Waarom is het belangrijk om uw bedrijfspand te verduurzamen? | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemerstips

Waarom is het belangrijk om uw bedrijfspand te verduurzamen?

07 september 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 5 minuten

Steeds meer bedrijven verduurzamen hun bedrijfspand. Deels als gevolg van strenge(re) wet- en regelgeving. Daarnaast ontdekken organisaties de toegevoegde waarde, bijvoorbeeld door te besparen op energiekosten of bij te dragen aan een betere toekomst. Hoe pakken bedrijven het verduurzamen van hun bedrijfspand aan? We zetten het op een rij, net als de wetten en regels die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Gaat u voor uw bedrijfspand een energielabel aanvragen, dan zijn een aantal zaken belangrijk om op te letten. Welke? Dat leest u in dit artikel.

Waarom het bedrijfspand verduurzamen?

Een bedrijfspand verduurzamen creëert op meerdere manieren toegevoegde waarde. Bovendien voldoet u aan de belangrijke wetten en regels die er gelden. De belangrijkste redenen voor bedrijven om de duurzaamheid van hun bedrijfspand te verbeteren zijn:

Voldoen aan wet- en regelgeving: de wet- en regelgeving voor duurzaamheid wordt steeds strenger. Bedrijven moeten een groeiend aantal maatregelen nemen om gebouwen te verduurzamen. Zo moeten (grote) kantoren vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben.

Energieverbruik verminderen: door een bedrijfspand duurzamer te maken kan het energieverbruik omlaag. Er gaat minder warmte verloren en er is minder elektriciteit nodig om de productie plaats te laten vinden. Energiebesparende maatregelen verdienen zich via een lagere energierekening (gedeeltelijk) terug.

Bijdrage aan duurzamere economie: bovenal doet een duurzamer bedrijfspand een bijdrage aan een meer duurzame economie. De overheid stimuleert bedrijven en wil samen toewerken naar een (i) klimaatneutrale, (ii) circulaire en (iii) inclusieve economie met (iv) eerlijke ketens.

3 voorbeelden van duurzame bedrijfspanden

Het aantal voorbeelden uit de praktijk van bedrijven die panden verduurzamen groeit snel. De Rijksdienst voor Ondernemen verzamelt die voorbeelden, zoals de volgende drie:

  • Groene gevel: duurzaam én mooi om te zien (Alklima-Mitsubishi Electric)

Alklima-Mitsubishi Electric gebruikte een groene gevel voor de uitbreiding van het kantoor in Alblasserdam. Dat verbetert de isolatie, luchtzuivering en zorgt bovendien voor een mooi aanzicht. Op het gebied van duurzaamheid draagt het verder bij aan de verkoeling van het gebouw en wateropvang.
  • De financiële haalbaarheid van circulariteit (Gemeente Dronten)

De gemeente Dronten maakte van een verouderd gemeentehuis een toonaangevend voorbeeld van verduurzaming. Tijdens een grondige renovatie werd het een volledig energieneutrale werkplek.
  • Verduurzaming op natuurlijke momenten (Vereniging Nederlandse Gemeenten)

De Vereniging Nederlandse Gemeenten werkte de Sectorale Routekaart Maatschappelijk Vastgoed voor gemeenten uit. Dit helpt ze om hun maatschappelijk vastgoed CO2-arm en aardgasvrij te maken. Onder andere de gemeente Rotterdam ging daarmee aan de slag en heeft advies om dit met zo min mogelijk weerstand te doen.

Welke wetten en regels gelden er rondom het verduurzamen van een bedrijfspand?

Het verduurzamen van een bedrijfspand heeft veel voordelen, maar het is niet altijd een vrijblijvende keuze. Er gelden op dit gebied diverse wetten en regels waar bedrijven aan moeten voldoen.

Belangrijke wetten en regels zijn bijvoorbeeld de energiebesparingsplicht, net als de informatieplicht, de energielabelplicht en de auditplicht in het verlengde daarvan. Wilt u bijvoorbeeld een bedrijfspand verkopen, verhuren of voorzien van een commerciële advertentie? In dat geval moet uw bedrijfspand een energielabel hebben.

Bedrijfspand verduurzamen: aan de slag

Bent u na het lezen van de praktijkvoorbeelden geïnspireerd om uw bedrijfspand te verduurzamen, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Of bent u benieuwd welke regels op uw bedrijf van toepassing zijn? ABN AMRO helpt graag.

Op onze pagina 'Vastgoed verduurzamen' vindt u alles over de beste manier om uw bedrijfspand duurzamer te maken. Zo krijgt u binnen één minuut een inschatting van uw energielabel, weet u snel of u moet voldoen aan de energiebesparingsplicht en informatieplicht en ontdekt u in no-time welke energiebesparende oplossingen u verder helpen.

Lees er meer over via het blok aan de rechterzijde.

Ontdek de mogelijkheden voor het verduurzamen van uw vastgoed

Voldoe aan wet- en regelgeving en ontdek wat energiezuiniger vastgoed u kan opleveren. Drie manieren om verduurzaming te bereiken.

Bekijk Vastgoed verduurzamen
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Ook uw bedrijfspand verduurzamen?

Zet snel de eerste stap naar een duurzamer bedrijfspand. Registratie van uw energielabel, het aanschaffen van energiebesparende oplossingen of volledige ontzorging. Wij helpen u graag verder.