Total Packaging vervangt plastic door cellulose | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemersverhalen

Total Packaging vervangt plastic door cellulose tijdens hun Impact Nation-traject

23 augustus 2022 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 4 minuten

Bij Impact Nation willen we écht duurzame impact maken, mét onze deelnemers. Geen plannen maken, maar dingen doen en concrete resultaten neerzetten. Daarom schreven we het verhaal van een aantal deelnemers op. Total Packaging is een van de deelnemers die de afgelopen maanden enorme stappen zette; het bedrijf – actief in de verpakkingsindustrie – dacht samen met de specialisten van Impact Nation na over manieren om verpakkingen aan strenge eisen te laten voldoen en werkt nu aan verpakkingen op basis van cellulose-grondstoffen.

Het doel van Total Packaging in 2021

Total Packaging richt zich op de productie van luxeverpakkingen en verbruikt daarbij erg veel verschillende grondstoffen. ‘Als je kijkt naar de huidige wereld en de huidige milieuzaken, dan is het natuurlijk heel erg belangrijk om te kijken of er alternatieve grondstoffen zijn. Grondstoffen die minder schadelijk zijn voor het milieu en ook beter gerecycled kunnen worden’, vertelde Ronald Bartels, controller bij Total Packaging, voorafgaand aan het Impact Nation-traject.

De verwachtingen van Total Packaging over Impact Nation waren dan ook hoog. Hij vertelt dat het bedrijf het alleen niet gaat redden en dat het produceren van verpakkingen de hele keten omvat. Daarom moest er samen met het Impact Nation-team worden gezocht naar een integrale oplossingen voor het hele verhaal.

De presentatie van Total Packaging tijdens Impact Nation Live 2022

Tijdens de presentatie van Total Packaging, begint directeur Ewald Bleeker zijn verhaal met de stelling dat we allemaal af minder plastic soep in onze omgeving willen. “Met z’n allen produceren we iedere seconde 200.000 kilo plastic. Tegen 2050 bevat de oceaan meer plastic dan vis.” Schokkende cijfers, dus daar moet wat aan gebeuren.”

Toen Ewald met Total Packaging in contact kwam met ABN AMRO, vroeg zijn relatiemanager hem de vraag: waar zijn jullie mee bezig? En aantal gesprekken verder bleek dat de uitdaging die zij met hun luxeverpakkingen op het gebied van duurzaamheid hadden, goed paste bij het honderddagen-traject van Impact Nation.

Duurzame verpakkingen op basis van cellulose-grondstoffen

Samen met het gespecialiseerde team van Impact Nation, is er nagedacht over de eisen waaraan de nieuwe, duurzame verpakkingen aan moesten voldoen. Materiaal mag niet uit de voedselketen komen en grondstoffen moeten in ruime mate aanwezig zijn. Het is niet de bedoeling om de voedselketen in gevaar te brengen of de aarde nog verder uit te putten.

Na het vaststellen van deze eisen, werd er contact gezocht met een mogelijke partner die dit probleem kon oplossen: Celwise was dé partij om mee samen te werken. Dit Zweedse bedrijf maakt grondstoffen op basis van cellulose die zowel composteerbaar als recyclebaar zijn.

Celwise en Total Packaging besloten een samenwerking aan te gaan, en dat leverde niet de minste resultaten op. Bekijk de volledige presentatie van Total Packaging en ontdek wat misschien wel de toekomst van verpakkingen wordt.

Bekijk de volledige video

Ook duurzaam ondernemen via Impact Nation?

Beginnen met duurzaam ondernemen kan een flinke stap zijn. Waarop moet u zich richten? Is dat duurzaam produceren, een duurzaam product of wilt u op sociaal gebied duurzame impact maken? Wat uw duurzaamheidsuitdaging ook is, Impact Nation helpt u graag op weg en brengt u snel in contact met duurzame partners om uw uitdaging aan te gaan.

Meteen contact over verduurzamen via Impact Nation? Meld u aan voor de volgende ronde. U start met een vrijblijvend en strategisch gesprek waarin we helpen om uw grootste duurzaamheidsuitdaging te formuleren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Impact Nation-team, via impactnation@abnamro.nl.

Duurzamer ondernemen in 100 dagen

Begin uw duurzaamheidstraject met Impact Nation en ga uw grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid aan.

Bekijk Impact Nation
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Duurzamer ondernemen binnen 100 dagen?

Met Impact Nation helpen we bedrijven binnen 100 dagen duurzamer te ondernemen. Samen pakken we uw belangrijkste duurzaamheidsuitdaging aan en maken we duurzaamheid onderdeel van uw bedrijfsvoering.