het meteen.