Duurzaam ondernemen: smart charging via zonnepanelen | ABN AMRO Doorpakken
Ondernemersverhalen

Bedrijf verduurzamen: smart charging via zonnepanelen geeft energie

05 oktober 2021 - ABN AMRO

Leestijd: ca. 6 minuten

Het vinden van de juiste partner is niet gebonden aan landsgrenzen. Dat bewijst Impact Nation door het Enschedese AmperaPark te koppelen aan Statiq, een softwarebouwer uit New Delhi. In 100 dagen legde Impact Nation de basis voor een ware revolutie: binnenkort laadt uw elektrische auto ‘slim’ op, met groene stroom uit een met zonnepanelen bedekte carport recht boven uw auto. Van Overijssel tot India. Lees hoe Impact Nation hielp bij de totstandkoming van een nieuw duurzaam ‘product’.

Elektrisch opladen opnieuw uitgevonden

Stelt u zich eens voor: een duurzaam oplaadpunt dat met u meedenkt. Wanneer u een uurtje gaat winkelen en uw auto moet even aan de lader, dan zorgt een slimme lader dat uw elektrische auto voorrang krijgt op auto’s die er langer staan. Staat uw elektrische auto er de hele dag, dan zorgt de lader dat er niet te veel stroom naar uw auto gaat. Lange rit voor de boeg? Dan vertrekt u altijd met een volle accu.

Slechts een kwestie van aangeven wat uw plannen zijn, en de elektrische lader doet de rest. En het mooiste is: zonnepanelen boven uw auto wekken de energie ter plekke op. Als dat geen duurzaamheid is.

Meer voorbeelden van duurzaam ondernemen

Benieuwd hoe Impact Nation andere bedrijven hielp bij hun duurzaamheidstransitie? Ontdek hier hoe wij geurkaarsenproducten Kapimex hielpen bij het vinden van de juiste partner op het gebied van duurzaamheid. Benieuwd naar andere voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen? Lees dan ons artikel vol prachtige voorbeelden.

Smart charging heeft enorme potentie

De potentie van smart charging is enorm, zag Richard Kokhuis van AmperaPark. Het jonge bedrijf boekt al succes met oplaadpunten waar zonnepanelen als een overkapping boven uw elektrische auto hangen. Maar het kan nog beter. Als het systeem weet wie er komen, en hoelang ze blijven, kan het de beschikbare stroom optimaal verdelen. Parkeert een auto maar voor korte tijd, dan krijgt die even voorrang – een auto die langer blijft kan ook later opladen. Maar wordt er regen verwacht, dan laden alle auto’s op terwijl de zon nog schijnt.

Het vinden van de juiste duurzame partner

Mooie ideeën, maar AmperaPark kon ze zelf niet uitvoeren: “Wij zijn gespecialiseerd in zonne-energie en opladers. We zijn geen softwarebedrijf.” De enige optie was dus: op zoek gaan naar een partner. “Mijn collega´s vertelden enthousiast over Impact Nation, maar ik was eerst terughoudend. We zijn niet zo groot, en we werken al samen met anderen. Maar toen kwamen de mensen van Impact Nation bij ons op kantoor. Op dat moment dacht ik: dit kan wel eens iets voor ons zijn.”, vertelt Kokhuis.

AmperaPark legde uit waar het naar op zoek was, en het team van Impact Nation ging aan de slag. Er volgden vijf kandidaten, van wie er één onmiddellijk uit sprong: Statiq uit New Delhi. Het grootste electronic-vehicle-oplaadnetwerk van India.

Wat AmperaPark mist, kan Statiq als geen ander: state-of-the-art-software bouwen voor alles wat met elektrisch rijden te maken heeft. Software waarmee ze gebruikers stimuleren om een laadplek te reserveren, en gelijk via de app te betalen. Een fantastisch duurzaam product, en dat bleef niet lang onopgemerkt. Met hulp van grote internationale investeerders – zoals de oprichters van Airbnb en Reddit – groeide Statiq gestaag in India en daarbuiten. Dat trok de aandacht van Impact Nation.

Duurzaam opladen is goed voor het klimaat

Voor de gebruiker is smart charging ontzettend handig; die is altijd verzekerd een oplaadplek en genoeg stroom voor de volgende rit. Bovendien wordt betalen veel makkelijker. In plaats van een pasje tegen de oplaadpaal houden, gaat alles via de mobiele telefoon. Maar gebruiksgemak is slechts één kant van het verhaal. Groene stroom, ter plekke opgewekt en optimaal verdeeld, betekent dat er zo veel mogelijk groene kilometers worden gereden. Dat is winst voor het klimaat.

Hoe aantrekkelijker een groen oplaadpunt is, hoe groter die winst. “Parkeren, aansluiten en weer wegrijden moet makkelijk zijn. Nog makkelijker dan tanken bij een tankstation”, zegt Statiq-oprichter Raghav Arora. “Maar het kan ook voldoening geven. We kunnen de consument bewust maken van zijn ecologische voetafdruk, en van de beschikbare groene stroom. En dan adviseren wat slim gebruik is.” Groen rijden kan zelfs een wedstrijdje zijn, denkt Kokhuis: “Maak er een challenge van op sociale media! Wie rijdt de meeste groene kilometers?”

Het begin van een duurzame samenwerking

Het eerste doel is bekend, en het ligt in Zwolle. Voor de deur van het provinciehuis van Overijssel moet nog dit jaar een oplaadpunt verrijzen waar men vooraf een plek kan reserveren. Dat is snel, maar wel een prima proeftuin voor smart charging. Bovendien is het een mooi einddoel voor het Impact Nation-programma. Houdt de samenwerking tussen AmperaPark en Statiq daarmee op? Zeker niet. Kokhuis en Arora willen met elkaar door.

“Een goede samenwerking gaat verder dan alleen klant en leverancier”, vertelt Arora. “Met elk partnership willen we onszelf technologisch ontwikkelen. Daarom waren we meteen enthousiast over AmperaPark: zij bouwen oplaadpunten met zonne-energie en dat willen wij hier in India ook doen.” Volgens Arora is smart charging een stap vooruit op meerdere vlakken: gemak voor de gebruiker, efficiëntie voor het oplaadpunt, maar ook een groenere vorm van autorijden.

Smart charging wereldwijd

Samen hebben de twee bedrijven grote plannen: ze willen de smart-charging-revolutie aanvoeren in totaal verschillende markten. In Europa zijn elektrische oplaadpunten overal te vinden, maar ze verouderen snel. De technologie van AmperaPark en Statiq is sneller, gebruiksvriendelijker en duurzamer.

In India staat elektrisch rijden nog in de kinderschoenen: een schone lei voor Statiq om met de nieuwste techniek te beginnen. Dus geen uren opladen en betalen met een pasje, maar razendsnel en volledig via de telefoon. Als het aan Kokhuis en Arora ligt, is Zwolle het beginpunt van een – groen aangedreven – wereldreis.

Een duurzame samenwerking dankzij Impact Nation

Het honderddagenprogramma van Impact Nation is bedoeld om een organisatie met een uitdaging op het gebied van duurzaamheid aan een passende oplossing of duurzame partner te helpen. Daar worden beide partijen beter van: ze leren van elkaar en ontwikkelen zich samen. En ze zetten belangrijke stappen richting verduurzaming.

“Zonder dit programma hadden wij elkaar nooit ontmoet”, zegt Arora. “Ik had nooit gedacht dat wij zo´n synergie zouden hebben met een Nederlands bedrijf.” Het team van Impact Nation bracht ze bij elkaar, en begeleidde het project met meetings, doelstellingen en een sterke strategie. Dat is Arora goed bevallen.

“De kracht van Impact Nation is dat ze weten hoe goed samenwerken werkt. Op zo´n manier dat iedereen er iets aan overhoudt. Ze weten gewoon wat ze doen.”, geeft hij aan.

Bekijk het interview met AmperaPark

Zelf beginnen met duurzaam ondernemen?

Beginnen met duurzaam ondernemen kan lastig zijn. Zeker als u niet weet waar u het best kan beginnen. Is duurzaam produceren een goede eerste stap, of is het slimmer om eerst na te denken over een duurzaam product dat u wilt produceren? Misschien heeft u wel een totaal andere duurzaamheidsuitdaging.

Impact Nation helpt u graag om op korte termijn resultaten rondom duurzaamheid te behalen, om zo uw duurzaamheidsuitdaging op te lossen. Zo zet u in 100 dagen, met begeleiding, workshops en coaching, een concreet en duurzaam resultaat neer.

Meedoen met Impact Nation? Meld u aan voor de volgende ronde van Impact Nation die binnenkort begint. U start met een vrijblijvende workshop waarin we helpen om uw grootste uitdaging te formuleren. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Impact Nation-team via impactnation@abnamro.nl

Impact Nation is een initiatief van ABN AMRO, TNW en Impact Hub Amsterdam.

Duurzamer ondernemen in 100 dagen

Begin uw duurzaamheidstraject met Impact Nation en ga uw grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid aan.

Bekijk Impact Nation
Lees meer ondernemersverhalen en tips over Duurzaamheid.
Bekijk alle artikelen
Er zijn helaas geen artikelen beschikbaar over dit onderwerp.

Duurzamer ondernemen binnen 100 dagen?

Met Impact Nation helpen we bedrijven binnen 100 dagen duurzamer te ondernemen. Samen pakken we uw belangrijkste duurzaamheidsuitdaging aan en maken we duurzaamheid onderdeel van uw bedrijfsvoering.